Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/10/2012

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ προς τον Υπ. Υγείας με θέμα:Σε οριακή κατάσταση η υγεία των νεφροπαθών εξ αιτίας της κατάρρευσης του ΕΟΠΥΥ

Τα προβλήματα των νεφροπαθών με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ οξύνονται με ραγδαίους ρυθμούς και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οι ασφαλισμένοι και οι ανασφάλιστοι νεφροπαθείς θα βρεθούν μαζικά αντιμέτωποι με τον κίνδυνο επιβίωσης καλούμενοι να αναλάβουν αποκλειστικά και εκ των προτέρων το κόστος της θεραπείας τους.

Οι νεφροπαθείς σύμφωνα με την υπ'αρ. 185/29/2-4--2012 απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Π.Υ.Υ δικαιούνται αποζημίωσης για τα έξοδα της απαραίτητης για την αιμοκάρθαση μετακίνησης. Η αποζημίωση αυτή κυμαίνεται από 115 ευρώ το μήνα έως και 230 ευρώ το μήνα για τα αστικά κέντρα ενώ για τους,  νεφροπαθείς που μετακινούνται προσκομίζοντας αποδείξεις εκτός των αστικών κέντρων με ταξί αποζημιώνονται βάσει χιλιομετρικής απόστασης μέχρι τα 400 ευρώ το μήνα με την υπουργική απόφαση υπ'αριθμ. αρ. Α 5790/575/ΦΕΚ 756/24-4-2009.

Όμως οι νεφροπαθείς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα έξοδα μετακίνησής τους για την αιμοκάθαρση αναμένοντας να αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ από 10 μέχρι και 12 μήνες, ενώ για τους ασφαλισμένους νεφροπαθείς του ΟΓΑ, η διοίκηση του Οργανισμού παραδέχεται ευθαρσώς ότι δεν έχει χρήματα για την αποζημίωση των μετακινήσεών τους.

Αποτέλεσμα αυτής της τραγικής κατάστασης είναι ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς αιμοκάθαρση  χιλιάδες νεφροπαθείς, οι οποίοι μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές είτε είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτούν τις μετακινήσεις τους.

Σαν να μην έφτανε η ταλαιπωρία και το κόστος για τους νεφροπαθείς από την εγκατάλειψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω του ΕΟΠΥΥ, οι πρόσφατες εξελίξεις φανερώνουν μία κατάσταση κατάρρευσης για τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος χωρίς πόρους αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι σε ασφαλισμένους και ιδιώτες της υγείας. Αποτέλεσμα αυτής της de facto στάσης πληρωμών είναι η διαφαινόμενη παύση παροχών υγείας.

Συγκεκριμένα, μετά από τις δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας για την αδυναμία αποπληρωμής των χρεών προς του ΕΟΠΥΥ, η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και η  Ελληνική Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών ανακοίνωσαν την αναστολή της επί πιστώσει νοσηλείας ασφαλισμένων από την 1η Οκτωβρίου 2012. Στην επιστολή τους προς τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας αναφέρεται πως δεν έχουν πιστωθεί οι λογαριασμοί των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού για τα νοσήλια Μαΐου 2012, ούτε προχωρούν τα εντάλματα για τα λοιπά νοσήλια Μαΐου - Ιουνίου 2012.

Η ενδεχόμενη πραγματοποίηση της απειλής αυτής θα πλήξει βάναυσα όλους τους ασφαλισμένους της χώρας και ιδιαίτερα τους νεφροπαθείς, οι οποίοι θα κληθούν να προκαταβάλλουν το κόστος κάθε αιμοκάθαρσης, διαφορετικά θα τους αρνούνται τη νοσηλεία ! Οι επιπτώσεις των πολιτικών απαξίωσης μέσω του ΕΟΠΥΥ της ασφάλισης υγείας αλλά και των στοιχειωδών παροχών σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας αποδεικνύονται καταστροφικές για την επιβίωση των ασθενών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Νεφροπαθών, οι περισσότεροι νεφροπαθείς δεν είναι σε θέση να πληρώσουν οι ίδιοι τα έξοδα της αιμοκάθαρσης επειδή “το ποσό είναι δυσβάστακτο και διότι πολλοί νεφροπαθείς είναι ήδη υπερχρεωμένοι, καθώς εδώ και πολλούς μήνες πληρώνουν τα έξοδα μεταφοράς τους για θεραπεία χωρίς να τα έχουν λάβει πίσω από τα ασφαλιστικά τους ταμεία».

Περίπου 5500 αιμοκαθαρόμενοι μεταβαίνουν κάθε εβδομάδα σε ιδιωτικές κλινικές για να κάνουν αιμοκάθαρση, ενώ περίπου 500 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής ιδιωτικών κλινικών.

Το συνολικό χρέος του ΕΟΠΠΥ έναντι των ιδιωτικών κλινικών και μονάδων υγείας αγγίζει τα 1,2 δις ευρώ

Την ίδια στιγμή οι δημόσιες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού απαξιώνονται και απειλούνται με μόνιμο “λουκέτο”. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 7ου Θεραπευτήριου του ΙΚΑ που προβλέπεται να συγχωνευθεί στα πλαίσια του “εξορθολογισμού” της δημόσιας υγείας βάζοντας σε κίνδυνο μία από τις μεγαλύτερες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού που λειτουργούν στην Αττική.

Επειδή οι νεφροπαθείς ασφαλισμένοι του ΟΓΑ δεν πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες των ενδεχόμενων διαφωνιών μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και του ΟΓΑ.

Επειδή η στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ έχει ως αποτέλεσμα την ανθρωπιστική κρίση και τον κίνδυνο θανάτου για χιλιάδες νεφροπαθείς.

Επειδή ενδεχόμενη  αναστολή της επί πιστώσει αιμοκάθαρσης νοσηλείας ασφαλισμένων νεφροπαθών θα έχει δραματικές συνέπειες.

Επειδή καθίσταται επείγουσα η ανάγκη για έκτακτη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλυφθούν επαρκώς οι παροχές υγείας ασφαλισμένων και ανασφάλιστων νεφροπαθών,

Επειδή οι δημόσιες μονάδες δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών αιμοκάθαρσης των νεφροπαθών,

Επειδή οι ιδιωτικές κλινικές έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν τα χρήματα που τους οφείλονται αλλά το δημόσιο συμφέρον στην παροχή υγείας οφείλει να το διασφαλίζει η κοινωνία μέσω δημόσιων φορέων που παρέχουν δωρεάν περίθαλψη χωρίς οικονομική ανταπόδοση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1.    Δεσμεύεται να εξασφαλίσει επειγόντως επαρκή έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για την ομαλή λειτουργία του ΕΟΠΥΥ ;

2.    Τι προτίθεται να κάνει για την κάλυψη των αποζημιώσεων μετακίνησης για αιμοκάθαρση σε νεφροπαθείς ;

3.    Πως προτίθεται ο να καλύψει τις ανάγκες αιμοκάθαρσης νεφροπαθών, που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές ;

4.    Τι προτίθεται να κάνει ο κ. Υπουργός για την κάλυψη των οφειλών έναντι των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτικών μονάδων υγείας ;

5.    Δεσμεύεται ο κ. Υπουργός ότι θα αυξηθούν οι δημόσιες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και ότι δε θα κλείσει και δε θα συγχωνευθεί καμία από τις υπάρχουσες ;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης

Ξανθός Ανδρέας

Καραγιαννίδης Χρήστος

Μπάρκας Κώστας