Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
25/02/2000

Αλληλεγγύη ΣΥΝ με το HADEP και τους Κούρδους Δημάρχους

Σχετικά με τις διώξεις στελεχών του κόμματος HADEP στην Τουρκία, το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού τονίζει:

Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την σύλληψη και φυλάκιση από τις τουρκικές Αρχές των κουρδικής καταγωγής Δημάρχων των πόλεων Ντιγιαρμπακίρ, Σίιρτ και Μπίνγκιολ, που έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη του HADEP. Το ίδιο έντονα καταδικάζουμε την προσαγωγή σε δίκη και την επιβολή ποινής φυλάκισης τριών ετών και εννιά μηνών στον Πρόεδρο του HADEP Αχμέτ Ντεμίρ και την επιβολή παρόμοιων πόνων σε άλλα στελέχη του ίδιου κόμματος, με την κατηγορία ότι οργάνωσαν πριν ένα χρόνο απεργία πείνας και άλλες εκδηλώσεις συμπαράστασης στο φυλακισμένο Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Οι εξελίξεις αυτές προσβάλλουν βάναυσα τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αποτελούν νέα πρόκληση και προς την ΕΕ, λίγες μέρες μετά την άρνηση των τουρκικών αρχών να επιτρέψουν σε αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου να επισκεφθεί την φυλακισμένη πρώην βουλευτή Λεϊλά Ζάνα.

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας με την ηγεσία του HADEP και τους τρείς Δημάρχους και ζητάμε την άμεση αποφυλάκιση τους και τον τερματισμό των διώξεων σε βάρος τους.

Στην ίδια κατεύθυνση οφείλουν να παρέμβουν τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η ΕΕ., καθώς και οι φορείς της Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Πρόταση Τριγάζη στο Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς

Με επιστολή του στο συντονιστή του Φόρουμ της Νέας Αριστεράς Τζιμ Ο' Ντόνελ, ο υπεύθυνος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης πρότεινε την από κοινού ενεργοποίηση των δυνάμεων του Φόρουμ για συμπαράσταση στο HADEP και στους Κούρδους δημάρχους

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου