Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/10/2012

Απάντηση του Επιτρόπου Αλμούνια για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε ερώτηση του Νίκου Χουντή στη Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσε

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

•    "Αυτά συμβαίνουν... και στην Εσπερία"

•    Απάντηση του Επιτρόπου Αλμούνια για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε ερώτηση του Νίκου Χουντή στη Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων.

Αυτή ήταν η απάντηση του Επιτρόπου ανταγωνισμού κυρίου Αλμούνια σε ερώτηση που του υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα ο Ν. Χουντής στην ερώτηση του ανέφερε:

" Σήμερα στην Αθήνα διαδηλώνουν ξανά οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι οποίοι πια εργάζονται εκ περιτροπής μόλις μια φορά την εβδομάδα και παραμένουν απλήρωτοι για μήνες. Αυτοί οι εργαζόμενοι, πριν λίγες μέρες, από την αγανάκτηση έφτασαν να εισβάλουν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για τους εργαζομένους στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στα οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν στο παρελθόν, έχει απαγορεύσει τη ναυπήγηση εμπορικών πλοίων και πολεμικών πλοίων πλην αυτών του Ελληνικού πολεμικού Ναυτικού. Σήμερα που δεν υπάρχουν καν παραγγελίες από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, αυτά τα ναυπηγεία είναι σε πλήρες αδιέξοδο.

Ξέρω και μου έχετε απαντήσει αρκετές φορές ότι λυπάστε για την εξέλιξη αλλά ότι δεν μπορεί να αρθεί αυτή η απαγόρευση γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καν μερικώς επιστρέψει τις «παράνομες ενισχύσεις» .Γνωρίζω κ. Επίτροπε ότι όπως οι νόμοι της ΕΕ, που συχνά είναι το Δίκαιο του ισχυρού, και αρκετές φορές μπορεί να είναι οι νόμοι της ζούγκλας, με το γράμμα αυτών των νόμων, έχετε δίκιο: εφόσον δεν υπάρχει έστω μερική επιστροφή, δεν μπορείτε να άρετε τους περιορισμούς.

Απέναντι σε αυτή την τεράστια ανεργία, απέναντι σε αυτό τον μεγάλο θυμό, νομίζω ότι ένας πολιτικός, όπως εσείς, που μάλιστα προέρχεται από μια χώρα με τεράστια ανεργία όπως η Ισπανία, εμείς όλοι μας, δεν μπορούμε να μείνουμε στη δικαιολογία ότι η Ελλάδα δεν έχει επιστρέψει τις παράνομες ενισχύσεις; Ποια Ελλάδα; Αυτή που δεν μπορεί να τις επιστρέψει; ή δεν γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας; 

Αύριο απ' ότι διαβάζω θα δείτε τον αρμόδιο Υπουργό τον κ. Χατζηδάκη, και θα συζητήσετε απ ότι ενημερώνομαι και γι αυτό το θέμα.

Σας ερωτώ κ. Επίτροπε:

Θα εξετάσετε την πιθανότητα άρσης αυτής της ολέθριας απαγόρευσης για τα ναυπηγεία, έτσι ώστε να δοθεί ξανά ζωή στον νευραλγικό αυτό κλάδο και να επιτραπεί να ξαναβρούν δουλειά χιλιάδες εργαζόμενοι, σε μια χώρα που η ανεργία πολλαπλασιάζεται στο κάτω κάτω εξαιτίας των πολιτικών που η ΕΕ, στο πλαίσιο της Τρόικα, επιβάλλει στην Ελληνική κοινωνία; "

Η απάντηση του κυρίου Αλμούνια είναι η εξής:

" Είναι μια απόφαση που είχε ληφθεί και αφορούσε στον τομέα της κατασκευής αμυντικών πλοίων αλλά όχι του εμπορικού ναυτικού.

Και στη δική μου χώρα την Ισπανία ελήφθη παρόμοια απόφαση. Δεν είναι η μοναδική απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση και κάθε απόφαση που λαμβάνεται θα πρέπει να εφαρμόζεται. Είναι αλήθεια ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη αλλά δεν μπορώ να επιλύσω αυτές τις δυσκολίες λέγοντας δημόσια ότι δεν με ενδιαφέρει να εφαρμοστεί η απόφαση για τις κρατικές ενισχύσεις.

Τα πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες δεν μπορούν να λυθούν μ αυτό τον τρόπο. "  

 08/10/2012                               

To Γραφείο Τύπου