Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
22/02/2000

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΝ και του Γ.Γ. της ΑΚΟΑ για την εκλογική συνεργασία

Συνέντευξη Τύπου τουΠροέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου καιτου Γραμματέα της Ανανεωτικής Κομμουνιστικήςκαι Οικολογικής Αριστεράς Γ.Μπανιά για τηνανακοίνωση και την παρουσίαση της εκλογικήςσυνεργασίας των δύο πολιτικών χώρων

ΣΠ.ΛΥΚΟΥΔΗΣ (μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού):

Κυρίες και κύριοι χαίρετε. Με ιδιαίτερη χαρά οργανώνουμε αυτή τη συνάντηση μαζί σας, μια συνάντηση όπου ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, και ο Γραμματέας της Ανανεωτικής Κομμουνιστικής και Οικολογικής Αριστεράς Γιάννης Μπανιάς, θα ανακοινώσουν και θα παρουσιάσουν την εκλογική συνεργασία των δύο πολιτικών χώρων.
Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος έχει το λόγο.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ:

Φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τη συνεργασία μας ενόψει εκλογών, με τους αγαπητούς συντρόφους της Α.Κ.Ο.Α. Με συντρόφους που μας συνδέουν κοινοί αγώνες επί δεκαετίες, κυρίως όμως που μας συνδέει κοινότητα αντιλήψεων σε μεγάλα πολιτικά και ιδεολογικά προβλήματα.

Κατά την εκτίμηση του Συνασπισμού, οι εκλογές της 9ης Απριλίου είναι πολύ κρίσιμες για την πορεία της χώρας μας στα επόμενα χρόνια. Ομως η κρισιμότητά τους δεν έγκειται στο ποιο από τα δυο μεγάλα κόμματα θα είναι πρώτο, αλλά στη συνολική διαμόρφωση των συσχετισμών. Και κυρίως, στη δύναμη και άρα στη δυνατότητα παρέμβασης της σύγχρονης Ανανεωτικής και Οικολογικής Αριστεράς.

Το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία εισηγούνται στον ελληνικό λαό συνέχιση της ίδιας πορείας, της ίδιας πολιτικής. Την διατήρηση του ίδιου πολιτικού μοντέλου. Ενός κλειστού συστήματος εξουσίας, που πολώνει και ανακυκλώνει τα ίδια και τα ίδια. Και αυτό για το οποίο συγκρούονται, δεν είναι οι ιδέες. Συγκρούονται για το ποιος θα διαχειριστεί την λίγο-πολύ κοινή πολιτική.

Αυτή ακριβώς η ταύτιση ως προς τις πολιτικές προτάσεις τους, τους οδηγεί, τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, σε μια προεκλογική αντιπαράθεση άνευ ουσίας. Τους οδηγεί στην ακατάσχετη παροχολογία και σε αντιπαραθέσεις επί του προσωπικού στιλ.

Για την Ελλάδα του 21ου αιώνα το μοντέλο του πολιτικού συστήματος, το μοντέλο της κοινωνικής πολιτικής, το μοντέλο ανάπτυξης και διαχείρισης των πόρων που έχει αποκρυσταλλώσει ο δικομματισμός, πρέπει να αλλάξουν. Και αυτή την αλλαγή να την επιδιώξει, να την στηρίξει, να την υλοποιήσει η νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, για μια ριζοσπαστική προοδευτική και ανανεωτική πορεία της χώρας.

Ο Συνασπισμός δίνοντας αυτό το περιεχόμενο στην εκλογική αναμέτρηση, πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί σε όλες τις ζωντανές δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, τις δυνάμεις της Οικολογίας, σε ομάδες και πρόσωπα με κοινωνική παρουσία και καταξίωση και να προτείνει μια ευρεία συσπείρωση ώστε στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό αυτή η Αριστερά, η Ριζοσπαστική Ανανεωτική Αριστερά, η Αριστερά που τολμά μεγάλες ιδέες και μεγάλες πρωτοβουλίες, να έχει ισχυρή παρουσία για να μπορεί να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις.

Η μετά ΟΝΕ εποχή θα είναι μια εποχή όπου η ελληνική κοινωνία θα δοκιμαστεί σε νέες, πιο δύσκολες και πιο ανταγωνιστικές συνθήκες. Κατά την δική μας εκτίμηση, η Ελλάδα θα μπορέσει να ωφεληθεί από το νέο διεθνές πλαίσιο, υπό τρεις βασικούς όρους: υπό τον όρο ότι θα προχωρήσει σε βάθος η παραγωγική κοινωνική και πολιτική της ανασυγκρότηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, υπό τον όρο ότι θα γίνουν ριζοσπαστικές διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα που θα απελευθερώσουν τον κοινωνικό και πολιτικό δυναμισμό της χώρας.

Αυτές οι τρεις προϋποθέσεις συνδέονται άρρηκτα με τη δύναμη που θα διαθέτει η σύγχρονη Ριζοσπατική και Οικολογική Αριστερά, γιατί μόνον στην αντίληψη αυτής της Αριστεράς κατέχουν κεντρική θέση αυτά τα ζητήματα και μόνον αυτή η Αριστερά μπορεί σοβαρά και σταθερά να αγωνιστεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα για να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι.

Είτε το ΠΑΣΟΚ βρεθεί στην κυβερνητική εξουσία, είτε η Νέα Δημοκρατία, η παρέμβαση της Αριστεράς θα είναι ο κρίσιμος παράγοντας για να επηρεαστούν οι εξελίξεις προς την κατεύθυνση εξασφάλισης αυτών των προϋποθέσεων. Αν και δεν χρειάζεται, πρέπει να τονίσω, θέλω να τονίσω ότι η σχέση μας είναι και θα είναι σχέση ισοτιμίας και σεβασμού του ενός προς τον άλλον.

Εμείς δεν μιλάμε με λογική διευρύνσεων ή προσχωρήσεων. Ο εκλογικός νόμος μας υποχρεώνει βεβαίως σε μερικά πράγματα, όμως η βούλησή μας είναι η εξασφάλιση όλων των όρων ισοτιμίας με όλες τις δυνάμεις που θα συμπαραταχθούμε σε αυτές τις εκλογές. Επαναλαμβάνω και θέλω να τελειώσω με αυτό, για τον Συνασπισμό οι εκλογές είναι η αφετηρία για την στρατηγική συνάντηση και συσπείρωση των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας.

Οι εκλογές δεν είναι ο στόχος, είναι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Γ.ΜΠΑΝΙΑΣ:

Κυρίες και κύριοι, ευχαριστώ κι εγώ εκ μέρους της Α.Κ.Ο.Α. για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Πιστεύουμε, ότι αυτή η συνεργασία που ξεκινάει σήμερα και ξεκινάει με καλούς οιωνούς, ανταποκρίνεται σε ένα πολύ επίκαιρο αίτημα της εποχής μας και ιδιαίτερα σε ένα πολύ επιτακτικό αίτημα των δυνάμεων της Αριστεράς, της Οικολογίας και των Κοινωνικών Κινημάτων.

Πρέπει να πούμε, ότι αυτή η συνεργασία γίνεται σε μία πολύ κρίσιμη καμπή για την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου μας. Η κοινωνία μας και ιδιαίτερα ο κόσμος της εργασίας, οι δυνάμεις της Αριστεράς και της Οικολογίας, οι δυνάμεις των κοινωνικών κινημάτων αντιμετωπίζουν σήμερα δύο μεγάλες προκλήσεις: Αντιμετωπίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και αντιμετωπίζουν και το δικομματικό σύστημα.

Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές οικοδομούν μια κοινωνία που αποθεώνει τη λογική του κέρδους, μια κοινωνία της πλήρους ασυδοσίας της αγοράς, μια κοινωνία της συναλλαγής και του τζόγου, μια κοινωνία της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, μια κοινωνία εχθρική προς τον άνθρωπο, αλλά και προς τη φύση, προς το περιβάλλον και την οικολογική ισορροπία, μια κοινωνία που εμείς θέλουμε να την αλλάξουμε.

Από την άλλη μεριά το δικομματικό σύστημα εξασφαλίζει την κατά το δυνατόν αδιατάραχτη συνέχεια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και το εξασφαλίζει αυτό με την εναλλαγή των δύο εταίρων του δικομματικού συστήματος, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση και την εξουσία. Αλλά ταυτόχρονα και με την προσπάθεια για περιθωριοποίηση των δυνάμεων της Αριστεράς και των Κοινωνικών Κινημάτων.

Στις μεγάλες αυτές προκλήσεις της εποχής μας κατά τη γνώμη μας υπάρχει μόνον ένας αποτελεσματικός τρόπος για να απαντήσουμε. Να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση αυτών των δυνάμεων, των δυνάμεων της Αριστεράς, της Οικολογίας, των Κοινωνικών Κινημάτων και να πετύχουμε τη συμπαράταξή τους σε όλα τα μέτωπα και σε όλα τα επίπεδα και μέσα στους κοινωνικούς αγώνες, κατ' εξοχήν μέσα σ' αυτούς, αλλά και μέσα στους γενικότερους πολιτικούς αγώνες, αλλά και στο επίπεδο το εκλογικό, στις εκλογές που έρχονται, στις εκλογές στις 9 του Απρίλη.

Σ' αυτή τη φάση πρέπει να πούμε, ότι δεν πετύχαμε το μείζον αυτό στόχο. Δεν πετύχαμε δηλαδή την συμπαράταξη όλων ανεξαιρέτως των δυνάμεων αυτών στις οποίες αναφέρθηκα προηγούμενα.

Οι αιτίες είναι πολλές: ιδεολογικές και πολιτικές αγκυλώσεις, περιχαρακώσεις και ηγεμονισμοί δεν επέτρεψαν αυτή την αναγκαία μείζονα συμπαράταξη των δυνάμεων, που επαναλαμβάνω, ότι αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τις δυνάμεις της Αριστεράς και επιτακτικό αίτημα ευρύτατων κοινωνικών στρωμάτων, ιδιαίτερα των δυνάμεων και των χώρων του κόσμου της εργασίας.

Δεν είναι τώρα ώρα για να καταλογίσουμε ευθύνες γιατί δεν έγινε δυνατή αυτή η αναγκαία μείζονα συμπαράταξη. Πρέπει όμως να πούμε, ότι πετύχαμε μια επιμέρους, μια μικρότερη, αλλά κατά τη γνώμη μας πολύ σημαντική συσπείρωση και συμπαράταξη δυνάμεων αυτού του χώρου.

Σήμερα, εδώ είμαστε ο Συνασπισμός και η Ανανεωτική Κομμουνιστική και Οικολογική Αριστερά, η Α.Κ.Ο.Α, αλλά ταυτόχρονα έχουν δηλώσει την συμπαράταξή τους: οι Οικολόγοι Εναλλακτικοί, οι Δυνάμεις του Ριζοσπαστικού Αντιαπαγορευτικού Κινήματος, του ΡΑΚ, αλλά και άλλες δυνάμεις από κοινωνικά κινήματα, όπως είναι τα Κινήματα για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, όπως είναι το Κίνημα για τις Ευρωπορείες, όπως είναι το Κίνημα κατά της Ανεργίας και του Κοινωνικού Αποκλεισμού, όπως είναι τα Κινήματα κατά του Ρατσισμού και του Εθνικισμού, τα Κινήματα κατά της Νέας Τάξης Πραγμάτων, των Στρατιωτικών Επεμβάσεων των Ιμπεριαλιστικών Δυνάμεων και των πολέμων που τους είδαμε να ξεσπούν και στην περιοχή μας την τελευταία περίοδο. Οπως είναι επίσης οι πρωτοβουλίες κατά της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, τα Κινήματα για τον Φεμινισμό, τα Κινήματα της Νεολαίας, τα Κινήματα για το σεβασμό της διαφοράς και της διαφορετικότητας.

