Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/10/2012

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του κοιν. εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Π. Κουρουμπλή με θέμα «Διαφυγόντα φορολογικά έσοδα από τη λαθρεμπορία τσιγάρων»

Σήμερα Παρασκευή 5/10/2012, συζητήθηκε στην ολομέλεια της βουλής η επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Π. Κουρουμπλή προς τον Υπουργό Οικονομικών,  με θέμα  τη λαθρεμπορία καπνικών.

Στην πρωτολογία του ο κ. Π. Κουρουμπλής τόνισε ότι «παρόλο που η έκταση του λαθρεμπορίου στην χώρα μας βαίνει συνεχώς αυξανόμενη, η αναγνώριση του προβλήματος σε θεσμικό επίπεδο έγινε και συνεχίζει να γίνεται με μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει και το φαινόμενο του παρεμπορίου με αποτέλεσμα να χάνονται κάθε χρόνο από τα δημόσια ταμεία έσοδα ύψους 6 δις ευρώ. Η λαθρεμπορία καπνικών κοστίζει στο Ελληνικό Δημόσιο πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ σε απώλεια φόρων, ενώ ακόμα μεγαλύτερος γίνεται ο κίνδυνος για την υγεία των καπνιστών από την χρήση τσιγάρων «μαϊμού». Παράλληλα έντονες είναι οι πληροφορίες ότι στο «πάρτι» της λαθρεμπορίας εμπλέκονται και οι ίδιες οι καπνοβιομηχανίες».

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι τον Απρίλιο του 2011 στα πλαίσια του «Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής 2011-2013», ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά μέτρα για την αντιμετώπιση της λαθρεμπορίας καπνικών με τη συνδρομή ενός σύγχρονου συστήματος κωδικοποίησης και ιχνηλασίας των προϊόντων καπνού σε αντικατάσταση των ενσήμων ταινιών φορολογίας. Παρόλο που η αρμόδια επιτροπή υπέβαλε το πόρισμά της, οι σχετικές διαδικασίες, αν και ξεκίνησαν, για άγνωστους λόγους δεν ολοκληρώθηκαν. Η κωλυσιεργία συνεχίζεται ακόμη και στα συστήματα ελέγχου λαθρεμπορίας καυσίμων (ηλεκτρονικό σύστημα εκροών και εισροών από την κάνουλα) και καπνικών (σύστημα X-RAY). Η καταπολέμηση της λαθρεμπορίας θα μπορούσε να αποτελέσει ισοδύναμο πολλών μέτρων λιτότητας που έχουν επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους, με τραγικές συνέπειες για το επίπεδο της ποιότητας ζωής τους.

Χρέος της κυβέρνησης, τόνισε, είναι να επιταχύνει τις διαδικασίες για την υλοποίηση των νομοθετηθέντων μέτρων προκειμένου να σταματήσει να παρέχεται φοροασυλία στους μεγαλο-οφειλέτες του δημοσίου και στους λαθρέμπορους.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Μαυραγάνης συμφώνησε ότι πράγματι η λαθρεμπορία καπνικών στη χώρα μας προξενεί σοβαρές ζημίες στο ελληνικό δημόσιο, αναφέροντας ότι το πρώτο 7μηνο του 2012, από 84 ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ διαπιστώθηκαν 26 παραβάτες και επιβεβαιώθηκαν 12 φορολογικές παραβάσεις και άλλες 30 λαθρεμπορίας. Επίσης, ανέφερε ότι το Υπουργείο Οικονομικών είχε  στη διάθεσή του  πόρισμα το οποίο συντάχθηκε  μετά από ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τεχνολογικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν για την επισήμανση των προϊόντων καπνού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιλογή του κατάλληλου συστήματος αποτελεί αντικείμενο στάθμισης, η ηγεσία του Υπουργείου έχει δώσει εντολή στην αρμόδια διεύθυνση να προχωρήσει στην προετοιμασία διαγωνισμού για να υλοποιήσει τη νομοθετική υποταγή, πρόσθεσε.

Στη δευτερολογία του ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα πεδία ελέγχου των δύο ραντάρ, στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα, που ελέγχουν την παράκτια Δυτική Ελλάδα δεν επικαλύπτονται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανάμεσά τους «τυφλό» σημείο από όπου γίνεται λαθρεμπορία καπνικών. Ειδική αναφορά έκανε και στη φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιρειών, επισημαίνοντας ότι η Διεύθυνση Ελέγχου Ενδοομιλικών Συναλλαγών συνεχίζει να στελεχώνεται από έναν μόνο υπάλληλο και το Υπουργείο δεν έχει ακόμη απαντήσει σε αίτημα του ιδίου για την κατάθεση του πορίσματος της κοινής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συστάθηκε με έργο τη μελέτη του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τους κανόνες τεκμηρίωσης των ενδοομιλικών συναλλαγών.

Ο Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει πολύ προσεκτικά την πληροφορία του βουλευτή σχετικά με τα δύο ραντάρ που υπάρχουν στην Ηγουμενίτσα και την Πάτρα και ελέγχουν τις παράκτιες περιοχές. Για το ζήτημα των ενδοομιλικών συναλλαγών τόνισε ότι πρέπει να γίνει ενοποίηση του πλαισίου και να ενισχυθούν οι υπηρεσίες με το κατάλληλο προσωπικό. Τέλος, διαβεβαίωσε ότι έχει συνταχθεί κείμενο που τροποποιεί τη νομοθεσία σχετικά με τις ενδοομιλικές συναλλαγές και πρόκειται να έρθει στο κοινοβούλιο προς νομοθέτηση.

To Γραφείο Τύπου