Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/10/2012

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προς του κ.κ Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων,Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

Η Ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, συνιστά έγκλημα για την οικονομία μας και την κοινωνία και πρέπει να ματαιωθεί.

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, μετά την μεταβίβαση τους στο θεσμοθετημένο  για υλοποίηση του στόχου   αυτού, ταμείο  ΤΑΙΠΕΔ.  Με βάση πρόσφατα  δημοσιεύματα, οι 14 εταιρείες που έχουν επιλεγεί τελικά – από σύνολο 17 που είχαν δείξει αρχικά  ενδιαφέρον-, στο  τέλος Σεπτεμβρίου θα λάβουν τον ενημερωτικό φάκελο των δύο εταιρειών και  έως τις 5 Νοεμβρίου, που  είναι και η καταληκτική προθεσμία, θα καταθέσουν τις προσφορές τους.

Με δεδομένο τον  στρατηγικό  χαρακτήρα  των εταιρειών ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και το ρόλο τους στη χάραξη και εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής, αλλά  και λόγω του  καθοριστικού  ρόλου τους στην  κοινωνικοοικονομική και περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας, δεν θα έπρεπε καμία υπεύθυνη κυβέρνηση να διανοηθεί την  ιδιωτικοποίησή τους. Στην ιδιωτικοποίηση αυτή είναι αντίθετες όχι μόνο οι δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά κοινωνικοί φορείς και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Η  απαράδεκτη αυτή απόφαση φαίνεται να προωθείται μέσα από μεθοδεύσεις αποκλεισμού εταιρειών, ώστε να επιλεγούν  οι επιθυμητοί αγοραστές. Υποψήφιοι από την Ρωσία, όπως η  εταιρεία Ρωσικών συμφερόντων (fund Energy)  δεν προκρίνεται και είναι γνωστές οι αντιδράσεις από την Ρωσική πλευρά για  τον αποκλεισμό της στον διαγωνισμό. Πίσω από την καταρχήν σωστή προσέγγιση  της ύπαρξης πλουραλισμού στην προμήθεια Φ.Α., κρύβονται πολιτικές επιλογές, απεξάρτησης από Ρωσία χωρών, όπως η Ελλάδα.  Τέτοιες  πιέσεις είδαμε τα τελευταία χρόνια από τις ΗΠΑ και Ε.Ε., προς την Ελλάδα ενώ δεν υπήρξαν ποτέ  απέναντι στη Γερμανία για την οποία είναι γνωστή  η μεγάλη επίσης  εξάρτηση από το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Αποκαλυπτική ήταν η απάντηση του Υπουργού ΠΕΚΑ κου Παπαγεωργίου στην Βουλή, οταν επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί με βάση τις υποδείξεις του Επιτρόπου Ενέργειας κου Εντιγκερ (Oettiger), ο οποίος σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νίκου Χουντή σχετική με την πώληση απάντησε ως εξης: « στην πώληση των εταιρειών ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ υπάρχει σαφής προτίμηση σε όποιον συμμερίζεται την «κοινή» ενεργειακή πολιτική ανεξαρτήτως τιμήματος».

Όσον δε αφορά το τίμημα, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προσδοκά το ΤΑΙΠΕΔ, είναι εξευτελιστικό και δημιουργεί τεράστιες ευθύνες σε όποιον υπογράψει και υλοποιήσει την πώληση. Δεν είναι δυνατό, το Ταμείο να υπολογίζει να εισπράξει από την πώληση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ λιγότερα από 1δις ? όταν  το 2011, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της ΔΕΠΑ ανήλθαν σε  191 εκατομμύρια ? και του  ΔΕΣΦΑ σε 86 εκ. ?. Μόνο τα πάγια του ΔΕΣΦΑ το τέλος του 2011 ήταν 1.226 εκ. ? και της ΔΕΠΑ 702 εκ. ?.

Επίσης αναμένεται  σημαντική αναβάθμιση του ρόλου και της αξίας των επιχειρήσεων αυτών, με τη  δημιουργία τριών νέων ΕΠΑ θυγατρικών της ΔΕΠΑ (σε Στερεά Ελλάδα –Εύβοια , Δυτική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία) καθώς και την συμμετοχή του ΔΕΣΦΑ  στην υλοποίηση διεθνών αγωγών που βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού ή  εξέλιξης (πχ TAP, South Stream) ή θα κατασκευαστούν στην περίπτωση ανακάλυψης σημαντικών   εκμεταλλεύσιμων  κοιτασμάτων  στην Νοτιανατολική Μεσόγειο.

