Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
04/03/2000

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Πρόεδρο του PDS (Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας) Λ.Μπίσκι

Συνάντηση ΣΥΝ με τονΠρόεδρο του PDS (Κόμμα Δημοκρατικού ΣοσιαλισμούΓερμανίας) Λ.Μπίσκι που επισκέπεται την Ελλάδα μεπρόσκληση του ΣΥΝ

Με τον Πρόεδρο του PDS (Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας) Λόταρ Μπίσκι που επισκέπτεται την Ελλάδα με πρόσκληση του ΣΥΝ, συναντήθηκαν ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο υπεύθυνος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Πάνος Τριγάζης.

Μετά τη συνάντηση ακολούθησαν δηλώσεις:

Νίκος Κωνσταντόπουλος:

Με τον Λόταρ Μπίσκι μας συνδέουν οι κοινοί αγώνες της Αριστεράς στην Ευρώπη, αγώνες για μια ενωμένη Ευρώπη χωρίς δημοκρατικά, κοινωνικά και οικολογικά ελλείμματα, αγώνες για την ειρήνη και την αλληλεγγύη.
Μας συνδέουν κοινοί αγώνες εναντίον του φασισμού, εναντίον του νεοναζισμού, κοινοί αγώνες που έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα άριστης συνεργασίας και δεσμούς εμπιστοσύνης μεταξύ μας.
Οι πρωτοβουλίες που, μαζί με τον Μανώλη Γλέζο παίρνουμε, επιβεβαιώνουν με έναν ξεχωριστό συμβολισμό τις κοινές προσπάθειες που πρέπει τα κόμματα της Αριστεράς να αναπτύξουν στην Ευρώπη για την ειρήνη και για τη στήριξη νέων πολιτικών, διαφορετικών από τις νεοφιλελεύθερες επιλογές που κυριαρχούν.
Το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας έχει στηρίξει το αίτημα για απόδοση των γερμανικών αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα. Με το PDS και με τον σύντροφο Μπίσκι έχουμε μια ωραία ανθρώπινη φιλία, καθώς και μια αποτελεσματική και χρήσιμη πολιτική συνεργασία.

Λόταρ Μπίσκι:

Είμαστε σε συνεχή επαφή με τον ΣΥΝ και οι ιδέες μας συμπίπτουν στα περισσότερα θέματα, ίσως σε όλα. Ο ΣΥΝ είναι το κοντινό σε μας κόμμα στην Ελλάδα και έχουμε πάρα πολλές στενές επαφές.
Συζητήσαμε για πάρα πολλά θέματα, μεταξύ των οποίων και για αντιφασιστικές πρωτοβουλίες. Εγώ ο ίδιος συμμετείχα την τελευταία εβδομάδα και στη διαδήλωση στη Βιέννη κατά του Χάιντερ.
Υπάρχουν αιτήματα από τους Έλληνες για τις πολεμικές αποζημιώσεις τα οποία το κόμμα μας υποστήριξε μέσα στη Βουλή και έξω από αυτή.
Δεν είμαστε σύμφωνοι με την άποψη της κυβέρνησης της Γερμανίας που έδωσε ένα κομματάκι χρυσό στην αρχή, μετά μπήκε στην κρίση της Γιουγκοσλαβίας και τώρα λέει "δεν έχουμε λεφτά να δώσουμε".
Ενδιαφέρομαι πάρα πολύ για την ιστορία των Βαλκανίων. Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ κοντά, ξέρει τα προβλήματα και με είχαμε ενδιαφέρουσα συζήτησης με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, για τα προβλήματα στα Βαλκάνια.
Η Ελλάδα είναι μπροστά στην πόρτα της ΟΝΕ. Θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα αυτά, καθώς ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ για τις απόψεις των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου