Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
05/03/2000

Τη Λιβαδειά και το Δίστομο επισκέφθηκαν ο Ν.Κωνσταντόπουλος και ο Λ.Μπίσκι

Τη Λιβαδειά και το Δίστομο επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, μαζί με τον Λόταρ Μπίσκι, Πρόεδρο του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού της Γερμανίας (PDS), τον Μανώλη Γλέζο αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, στελέχη του ΣΥΝ και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης με επικεφαλής τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Στέλιο Ζαμάνο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Μπάμπη Ρούπα, Γιώργο Χριστοδουλάκη, Σταμάτη Σκούρτη και Ασπασία Ρούπα.

Στο, κατάμεστο από αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του αντικατοχικού αγώνα, Παλαιό Δημαρχείο της Λιβαδειάς και στο Δημαρχείο του Διστόμου συγγενείς θυμάτων του ολοκαυτώματος και δημότες, οι Δήμαρχοι Λιβαδειάς Χρ. Παλαιολόγος και Διστόμου Λουκάς Παπαχρήστου, Δημοτικοί Σύμβουλοι υποδέχθηκαν με θερμά χειροκροτήματα τον πολιτικό ηγέτη του PDS, τον Μανώλη Γλέζο και τον Πρόεδρο του ΣΥΝ.

Ο ΣΥΝ και το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού της Γερμανίας έχουν πολύχρονους δεσμούς και κοινούς αγώνες κατά του φασισμού και υπέρ της ειρήνης, εναντίον του ρατσισμού, των κοινωνικών αποκλεισμών και υπέρ της αλληλεγγύης. Τα δύο κόμματα έχουν κοινή δράση στις χώρες τους και στο Ευρωκοινοβούλιο για τη σύγχρονη αριστερά, για μια Ευρώπη με δημοκρατικό και κοινωνικό πρόσωπο.

Οι Δήμαρχοι Λιβαδειάς και Δίστομου τίμησαν στο πρόσωπο του Προέδρου του PDS Λόταρ Μπίσκι έναν Γερμανό πολιτικό με αντιφασιστική δράση, τον ηγέτη του μοναδικού γερμανικού κόμματος που μέσα στο Γερμανικό Κοινοβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο στήριξε και στηρίζει το αίτημα για αναγνώριση από το γερμανικό κράτος των οφειλόμενων γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και των αποζημιώσεων στα θύματα του ολοκαυτώματος και τους συγγενείς τους.

Στη συνέχεια οι Λόταρ Μπίσκι, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Μανώλης Γλέζος συνοδευόμενοι από τους Δημάρχους Δίστομου, Λιβαδειάς, Δημοτικούς Συμβούλους, αγωνιστές της Αντίστασης και πολίτες επισκέφθηκαν το μνημείο των θυμάτων του ολοκαυτώματος του Δίστομου και απέτισαν φόρο τιμής και κατέθεσαν στεφάνια.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε:

Ήρθαμε εδώ στο Δίστομο, μαρτυρική πόλη από όπου η ιστορία πέρασε αφήνοντας τα ματωμένα αχνάρια του Ναζισμού, μαζί με τον Λόταρ Μπίσκι πρόεδρο του PDS και τον αγωνιστή Μανώλη Γλέζο για να φωνάξουμε "ποτέ πια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όχι στους πολέμους, ναι στην ειρήνη, όχι στις κοινωνικές βαρβαρότητες, ναι στην αλληλεγγύη όχι στους ρατσισμούς, ναι στα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους".

Ο κόσμος περνάει στον καινούργιο αιώνα και εμείς θέλουμε να μην βρουν μπροστά τους οι κοινωνίες και οι λαοί τους εφιάλτες του νεοφασισμού, του σωβινισμού και του ρατσισμού. Δεν συμφωνούμε και με αυτούς που εφησυχάζουν και αδιαφορούν για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Διαφωνούμε με αυτούς που ωραιοποιούν τους νεοφιλελεύθερους μονόδρομους και νομιμοποιούν τη λογική των αποκλεισμών ως αναγκαστική πολιτική επιλογή.

Είμαστε αντίθετοι και με αυτούς που στο όνομα νεοδογματισμών περιχαρακώνονται στον εαυτό τους και δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των πολιτών όλης της Ευρώπης εναντίον της νεοφασιστικής και νεορατσιστικής πρόκλησης.

Συμμετέχουμε ολόψυχα στα πνευματικά, κοινωνικά και πολιτικά κινήματα που αντιστέκονται στον εκφυλισμό και τον εκχυδαϊσμό της πολιτικής ζωής, στον αυταρχισμό και την αναλγησία των κυβερνητικών και κρατικών θεσμών.

Αγωνιζόμαστε με δεσμούς αλληλεγγύης μαζί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τις οικολογικές κινήσεις, τις ενώσεις των πολιτών που διεκδικούν ισόρροπη ανάπτυξη, κοινωνική στήριξη και ποιότητα ζωής.

Τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Αυστρία, αυτά που έγιναν στη Γιουγκοσλαβία με τον πόλεμο του ΝΑΤΟ και σήμερα δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο στο Κόσσοβο, αυτά που διαδραματίζονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με την ανεργία και τις κοινωνικές αναστατώσεις, φέρνουν ξανά σε προτεραιότητα την ανάγκη για ριζοσπαστικές κοινωνικές και πολιτικές δράσεις αλληλεγγύης για ένα κοινό μέλλον ειρήνης, σταθερότητας και συλλογικής ευημερίας.

Είμαστε εδώ με τον Λ. Μπίσκι και τον Μ. Γλέζο για να επιβεβαιώσουμε αυτή τη δέσμευση των κοινών αγώνων της αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας, ώστε οι εξελίξεις να βγουν από τον αναγκαστικό κεντροδεξιό και νεοφιλελεύθερο μονόδρομο.

Για τις γερμανικές επανορθώσεις

Είναι θέμα ιστορικής δικαίωσης και όχι πρόβλημα νομικού η δικαστικού χαρακτήρα.
Θα αποτελεί όνειδος για την ιστορία της Ελλάδας, εάν μείνει η μόνη χώρα χωρίς αποκατάσταση για τα εγκλήματα των ΝΑΖΙ σε βάρος της.
Οι Χριστιανοδημοκρατικές και Σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της Γερμανίας αρνήθηκαν να συμμορφωθούν προς τις επιταγές της ιστορίας και τις αξιώσεις της ανθρωπότητας.
Οι διάφορες ελληνικές κυβερνήσεις από πολιτική ατολμία και σκοπιμότητα δεν θέλησαν να προτάξουν το αίτημα στα πλαίσια μιας εθνικής στρατηγικής.
Αυτό που δεν θέλησαν και δεν θέλουν να κάνουν οι ελληνικές και γερμανικές κυβερνήσεις οφείλουν να το επιδιώκουν οι πολίτες και οι λαοί: Οφείλει να το επιδιώκει η πολιτική και κοινωνική αριστερά της Ευρώπης. Δεν είναι μόνο υπόθεση διακρατικών ή διακυβερνητικών συνεννοήσεων. Είναι κυρίως ιδεολογικό και πολιτικό πρόταγμα.
Ο ΣΥΝ και το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας, μαζί με τις κινήσεις πολιτών για τη διεκδίκηση των επανορθώσεων, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο τις επιδιώκουν.
Γι' αυτό ακριβώς είμαστε εδώ μαζί με τον Λ. Μπίσκι και τον Μ. Γλέζο.

To Γραφείο Τύπου