Κατά συνέπεια μπορούμε να πούμε και θέλουμε να τονίσουμε αυτό το στοιχείο του χαρακτήρα αυτής της ευρύτερης συμπαράταξης, ότι έχει ένα έντονο κινηματικό χαρακτήρα, γιατί ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων που συναντιόμαστε συχνά σε κοινούς κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, μπορέσαμε σήμερα να συνεννοηθούμε και να συμπαραταχθούμε και μπροστά σ' αυτές τις εκλογές, που όπως είπε και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, ο φίλος και σύντροφος Νίκος Κωνσταντόπουλος, έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Η συμπαράταξη αυτή επιδιώξαμε και επιδιώκουμε και νομίζω, ότι το έχουμε πετύχει να οικοδομηθεί με ικανοποιητικές προϋποθέσεις και σε τέτοιες βάσεις που να εγγυώνται τη δημιουργία δυναμικής και να εξασφαλίζουν και προοπτική σ' αυτή την συμπαράταξη. Γιατί πρέπει να το πούμε με πολύ καθαρότητα, ότι επιδιώκουμε να έχει συνέχεια και προοπτική και όχι να είναι απλά μία εκλογική συνεργασία, γιατί τότε μόνο πιστεύουμε ότι μπορεί να αποκτήσει δυναμική αυτή η συμπαράταξη.

Ακρογωνιαίοι λίθοι, λοιπόν, αυτής της συνεργασίας είναι: πρώτον, η προγραμματική σύγκλιση σε μείζονος σημασίας ζητήματα. Ξέρουμε ότι υπάρχουν και αρκετές διαφορές, αλλά ακριβώς αυτό είναι το οξυγόνο αν θέλετε και αυτής της συμπαράταξης, το ότι μπορεί να συνθέσει μέσα από τις διαφορές, μέσα από την πολυφωνία να δημιουργήσει δυναμική.

Θα αναφερθούμε ίσως αργότερα σε άλλη ευκαιρία που θα εκθέσουμε και τα στοιχεία του προγράμματος και την προγραμματική διακήρυξη, όταν και όλες οι άλλες δυνάμεις έρθουν σ' αυτή την συμπαράταξη και πιστεύουμε ότι θα είναι ευρύ το φάσμα αυτών των δυνάμεων.

Θα πρέπει οπωσδήποτε όμως να σας πούμε, ότι η συμπαράταξη αυτή έχει ως αιχμές της τα προβλήματα της ανάπτυξης, διαφορετικές λογικές γι' αυτά τα προβλήματα από την πλευρά μας, το δικαίωμα στην εργασία, το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα την κοινωνία μας, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη, το πρόβλημα της ανεργίας.

Το μεγάλο ζήτημα της αναδιανομής του εισοδήματος, που πάνω σ' αυτό υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προτάσεις διεξόδου από τα σημερινά αδιέξοδα. Το μεγάλο πρόβλημα της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικολογικής ισορροπίας και τα προβλήματα της δημοκρατίας, της ισότητας και της ισονομίας.

Είναι επίσης σαφής η διαφορετική αντίληψη, η προσέγγιση η διαφορετική που κάνουμε εμείς και η διαφορετική θέση μας στο πρόβλημα της κυβέρνησης και της εξουσίας. Εμείς μιλάμε για ένα νέο μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα ανοίξει καινούργιους δρόμους και θα μας βγάλει από τα σημερινά αδιέξοδα.

Και πιστεύουμε, ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνον με μία καθημερινή συνεχή πάλη και στο κοινωνικό και στο πολιτικό επίπεδο προκειμένου να αλλάξουν οι δυσμενείς σήμερα για τις δυνάμεις της εργασίας, της Αριστεράς και των Κινημάτων συσχετισμοί και να ανοίξει αυτός ο καινούργιος δρόμος για την άλλη κοινωνία που εμείς οραματιζόμαστε.

Επίσης πρέπει να πούμε, ότι ένα βασικό στοιχείο της συμπαράταξής μας που συνομολογούμε, είναι η συνεργασία αυτών των διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων, των ρευμάτων και των ευαισθησιών να γίνει με σαφείς όρους, σεβασμού της αυτονομίας και της ισοτιμίας των επιμέρους συνιστωσών που συγκροτούν αυτή τη συνεργασία και τη συμπαράταξη. Αυτό που είπαμε και προηγούμενα, να πετύχουμε δηλαδή τη σύνθεση μέσα από μια δημιουργική πολυφωνία.

Επίσης θέλουμε να τονίσουμε, ότι από την πρώτη στιγμή όλες μας οι ενέργειες είναι στη κρίση και ολόκληρης της κοινωνίας και ιδιαίτερα των δυνάμεων της Αριστεράς και των Κοινωνικών Κινημάτων. Γίνονται, λοιπόν, αυτές οι συζητήσεις, οι κινήσεις, οι διεργασίες με πλήρη διαφάνεια και δημοσιότητα. Εχει σημασία αυτό, γιατί δεν συμβαίνει έτσι συνήθως στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου μας.

Τέλος, θα πρέπει να πούμε ότι αυτή η συμπαράταξη θέλουμε και θα επιδιώξουμε και στο μέλλον και μετά τις εκλογές, να είναι ανοιχτή προς όλες ανεξαιρέτως τις δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων, διότι εμείς θέλουμε να υπάρξει αυτή η ευρύτερη συμπαράταξη, θα την επιδιώξουμε. Πιστεύουμε ότι κάνουμε σήμερα ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Σας ευχαριστώ.

Γ.ΣΙΔΕΡΗΣ (Ραδιόφωνο "SKY"): Κύριε Μπανιά, σε αυτή σας την προσπάθεια της ευρύτερης συσπείρωσης της Αριστεράς, ήρθατε σε επαφή με το ΚΚΕ; Και ποια ήταν η αντιμετώπιση; Και προς τον κύριο Κωνσταντόπουλο: Αν θα θέλατε να σχολιάσετε την επιστολή Κωστόπουλου.

Γ.ΜΠΑΝΙΑΣ: Βεβαίως, εμείς, όπως σας είπα, απευθυνθήκαμε σε όλες ανεξαιρέτως τις δυνάμεις της Αριστεράς, της οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων και ήρθαμε σε επαφή και με το ΚΚΕ. Η αντίληψη του ΚΚΕ, η οποία είναι και δημόσια εκφρασμένη, ήταν ότι δεν θέλει συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι στην αντίληψή του την στρατηγική για το μέτωπο μιλάει για συνεργασία και συμπαράταξη κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.
Αλλά πιστεύουμε ότι με ένα ανάπηρο τρόπο γίνεται στην πράξη αυτό, διότι λείπει το σκέλος των πολιτικών δυνάμεων. Πώς μπορεί να μιλάς για μέτωπο -αυτό είναι ιστορική πρωτοτυπία, όπως και στους ίδιους είπαμε- κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων και να μην υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες δέχεσαι ή μπορείς να συνεργαστείς; Μας είπανε, λοιπόν, ότι το μόνο που θα ήθελαν ήταν μία συμμετοχή κάποιων προσωπικοτήτων ενδεχομένως από όλους τους χώρους.
Αυτό είναι ξένο προς τη δική μας αντίληψη και το εκθέσαμε προηγούμενα. Εμείς μιλάμε για συμπαράταξη δυνάμεων, ρευμάτων, ευαισθησιών, της Αριστεράς, της οικολογίας, των κοινωνικών κινημάτων.

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το θέμα του Μήτσου Κωστόπουλου είναι υπόθεση που αφορά το ΚΚΕ, εσωτερική υπόθεση του ΚΚΕ. Ο Συνασπισμός δεν αναμιγνύεται στα εσωτερικά των άλλων κομμάτων. Παρακολουθούμε, όμως, με ενδιαφέρον όλες τις διεργασίες που συντελούνται.
Για μας είναι σημαντικό ότι και από άλλες πλευρές, ολοένα περισσότερες πλευρές, διατυπώνεται η ανάγκη για ενότητα στην δράση, εναντίον της ανεργίας, εναντίον των αποκλεισμών, εναντίον του ρατσισμού, του νεοφασισμού, εναντίον του εθνικισμού. Παρακολουθούμε, λοιπόν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ότι ωριμάζουν από πολλές πλευρές αυτά τα αιτήματα για ενότητα στην δράση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Τα εσωκομματικά ζητήματα του ΚΚΕ αφορούν το ΚΚΕ και δεν αναμιγνυόμαστε.

κ.ΜΑΖΑΡΑΚΗΣ ("ΑΚΡΟΠΟΛΗ"): Κύριε Πρόεδρε, να μου επιτρέψετε να επιμείνω στο ερώτημα του συναδέλφου. Πιστεύετε ότι μετά την χθεσινή δημοσιοποίηση της διαφωνίας του κυρίου Κωστόπουλου με την πολιτική της ηγεσίας του ΚΚΕ και τη θορυβώδη αποστασιοποίησή του, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να υπάρξουν νέα δεδομένα στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα στις σχέσεις ΚΚΕ - Συνασπισμού; Αυτό είναι το ένα.
Και το δεύτερο. Επειδή μιλήσατε για τον αυξημένο ρόλο που επιθυμείτε να παίξετε στο μετεκλογικό σκηνικό, μιλάτε, όμως, ταυτόχρονα για καλλιεργούμενο κλίμα πόλωσης και αναβίωσης του δικομματισμού, που οδηγεί σε αυτοδύναμη κυβέρνηση είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί να υπάρξει κάποια έκπληξη στο εκλογικό αποτέλεσμα, που να σας δώσει την ευκαιρία να παίξετε έναν τέτοιο αυξημένο ρόλο; Ή είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία;

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς θέλουμε να δώσουμε την εκλογική μάχη με στόχο να είναι η παρουσία μας στη Βουλή ισχυρή, η παρουσία μας στους κοινωνικούς χώρους ισχυρή, προκειμένου να επιδιώξουμε τους στόχους, τους οποίους και εγώ και ο Γιάννης ο Μπανιάς προηγουμένως αναπτύξαμε.
Μας ενδιαφέρει, λοιπόν, να δώσουμε αυτό τον αγώνα, όχι αναλύοντας και φτιάχνοντας σενάρια, αλλά με μία δέσμευση, τη δέσμευση της κοινής προσπάθειας, των κοινών αγώνων για την επίτευξη αυτών των στόχων. Ο εκλογικός νόμος είναι καμωμένος για να δίνει αυτοδυναμίες και για αυτό ακριβώς κρατιέται σε ισχύ, παρά το γεγονός ότι είναι ο πλέον ανέντιμος, ο πιο αντιδημοκρατικός, ο πιο σχιζοφρενής εκλογικός νόμος που ποτέ εφαρμόστηκε.
Τα ζητήματα που αφορούν στο εσωτερικό άλλων κομμάτων, όπως σας είπα και προηγουμένως, τα παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεν αναμιγνυόμαστε σε αυτά. Ευχόμαστε να υπάρξουν αυτές οι δυναμικές της ευρύτερης συσπείρωσης στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εν όψει αυτών των εκλογών και εν όψει των εξελίξεων που έρχονται αμέσως μετά, στη μετά ΟΝΕ εποχή.

Γ.ΜΠΑΝΙΑΣ: Θέλω να σχολιάσω και εγώ αυτό το θέμα. Πράγματι, εμείς δεν μπορούμε να μπούμε στα ιδιαίτερα, όσον αφορά κάποιες επισημάνσεις. Αλλά προφανώς, επειδή είναι ένα δημόσιο ζήτημα αυτό το πράγμα και από καιρό το έχουμε σχολιάσει γενικότερα όσον αφορά αυτό που λέμε διεργασίες και κινητικότητες σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους της Αριστεράς. Εμάς από την στιγμή που αυτά γίνονται προς θετικές κατευθύνσεις και θεωρούμε θετική κατεύθυνση όταν μιλούν για μια άλλη αντίληψη για την ενότητα και τη συμπαράταξη, μας ενδιαφέρουν και πιστεύουμε ότι μπορούν πράγματι να λειτουργήσουν θετικά.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου