Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/10/2012

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ,για το θάνατο του Έρικ Χόμπσμπαουμ



Έφυγε σήμερα σε ηλικία 95  ετών  ο μεγάλος μαρξιστής ιστορικός, Έρικ Χόμπσμπαουμ. 


Γεννημένος στην Αλεξάνδρεια το 1917, δραστηριοποιήθηκε στις γραμμές  της  Αριστεράς  ήδη από τα μαθητικά του χρόνια στο  Βερολίνο του Μεσοπολέμου.

Με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία κατέφυγε με την οικογένειά του στην Αγγλία.

Το 1936 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Ιστορία  με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και την ίδια χρονιά έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεγάλης Βρετανίας, στο οποίο παρέμεινε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ʼ80. 


Από το 1968 και μετά υπήρξε ένας από τους κύριους εκφραστές της ευρωκομμουνιστικής τάσης μέσα στο κόμμα και υποστήριξε με θέρμη τόσο την άνοιξη της Πράγας όσο και τον Μάη του ʼ68. 

Τη δεκαετία του ʼ80  άσκησε μέσα από τις στήλες του περιοδικού  Ο “Μαρξισμός Σήμερα” δριμεία κριτική στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές  της Μάργκαρετ Θάτσερ και ξεκίνησε μία συζήτηση για την αριστερή ανανέωση του Εργατικού Κόμματος


Υπήρξε για πάνω από σαράντα χρόνια καθηγητής Ιστορίας στο κολλέγιο Μπίρκμπεκ του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου και συνιδρυτής του επιστημονικού περιοδικού  “Past and Present” . 


Το έργο του περιλαμβάνει πλήθος βιβλίων,  τα σημαντικότερα εκ των οποίων περιλαμβάνουν την τετραλογία του για την Ευρωπαϊκή Ιστορία από τον 18ο μέχρι το 20ο αιώνα. (“Η εποχή των επαναστάσεων, 1789-1848”, “Η εποχή του κεφαλαίου, 1848-1875", “Η εποχή των αυτοκρατοριών, 1875-1914”, “Η εποχή των άκρων: ο σύντομος 20ος αιώνας 1914-1991”).
Παρέμεινε δραστήριος στην πολιτική και ακαδημαϊκή ζωή μέχρι το τέλος, προσεγγίζοντας πάντοτε τα κοινωνικά φαινόμενα με μία αριστερή κριτική ματιά.

To Γραφείο Τύπου