Skip to main content.
02/10/2012

Ερώτηση του Βουλευτή Ν. Βούτση προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών Θέμα: «Απόρριψη από την αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής της πρόσληψης 272 συμβασιούχων του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών»

 
Με  την υπʼ αριθμόν 122/11.9.2012 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών εγκρίθηκε η σύναψη σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (δίμηνης διάρκειας) για 272 τέως συμβασιούχους του Οργανισμού.


Οι συγκεκριμένες προσλήψεις ήταν αναγκαίες για να αντιμετωπισθούν οι κατεπείγουσες ανάγκες λειτουργίας του Οργανισμού με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Έδιναν λύση στην υποχρέωση του Δ.Σ. για την ομαλή ένταξη και προσαρμογή των παιδιών στο νέο προσχολικό χώρο.

Λειτουργούσαν θεραπευτικά στον Οργανισμό για να μην υπάρξουν εντάσεις ανάμεσα σε γονείς, εργαζόμενους και βρεφοκομείο από την έλλειψη προσωπικού, μετά δε και τις απορριπτικές  αποφάσεις των  ασφαλιστικών μέτρων των συμβασιούχων από τα δικαστήρια με τις υπʼ αριθμ. 7259-7265/2012 αποφάσεις του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που εκδόθηκαν. 


Η απόφαση στηριζόταν στο ότι το συγκεκριμένο προσωπικό είχε εμπειρία 8 με 10 χρόνια στον Οργανισμό και εκπλήρωνε πάγιες και διαρκείς ανάγκες σύμφωνα και με την απόφαση 13/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου, και δεν έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών –πράγμα που εξακολουθεί να αποτελεί το κύριο μέλημα του Διοικητικού συμβουλίου– μέχρις ότου εγκριθούν οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. 


Η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής, δια του Γενικού γραμματέα της, στον αυτεπάγγελτο έλεγχο νομιμότητας που διεξήγαγε, ακύρωσε την παραπάνω απόφαση με την υπʼ Α.Π. 42561/37785 19.9.2012, διότι σύμφωνα με την απόφαση δεν είχε επέλθει το τρίμηνο από την πάροδο λήξης της προηγούμενης απασχόλησής τους, υπήρχε υπέρβαση του αριθμού της έγκρισης για πρόσληψη 200 συμβασιούχων μέσω ΑΣΕΠ, και επειδή  πολλές ειδικότητες  δεν σχετίζονται με τον ειδικό σκοπό του Δημοτικού Βρεφοκομείου.


Μετά δε από αυτήν την απόφαση, και παρότι η δημοτική αρχή απέπεμψε δυο μέλη της πλειοψηφίας από το Δ.Σ. με το αιτιολογικό της λήψης παράνομης απόφασης που συνιστούσε σπουδαίο λόγο αντικατάστασής τους,  ταυτόχρονα υπήρξε  απόφαση  του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων για επαναπρόσληψη των απολυμένων συμβασιούχων στην καθαριότητα, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την απόρριψη της απόφασης του Δ.Σ. του Βρεφοκομείου.
Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας βρίσκει διαφορετικούς λόγους και  επιχειρήματα για να εκδώσει αποφάσεις κάθε φορά επί της εφαρμογής του Π.Δ. 164/2004, είτε πρόκειται για την εξυπηρέτηση πραγματικών αναγκών της τοπικής διοίκησης, είτε για την προώθηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.


Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
•    Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει, ώστε να ακυρωθεί η απόφαση του Γενικού  γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Αττικής, σε ότι αφορά την απόφαση του Δ.Σ. του Βρεφοκομείου Αθηνών;
•    Ποιες ενέργειες θα υπάρξουν ώστε να μη συνεχιστεί η μείωση του προσωπικού στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων;


Ο ερωτών Βουλευτής
Βούτσης Νίκος