Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/10/2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με εκπροσώπους του ΕΣΤΧ και ΣΦΣ

Στα πλαίσια της διαβούλευσης με φορείς του τουρισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ πραγματοποίησε συναντήσεις με κινήσεις πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ συνάντησε την Τετάρτη 3/10 εκπροσώπους του Ελληνικού Συλλόγου Τουριστικής Χιονοδρομίας. Στη συνάντηση, συμμετείχε από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, Υπεύθυνος της ΕΕΚΕ για τον τομέα του Τουρισμού, ενώ το Σύλλογο Τουριστικής Χιονοδρομίας εκπροσώπησαν η πρόεδρος Κοτσίνα Όλγα, ο αντιπρόεδρος Μαγκριώτης Αλέξης και ο γενικός γραμματέας Ζάρρας Χρήστος.

Η αντιπροσωπεία του ΕΣΤΧ ανέπτυξε τις ενδιαφέρουσες θέσεις του γύρω από τα ζητήματα του τουρισμού συνολικά, αλλά και τις επιμέρους μορφές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης (χιονοδρομικός τουρισμός, ορειβατικός τουρισμός, περιηγητικός τουρισμός). Οι προτάσεις του συλλόγου αφορούσαν ζητήματα που θα μπορούσαν άμεσα να βοηθήσουν όχι μόνο στην ποιοτική ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, αλλά και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ακόμα και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Παρά τις δυνατότητες της χώρας, λόγω της γεωλογικής της πολυμορφίας, ο χειμερινός τουρισμός έχει αποδειχθεί κατώτερος των προοπτικών του, λόγω χρόνιων γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών, πολιτικών ευθυνών, ανεπάρκειας νομοθετικού – θεσμικού πλαισίου (π.χ. σήμα λειτουργίας), αντι–αναπτυξιακής και μη βιώσιμης κατάστασης των χιονοδρομικών κέντρων και έλλειψης κτηματολογίου - με άμεσες επιπτώσεις στη χωροταξία και στο περιβάλλον και σε αυτή την περίπτωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ παρακολουθεί με προσοχή και θα στηρίζει – ακόμα και με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις - τις προσπάθειες των φορέων του τουρισμού, ειδικά όταν αυτές έχουν βάσιμα αιτήματα και στηρίζονται από ανθρώπους, χωρίς σκοπιμότητα για οικονομικό όφελος.

Επίσης την Πέμπτη 4/10, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ συνάντησε κλιμάκιο του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου στη Βουλή. Στη συνάντηση, συμμετείχαν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ οι βουλευτές: Μιχάλης Κριτσωτάκης, Θανάσης Πετράκος και Στέφανος Σαμοΐλης. Τον σύλλογο εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Νικολόπουλος Σπύρος και ο γραμματέας Νταίβις Ηλίας.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα και τα χρόνια προβλήματα των συγκοινωνιών. Παράλληλα, συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα στήριξης εναλλακτικών και ήπιων μορφών τουρισμού, όπως ο σιδηροδρομικός. Σε αυτό το πλαίσιο, έγινε ανταλλαγή απόψεων για αντίστοιχα παραδείγματα στο εξωτερικό, τα οποία θα μπορούσαν να μεγιστοποιήσουν το τουριστικό ενδιαφέρον, με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην  

περίπτωση του μετρικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου, το οποίο έχει ουσιαστικά περιέλθει σε εγκατάλειψη, ενώ θα μπορούσε να αποτελεί «ατμομηχανή» οικονομικής αποκέντρωσης, τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και ανάδειξης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ άκουσε με προσοχή και ενδιαφέρον τις θέσεις του Συλλόγου, ο οποίος, παρότι στελεχώνεται από ερασιτέχνες φίλους του σιδηροδρόμου, είναι ιδιαίτερα στοιχειοθετημένες, μεστές και έγκυρες.

Η απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει ο σιδηρόδρομος δεν είναι τυχαία: αποτελεί αντιγραφή του μοντέλου «απαξίωση – ξεπούλημα», που έχουν ακολουθήσει οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα, με πιο τρανταχτό παράδειγμα αυτό της Ολυμπιακής. Οι ελλείψεις του σιδηροδρομικού δικτύου, τα γραφειοκρατικά κωλύματα και οι πολιτικές διαρκούς ύφεσης και λιτότητας εμποδίζουν εδώ και χρόνια, την προώθηση του σιδηροδρόμου ως κύριο συγκοινωνιακό μέσο και μεταφορικό μέσο. Είναι δεδομένο ότι η ενεργοποίηση των υπαρχουσών γραμμών και η περαιτέρω ανάπτυξη του σιδηροδρόμου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, θα απέδιδε τεράστια οικονομικά, κοινωνικά και περιφερειακά οφέλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θα συνεχίσει τις προσπάθειες ανάδειξης των ήπιων μορφών ανάπτυξης και τουρισμού, στα πλαίσια όμως μιας συνολικής πολιτικής ανόρθωσης της ελληνικής κοινωνίας και πραγματικής οικονομίας, η οποία είναι απόλυτα αντιδιαμετρική με τις πολιτικές του Μνημονίου. Ταυτόχρονα, για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη και στρατηγική επιλογή να συνεχίσει τη διαβούλευση με φορείς εργαζομένων, επαγγελματιών και πολιτών.

4.10.2012

To Γραφείο Τύπου