Η ιδιωτικοποίηση θα προκαλέσει επιπτώσεις και στην ανάπτυξη του δικτύου προς τους καταναλωτές.  Όταν, παρά τον πλειοψηφικό έλεγχο της ΔΕΠΑ στην ΕΠΑ Αττικής, ο ιδιώτης που είχε το Management  δεν υλοποίησε το αρχικό πλάνο ανάπτυξης δικτύου (δεν υλοποιήθηκαν 500 από τα 2500 Km δικτύου ΦΑ της  αρχικής συμφωνίας) εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη των δικτύων θα περιοριστεί στο ν μέλλον, όταν δεν θα υπάρχει καθόλου δημόσιος έλεγχος, και θα γίνεται μόνο εκεί που θα αναμένεται σίγουρο  κέρδος και όχι με  κοινωνικά κριτήρια.   

Επειδή λοιπόν η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ:

- δημιουργεί  τεράστιο κενό στον ενεργειακό σχεδιασμό, την περιφερειακή πολιτική και ανάπτυξη της χώρας

-Καθιστά  αμφίβολη τη  συνέχιση σχεδίων εθνικής σημασίας (Διεθνείς Αγωγοί, ΕΠΑ κλπ)

-αναμένεται να πραγματοποιηθεί με εξευτελιστικό τίμημα

-Θα έχει κοινωνικές επιπτώσεις, με αύξηση στα  οικιακά τιμολόγια, λόγω της παντελούς απομάκρυνσης της κρατικής συμμετοχής από τον έλεγχο των ΕΠΑ και την ανάπτυξη  των δικτύων τους.

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

1.    Έχει προηγηθεί στοιχειώδης διαβούλευση με επιστημονικούς, κοινωνικούς  φορείς και τους εργαζόμενους για την ιδιωτικοποίηση αυτή και ποια είναι η γνώμη τους;

2.    Πως δικαιολογείται η επιμονή να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση  τόσο σημαντικών, στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και στην απεμπόληση βασικών εργαλείων χάραξης και εφαρμογής ενεργειακής  πολιτικής;

3.    Κατανοούν την  ευθύνη που αναλαμβάνουν ξεπουλώντας τις δύο αυτές, κερδοφόρες, στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις; Έχουν  θέσει κόκκινη γραμμή όσον αφορά το τίμημα πώλησης ή ότι προκύψει;

4.    Προτίθεται να προβεί στην ακύρωση της μεταβίβασης των εν λόγω εταιριών (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ) στο ΤΑΙΠΕΔ και την εξαίρεσή τους από τον κατάλογο εκποιήσεων;

5.    Πως θα διασφαλιστεί η προσβασιμότητα στο δίκτυο Φ.Α σε όλους τους διακινητές Φ.Α που διασφάλιζε ο ΔΕΣΦΑ,  με δεδομένη την ανυπαρξία ισχυρού ρυθμιστικού  πλαισίου.

6.    Έχει γίνει πρόσφατη αποτίμηση της πραγματικής αξίας και περιουσίας των εν λόγω εταιρειών;

Επίσης καλούνται οι κ.κ. Υπουργοί, να μας χορηγήσουν:

-πλήρη δεδομένα για την ως σήμερα πορεία της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, όπως για τις  εταιρείες που έχουν επιλεγεί, τις τυχόν  ενστάσεις που έχουν κατατεθεί κατά τη διαγωνιστική διαδικασία και τις  θέσεις της κυβέρνησης γιʼ αυτές, ποια είναι σήμερα η αποτίμηση της αξίας των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ.

-Πλήρη στοιχεία για τους αγωγούς ελληνικού ενδιαφέροντος και τις τωρινές προσεγγίσεις της κυβέρνησης που ως γνωστό αποτελεί συνέχεια των προηγουμένων.

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πετράκος Αθανάσιος

Ουζουνίδου Ευγενία

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Παπαδημούλης Δημήτριος

Βαλαβάνη Νάντια

Διώτη Ηρώ

Αλεξόπουλος Απόστολος

Καφαντάρη Χαρά

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Γελαλής Δημήτριος