Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/03/2000

Επιδείνωση της κατάστασης στο Κόσσοβο

Με αφορμή την επιδείνωση της κατάστασης στο Κόσσοβο, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Ο ΣΥΝ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις που είναι πιθανόν να λειτουργήσουν αποσταθεροποιητικά για ολόκληρη την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων του Μαυροβουνίου και της Νότιας Σερβίας.

Δεδομένου ότι στην αλβανική, όσο και στη σερβική πλευρά ενισχύονται ακραίες απόψεις για ανεξαρτησία ή διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου, η διεθνής κοινότητα οφείλει να επιμείνει στη θέση της ανασυγκρότησης ενός πολυεθνικού- πολυπολιτισμικού Κοσσυφοπεδίου με καθεστώς ευρείας αυτονομίας μέσα στα ισχύοντα διεθνή σύνορα. Η παρουσία πολυεθνικής στρατιωτικής δύναμης αυτήν την εντολή πρέπει να εξυπηρετεί και μόνο.

Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να στηρίξει εμπράκτως αυτήν την θέση αρχής, να αποδοκιμάσει κάθε προσπάθεια αναζωπύρωσης της έντασης και να μην αναλάβει δέσμευση τόσο για την διέλευση νέων ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από την χώρα μας όσο και για την συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις στο Κόσσοβο, πριν φέρει το θέμα προς συζήτηση στο Κοινοβούλιο και επιδιώξει συνεννόηση με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου