Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/10/2012

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπ.Οικονομικών με θέμα το πέρασμα «πακέτου» βραχονησίδων της Αλοννήσου και της Σκιάθου προς μακροχρόνια «ενοικίαση» στο ΤΑΙΠΕΔ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, υπακούοντας σε επιταγές της Τρόικας και με πρόσχημα την «αξιοποίησή» τους, προσπαθεί να παραχωρήσει, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, σε ιδιώτες προς πολύχρονη «ενοικίαση», αρκετές βραχονησίδες ανά την Ελλάδα, περίπου 40 τον αριθμό, οι 24 από τις οποίες εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000. Οι βραχονησίδες αυτές είναι περιοχές προστατευόμενες, σύμφωνα με την ευρωπακή νομοθεσία, λόγω του ευαίσθητου οικοσυστήματός τους και η υποχρέωση για την προστασία τους ανήκει στο ελληνικό κράτος. Για το λόγο αυτό, οποιαδήποτε δραστηριότητα στις νησίδες αυτές υπόκειται σε αυστηρούς όρους περιβαλλοντικής αδειοδότησης, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την αξιοποίησή τους από ιδιώτες.

Στον νομό Μαγνησίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, περιλαμβάνονται αρκετές νησίδες προς μακροχρόνια εκμίσθωση (από 50 – 99 έτη) που βρίσκονται στις Βόρειες Σποράδες.

Στην Αλόννησο καταγράφονται τέσσερις νησίδες στη λίστα των νησιών φιλέτων. Ο λόγος για τις βραχονησίδες Μανώλας, Μικρό, Στρογγυλό και Σκαντήλι, που βρίσκονται στα όρια του θαλάσσιου πάρκου των Β. Σποράδων και είναι ενταγμένες στο Natura 2000.

Στην Σκιάθο καταγράφεται η νήσος Τσουγκριά, που δεν ανήκει στο δίκτυο Natura. Υπάρχουν πληροφορίες ότι πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ είναι να αξιοποιήσει τουριστικά, ακόμα και δεκάδες νησίδια που βρίσκονται στην Α και Β ζώνη του θαλάσσιου Πάρκου, παραβιάζοντας την νομοθεσία που διέπει την περιοχή αυτή.

Ο Δήμαρχος Αλοννήσου στον τοπικό τύπο αναφέρει ότι: «Δεν γνωρίζει η πολιτεία τις απαγορεύσεις που ισχύουν για τις νησίδες αυτές και το καθεστώς του εθνικού θαλασσίου Πάρκου; Δηλαδή, ότι π.χ. απαγορεύεται να αποβιβαστεί οποιοσδήποτε στα νησιά Στρογγυλό και Σκαντήλι εκτός από επιστήμονες με σκοπό την έρευνα και μετά από άδεια του Φορέα διαχείρισης του Πάρκου; Ότι ακόμη και στους αλιείς, επιτρέπεται να αγκυροβολούν, μόνο σε  έκτακτη ανάγκη και να παραμένουν στα σκάφη τους;».

Στο ίδιο άρθρο, ο δήμαρχος τονίζει ότι: «Υπάρχουν εκεί πολλά είδη προστατευόμενων πτηνών και απαγορεύεται οποιαδήποτε ανθρώπινη αποβίβαση πλην των επιστημόνων. Το οικοσύστημα αυτό διατηρήθηκε τόσα χρόνια με θυσίες και με την προωθούμενη τουριστική αξιοποίηση θα δεχθεί πλήγμα… Στα νησίδια Μικρό και Μανώλα, η μορφολογία του εδάφους είναι τέτοια που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τουριστική αξιοποίηση, παρά μόνο για την εκτροφή αγριοκάτσικων».

Η προσπάθεια παράδοσης σε ιδιώτες δημόσιας περιουσίας, προστατευόμενης ακόμα και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αποδεικνύει τι είδους «μοντέλο» ανάπτυξης έχει η κυβερνητική πολιτική: Θυσία των πάντων, πριν απʼ  όλα των ανθρώπων, που στις Βόρειες Σποράδες θα μείνουν να παλεύουν με το τσιμέντο και την υπανάπτυξη, αν καταστραφεί η όποια ήπια τουριστική ανάπτυξη επιχειρείται από τις τοπικές κοινωνίες να υπάρξει. Αλλά και της φυσικής χλωρίδας και πανίδας του τόπου, ακόμα και επίσημα προστατευμένης.

Επειδή στην πραγματικότητα δε μιλάμε για «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας αλλά είτε για ξεπούλημα ή για μακροχρόνιες ενοικιάσεις.

Επειδή τα έσοδα από τη δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ δε συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά διοχετεύονται κατευθείαν στον ειδικό λογαριασμό των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδας για την αποπληρωμή ενός μη βιώσιμου χρέους, δηλαδή κυριολεκτικά «εξατμίζονται».

Επειδή όχι μόνο δε θα προκύψουν θέσεις εργασίας χάρη στην «αξιοποίηση» των συγκεκριμένων νησίδων, αλλά θα χαθούν από τις υπάρχουσες, καθώς με οποιαδήποτε επιχείρηση ληστρικής εκμετάλλευσης του Εθνικού Πάρκου θα υποβαθμιστεί η τουριστική δραστηριότητα.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1)    Γιατί αντί να πωληθούν/νοικιαστούν οι νησίδες, να μην εξεταστούν τρόποι ενίσχυσης των ακτοπλοϊκών γραμμών και καθιέρωσης κινήτρων ήπιας ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες σε Αλόννησο και Σκιάθο;

2)    Με την παραχώρησή τους σε ιδιώτες προς ενοικίαση, δεν θα παραβιασθεί η Ευρωπαική νομοθεσία που διέπει τα νησίδια, που ανήκουν στο δίκτυο Natura και προστατεύονται από αυτή και δεν θα ακυρώσει τα κονδύλια που έχουν επενδυθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προστασία των περιοχών αυτών;

3)    Ποια η τύχη του Εθνικού θαλάσσιου Πάρκου των Β. Σποράδων και των προστατευόμενων ειδών του;

Ο ερωτώντες βουλευτές

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

Νάντια Βαλαβάνη