Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
04/03/2000

Η δίωξη κατά του Μ.Ανδρουλάκη για το βιβλίο του αποτελεί σκοταδιστική ενέργεια

Για τη δίωξη κατά του Μίμη Ανδρουλάκη, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Η δίωξη κατά του Μίμη Ανδρουλάκη για το βιβλίο του αποτελεί σκοταδιστική ενέργεια που έρχεται από το παρελθόν, προκαλεί οδυνηρή εντύπωση και εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς.

Η μεσαιωνική πρακτική των διώξεων εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και της δημιουργίας πρέπει να συναντήσει την αυστηρή αποδοκιμασία των πολιτών και της κοινωνίας. Είναι αδιανόητο στις μέρες μας η αντιπαράθεση των απόψεων να γίνεται μέσω της δικαστικής οδού.

Αποκτά μάλιστα διαστάσεις επικίνδυνου φαινομένου η ενίσχυση σκοταδιστικών, θρησκόληπτων και εθνικιστικών κύκλων που με τέτοιου είδους απαράδεκτες πρακτικές επιδιώκουν λογοκρισία στην πνευματική δημιουργία.

Η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών αποτελεί ύψιστη αρχή που πρέπει να διαφυλαχθεί. με κάθε μέσο. Η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει το θεσμικό πλαίσιο που κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης, ώστε να αποτρέπονται κινήσεις που αποσκοπούν στον περιορισμό της και οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων οφείλουν να καταδικάσουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τέτοιου είδους ενέργειες.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη εφόσον αρνείται την ικανοποίηση του ώριμου αιτήματος για τον συνταγματικό διαχωρισμό κράτους - εκκλησίας και δεν παίρνει μέτρα που θα οδηγούν στην πλήρη εκκοσμίκευση του κράτους.

Ο ΣΥΝ καταδικάζει απερίφραστα τη δίωξη και ζητά την άμεση παύση της.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου