Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/10/2012

Ερώτηση βουλευτών Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπ. Παιδείας σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στις Σχολές του Πανεπιστημίου Κρήτης

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

21.09.2012

Προς τον κ. Υπουργό

Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ακαδημαϊκό/ερευνητικό πανεπιστημιακό ίδρυμα με σημαντική προσφορά σε υψηλού επιπέδου διδασκαλία και έρευνα και στην ανάπτυξη της Κρήτης. Δυστυχώς, αντί να ενισχύεται η λειτουργία του ιδρύματος η κυβέρνηση προχωρά σε περικοπές τόσο του τακτικού προϋπολογισμού, του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, των πιστώσεων για έκτακτο διδακτικό προσωπικό, του παγώματος των διορισμών εκλεγμένων καθηγητών και σε επιπλέον μειώσεις μισθών στα ειδικά μισθολόγια των πανεπιστημιακών. Τα άμεσα προβλήματα έλλειψης προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Κρήτης συνοψίζονται στα παρακάτω:

Αποψίλωση του ιδρύματος από προσωπικό όλων των κατηγοριών:

(α) Απουσία πιστώσεων για πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων με το ΠΔ 407/80: Για το ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 οι πιστώσεις για πρόσληψη διδασκόντων με το ΠΔ 407/80 που καλύπτουν πάγιες διδακτικές ανάγκες του προγράμματος σπουδών πολλών Τμημάτων, μειώθηκαν κατά 50% κατά παράβαση των συμφωνημένων στον τετραετή προγραμματισμό και για το έτος 2012-2013 παραμένει άγνωστο αν θα δοθούν τέτοιες πιστώσεις.

(β) Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό: Εκκρεμούν 48 διορισμοί μελών ΔΕΠ που αντιστοιχούν στο 10% των ήδη υπηρετούντων. Από 1/3/2012 μέχρι την 1/9/2012 τα μέλη ΔΕΠ μειώθηκαν από 509 σε 497, μόνο μέσα σʼ ένα εξάμηνο. Επιπλέον, καμία θέση ΔΕΠ δεν έχει προκηρυχθεί τα τελευταία δύο χρόνια, από τις δεκάδες που έχουν κενωθεί λόγω συνταξιοδότησης η μετακίνησης διδασκόντων σε ΑΕΙ του εξωτερικού λόγω της διαρκούς χειροτέρευσης των συνθηκών στην Ελλάδα. Οι σχετικές αποφάσεις προκήρυξης έχουν σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας.

(γ) Διοικητικό Προσωπικό: Το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει μειωθεί την τελευταία τριετία κατά το 19,6% του νυν υπηρετούντος προσωπικού, ενώ μόνο από 27/10/11 (οπότε και τέθηκαν σε εφαρμογή οι διατάξεις του ν.4024/11) μέχρι σήμερα έχει αποχωρήσει το 7,8% του μονίμου διοικητικού προσωπικού που υπηρετούσε στις 1/11/11. Αναμένεται αποχώρηση μονίμου προσωπικού κατά 6,5% επιπλέον, μέχρι τις  31/12/12.

Επειδή η αποψίλωση του Πανεπιστημίου Κρήτης από προσωπικό θέτει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του ιδρύματος σε βάθος χρόνου αρχίζοντας ήδη από την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Προτίθεται να εγκρίνει άμεσα τους διορισμούς των ήδη εκλεγμένων μελών ΔΕΠ;

2.    Προτίθεται να προχωρήσει σε εγκρίσεις προκηρύξεων θέσεων ΔΕΠ ώστε να καλυφτούν τα κενά σε μόνιμο διδακτικό-ερευνητικό προσωπικό;

3.    Προτίθεται να εγκρίνει πιστώσεις για πρόσληψη ικανού αριθμού συμβασιούχων διδασκόντων ώστε να καλυφθούν οι άμεσες διδακτικές ανάγκες του Πανεπιστημίου Κρήτης;

Οι ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ξανθός Ανδρέας (Ρεθύμνου)

Γιώργος Σταθάκης (Χανίων)

Μαρία Διακάκη (Ηρακλείου)

Μιχάλης Κριτσωτάκης (Ηρακλείου)

Κώστας Δερμιτζάκης (Λασηθίου)