Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
25/02/2000

Διήμερη περιοδεία του Ν.Κωνσταντόπουλου στην Ανατ.Μακεδονία και Θράκη

Διήμερη περιοδείατου Ν.Κωνσταντόπουλου στην Ανατολική Μακεδονίακαι Θράκη

Από την Καβάλα ξεκίνησε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος τη διήμερη περιοδεία του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Στην Καβάλα επισκέφθηκε το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο της πόλης, συναντήθηκε με τη Διοίκηση, τους επιστημονικούς φορείς, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τους εργαζόμενους.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Για το ασφαλιστικό σύστημα

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πριν τις εκλογές του 1996 μιλούσε για εκατοντάδες χιλιάδες θέσεων εργασίας, μετά τις εκλογές μιλούσε για "απασχολήσιμους" κι όχι για εργαζόμενους. Σήμερα, πριν τις εκλογές του 2000, μιλάει για "ήπιες μεταρρυθμίσεις" του ασφαλιστικού, όμως μετά τις εκλογές θα μιλάει για "ασφαλίσιμους". Κακόηχοι και αδύναμοι οι όροι του "απασχολήσιμου" και του "ασφαλίσιμου", αλλά ακόμα πιο ενοχλητική κι απαράδεκτη η κυβερνητική πολιτική που τους παράγει.
Οφείλουν οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. να μιλήσουν συγκεκριμένα για την πολιτική τους στο ασφαλιστικό στα παρακάτω ερωτήματα:
Θα κινηθούν διαφορετικά από το υπάρχον πρόγραμμα σύγκλισης; Σε ποια μέτρα θα προχωρήσουν; Αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση και περικοπή των συντάξεων, διάσπασης της υγείας και περίθαλψης από τη σύνταξη, ιδιωτικοποίηση των υποδομών ασφαλιστικής πολιτικής, αύξηση των εισφορών και νέα οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων..
Με ποιες αρχές θα κινηθούν; Της καθολικότητας ή της επιλεξιμότητας; Της αλληλεγγύης ή των αναγκαστικών αποκλεισμών και της κρατικής φιλανθρωπίας;
Από ποια βάση θα προχωρήσουν; Από τη δημοσιονομική εξυγίανση με φορολογική μεταρρύθμιση, από τη βιωσιμότητα των ταμείων με ορθολογικό σχεδιασμό αξιοποίησης των πόρων και της λειτουργικής ενότητας, ή από αποσπασματικές ρυθμίσεις σκοπιμότητας και αναγκαστικής προσαρμογής σε βάρος της κοινωνικής πολιτικής και των ασφαλισμένων.
Ζητείται ειλικρίνεια. Ζητούνται απαντήσεις ουσίας, όχι μισόλογα και χρησμοί.

Για τον πόλεμο των εξαγγελιών

Προεκλογικά, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. συμμορφώνονται προς τις υποδείξεις των διαφημιστών και των επικοινωνιολόγων. Μετεκλογικά, συμμορφώνονται προς τις οδηγίες του προγράμματος σύγκλισης, κυνηγώντας τους αριθμούς κι αδιαφορώντας για τους ανθρώπους.
Πίσω από το προεκλογικό σκηνικό προετοιμάζεται το μετεκλογικό τοπίο με κινήσεις που από τώρα είναι γνωστό ότι θα διαμορφώσουν πιο πιεστικές κοινωνικές συνθήκες και θα διατηρήσουν το κλειστό πλαίσιο εξουσίας στη διαχείριση των πόρων και τη διαχείριση της διακυβέρνησης.
Ο κ. Πρωθυπουργός μιλάει για πακέτα μέτρων τετραετίας σαν να είναι κάποιος άλλος στην κυβέρνηση αυτή την τετραετία που τελειώνει. Εξαγγέλλει αυτά που είχε εξαγγείλει και το 1996 και τα οποία δεν έκανε μέχρι σήμερα η κυβέρνησή του. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έχει παρά να τον μιμείται εκ του ασφαλούς.

Για τις δηλώσεις Παπαντωνίου περί αναδιανομής και ενίσχυσης των ασθενέστερων την επόμενη τετραετία

Ο κ. Παπαντωνίου υπόσχεται ότι οι ίδιες πολιτικές θα έχουν στο μέλλον αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που είχαν μέχρι σήμερα.
Ότι με τις ίδιες πολιτικές που εκτόξευσαν την ανεργία, θα την μειώσει. Ότι με τις ίδιες πολιτικές που μείωσαν τα διαθέσιμα εισοδήματα των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, θα τα αυξήσει. Ότι με τις ίδιες πολιτικές άνισης κι άδικης διανομής του εισοδήματος από τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τους μικρομεσαίους στο επιχειρηματικό κεφάλαιο, θα την αντιστρέψει.
Γι αυτή την κυβέρνηση η αναδιανομή έχει μόνο μία κατεύθυνση: από κάτω προς τα πάνω.
Τα δημόσια προσκλητήρια υπευθυνότητας του κ. Παπαντωνίου αφορούν όσους καλλιεργούν την χρηματιστηριακή αισιοδοξία και την εντάσσουν στην προεκλογική στρατηγική τους. Όσους με άγχος αναζητούν τονωτικές ενέσεις στην αλλοδαπή. Αφορούν τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Για τη διαφημιστική μάχη επηρεασμού των κατοίκων της υπαίθρου

Ποιος θα πληρώσει τη διαφήμιση των Υπουργών Παιδείας και Εργασίας, που ξοδεύουν κοινοτικά κονδύλια για να εξωραίσουν την αρνητική κυβερνητική πολιτική στην εκπαίδευση και την απασχόληση; Ποιος θα βάλει στη θέση του τον Υπουργό Γεωργίας, που μοιράζει δώρα δισεκατομμυρίων για να προσεταιριστεί τον αγροτικό κόσμο, που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο από την κυβερνητική αναλγησία κι αυταρχικότητα; Ποιος θα πείσει τον Υπουργό Δικαιοσύνης ότι δεν είναι αρετή οι "ιταμές" και βάναυσες προκλήσεις όλων από την θέση της εξουσίας. Ποιος θα δείξει στον Υπουργό Ανάπτυξης ότι τα φλύαρα φυλλάδια για το κυβερνητικό έργο, δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν, αλλά εξοργίζουν όλους που υφίστανται κατά πρόσωπο την κυβερνητική πολιτική. Ποιος θα δώσει στον Υπουργό Δημοσίων 'Εργων να καταλάβει ότι οι σκηνοθετημένες παραστάσεις των εγκαινίων και οι ρωμαϊκές φιέστες για τα έργα δεν παράγουν πολιτική, γιατί είναι γνωστό, πολυπαιγμένο έργο. Ποιος, τέλος, θα απαντήσει στις κυβερνητικές ρητορείες περί εκσυγχρονισμού, ότι όλα αυτά τα προεκλογικά και κομματικά καμώματα του ΠΑΣΟΚ έρχονται από το παρελθόν και στο παρελθόν παραπέμπουν, γελοιοποιώντας πρόσωπα και πράγματα; Το κυβερνητικό επιτελείο συμπεριφέρεται ως καθεστωτική ομάδα με νοοτροπίες γενικής συνέλευσης, που θέλει με θόρυβο να εξασφαλίσει επιθυμητές εντυπώσεις. Στην ύπαιθρο οι ανισότητες στην υγεία, τη παιδεία, τις υποδομές, την απασχόληση και το εισόδημα είναι μεγάλες και τις προκάλεσαν με τις επιλογές του οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου