Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
14/03/2000

Ο Μανόλης Γλέζος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τον Μανόλη Γλέζο.
Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Νίκος Κωνσταντόπουλος:

Ο Μανόλης Γλέζος θα είναι μαζί μας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΝ για τις εκλογές της 9ης Απριλίου 2000. Ο Μανόλης Γλέζος συμβολίζει πολλά. Σηματοδοτεί τον αγώνα της αντίστασης. Τον αγώνα για δημοκρατία και προκοπή. Σηματοδοτεί τον αγώνα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον αγώνα για τον πολιτισμό στην πολιτική, για τον πολιτισμό στην Ελλάδα. Με κοινωνική αφιέρωση και αγωνιστική ανιδιοτέλεια. Είναι μεγάλη τιμή για τον ΣΥΝ που στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου μας Επικρατείας θα βρίσκεται ο Μανόλης Γλέζος. Στη σημερινή εποχή της έκπτωσης των αξιών, η Αριστερά, η πολιτική, η κοινωνία έχουν περισσότερο από ποτέ την ανάγκη των αρχών και των αξιών, που συμβολίζουν τα οράματα και τις ιδέες. Ο Μανόλης Γλέζος δεν είναι μονάχα ένα σύμβολο, είναι ταυτόχρονα κι ένας δρων πολιτικός. Ενας πολιτικός με ιδιαίτερες ευαισθησίες και με ξεχωριστή προσφορά στην ιστορία του τόπου. Για τον ΣΥΝ η πολιτική συμμετοχή του Μανόλη Γλέζου είναι εξ ίσου σημαντική. Στις εκλογές της 9ης Απριλίου θα κριθεί το εάν η σύγχρονη Αριστερά, η Αριστερά του 2000 θα έχει ισχυρή παρουσία στη νέα Βουλή. Ενας τέτοιος αγώνας δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορη μια πολιτική συνείδηση σαν αυτή του Μανόλη Γλέζου, που έχει βιωματική σχέση με την ιστορία, με τον πολιτισμό, με την αριστερά, με τη δημοκρατία. Ενας τέτοιος αγώνας δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν αριστερό ΄Ελληνα. Με ξεχωριστή συγκίνηση και με ξεχωριστή χαρά ευχαριστώ τον Μ.Γλέζο που συστρατεύεται γι αυτόν τον ωραίο αγώνα, καθώς μπαίνουμε σε μια εποχή ενός άλλου αιώνα.

Μανόλης Γλέζος:

Θα είμαι πολύ επιγραμματικός για να σας δώσω τη δυνατότητα να κάνετε όσο μπορείτε περισσότερες ερωτήσεις.

Το πρώτο ερώτημα που μου έχουν απευθύνει και πιστεύω ότι θα απευθύνετε κι εσείς, γιατί τώρα όπως λένε ενεργοποιούμαι στην πολιτική. Λάθος η ερώτηση. Είμαι ενεργός πολίτης και είμαι ενεργός στην πολιτική όταν κάνω αγώνα για τα δικαιώματα των πολιτών, όταν κάνω αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συμμετέχω σε κοινωνικούς αγώνες, όταν αγωνίζομαι στην πρώτη γραμμή για να απελευθερωθούν οι Σαχράουϊ. Όταν κάνω αγώνα για τους Κούρδους, για τους Παλαιστίνιους, για όλους τους λαούς όλου του κόσμου, για όλους τους καταπιεσμένους. Όταν κάνω αγώνα για να μας επιστρέψουν οι Γερμανοί όσα μας οφείλουν. ΄Οταν κάνω τον μεγάλο αγώνα για να συμμετέχει ο πολίτης στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Ιδιαίτερα αγωνίζομαι για τη συμμετοχική δημοκρατία, ή να το πούμε πιο επιστημονικά για την κοινωνικοποίηση της πολιτικής εξουσίας. Αυτά δεν είναι αγώνας καθημερινός; Πήγα στο Βελιγράδι. Με είδατε επί τόπου. Από τους πρώτους που πήγαν. Δεν είναι αγώνας αυτός; Συνεπώς ποια είναι η διαφορά; Απλώς συμμετέχω σήμερα και αποφάσισα να συμμετάσχω στην εκλογική διαδικασία, δηλαδή στον αγώνα για την εκλογή νέων αντιπροσώπων στο Κοινοβούλιό μας.

Γιατί το κάνω αυτό; Γιατί, πέρα από τις προτροπές των φίλων, όλων των κομμάτων που υπάρχουν στο Κοινοβούλιο, αλλά και πέραν από το Κοινοβούλιο, που έλεγαν ότι είναι απουσία η μη συμμετοχή μου στη Βουλή, όλων των φίλων που λένε ότι αυτή την εμπειρία που απέκτησες πρέπει να την δούμε μέσα στη Βουλή, πέρα από αυτά, ο ουσιαστικός λόγος είναι η κρισιμότητα των στιγμών. Σήμερα, η ανθρωπότητα απειλείται από τη νέα τάξη πραγμάτων. Και τώρα, πριν απέλθω από τη ζωή, να το πω έτσι απλά, θέλω ως προσφορά στον αγώνα, που ήταν ένας συνεχής αγώνας προσφοράς και θυσίας, να δώσω ότι μπορώ μπροστά σ΄αυτή την κρισιμότητα. Δεν ξέρω αν παρακολουθήσατε αυτό το λεγόμενο μιλένιουμ. Μίλησα 29 δευτερόλεπτα. Τι είπα; Μίλησα ειδικά για την απειλή που υπάρχει σε βάρος της ανθρωπότητας, εναντίον των ανθρωπίνων αξιών. Και γι αυτό το βασικό λόγο συμμετέχω.

Υπάρχει κι ένας δεύτερος λόγος. Το ότι επιδιώκω μ' αυτή τη συμμετοχή να δημιουργήσω, στο βαθμό που θα μπορέσω και θα συμβάλω προσωπικά, τις προϋποθέσεις εκείνες που θα βοηθήσουν την ενότητα και συμπαράταξη τη μετεκλογική της Αριστεράς. Γι αυτό το λόγο παίρνω μέρος στον εκλογικό αγώνα.

Το δεύτερο ερώτημα: Γιατί επιλέγω τον ΣΥΝ. Χαιρετίζω όλες τις προσπάθειες που έκανε το κάθε κόμμα της Αριστεράς χωριστά, για να δημιουργήσει μια συμπαράταξη. Χαιρετίζω τις προσπάθειες που έκανε το ΚΚΕ, τις προσπάθειες τις αντίστοιχες στο ΔΗΚΚΙ, χαιρετίζω και την εμφάνιση του Χαραλαμπίδη. Όμως θεωρώ ότι ο ΣΥΝ, με τις ιδεολογικές συνεργασίες που έχει κάνει, δημιουργεί την ευρύτητα εκείνη που επιτρέπει, περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες και να συγκροτηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα δώσουν τη δυνατότητα να δημιουργηθεί η μετεκλογική συνεργασία της Αριστεράς. Κι επειδή προσφέρει επίσης τη δυνατότητα, εάν και δεν καταφέραμε να συμμετέχουμε σε κοινά εκλογικά ψηφοδέλτια, βοηθάει ο ΣΥΝ, απ'όλες τις συζητήσεις που έχω κάνει με τα στελέχη του ΣΥΝ και ιδιαίτερα με τον Πρόεδρό του το Ν.Κωνσταντόπουλο, δίνει τις δυνατότητες να υπάρξει κοινός εκλογικός αγώνας. Μα πως μπορεί να υπάρξει κοινός εκλογικός αγώνας, χωρίς να υπάρχει κοινό ψηφοδέλτιο; Μπορεί. Όταν γίνει κατανοητό από τους πάντες, απ' όλους μας, ότι ο αντίπαλος είναι η πολιτική της νέας τάξης πραγμάτων και οι εκφραστές της οι ντόπιοι εδώ. Δεν κάνουμε αγώνα ανταγωνιστικό μεταξύ μας. Κάνουμε αγώνα συναγωνιστικό. Και συνεπώς, εφ' όσον αυτές τις προϋποθέσεις τις παρουσιάζει περισσότερο από κάθε τι ο ΣΥΝ, θέλω να βοηθήσω αυτή την συγκεκριμένη προσπάθεια. Όχι του ανταγωνισμού των δυνάμεων της Αριστεράς, αλλά του συναγωνισμού τους, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα επιτρέψουν να πάμε μπροστά.

Τι επιδιώκω μ' αυτή μου την προσπάθεια, το τρίτο ερώτημα. Επιδιώκω να εκφραστεί στον πιο υψηλό βαθμό η εναντίωση όλων προς τη νέα πολιτική τάξη πραγμάτων. Στον πιο υψηλό βαθμό. Πόσο υψηλό βαθμό; Στην επιστήμη υπάρχουν τρεις βαθμίδες. Το βέβαιο, το δυνατόν και το πιθανόν. Το βέβαιο είναι ότι οι δυνάμεις της Αριστεράς θα αυξηθούν οπωσδήποτε σ' αυτές τις εκλογές. Το δυνατόν μπορεί και να διπλασιάσουν τις δυνάμεις τους. Και δεν είναι καθόλου απίθανο, η τρίτη βαθμίδα, να είναι ο παράγοντας ο ρυθμιστής των εξελίξεων στην πολιτική ζωή της χώρας. Να είναι η δύναμη στην οποία θα δώσει ο ελληνικός λαός την πλειοψηφία.

Μην μου πείτε ότι είμαι ουτοπιστής στην περίπτωση αυτή. Πολλά που θεωρούσαν ουτοπικά τα έχω κάνει πράξη. Δεν είμαι μονάχα θεωρητικός. Είμαι έντονα πρακτικιστής. Κι όσα λέγανε ότι είναι απίθανα να κάνω, τα έχω κάνει πράξη. Συνεπώς τίποτε δεν είναι απίθανο. Όλα είναι δυνατά και το σίγουρο είναι ότι θα αυξήσουν όλα τα κόμματα της αριστεράς τις δυνάμεις τους. Ειδικά ο ΣΥΝ. ΄Ολοι οι φίλοι μου λένε, ότι είναι σίγουρο ότι πρόκειται να σε βγάλουμε βουλευτή. Μα για να βγω βουλευτής, θα φτάσουμε το 7,5%. Θα το φτάσουμε. Με τι σύνθημα; Όχι χωρισμένα, πότε ο ένας να λέει, πάνω απ' όλα ο άνθρωπος κι ο άλλος να λέει πάνω απ' όλα ο πολίτης. Εμείς λέμε πάνω απ' όλα και ο άνθρωπος και ο πολίτης. Πάνω απ' όλα όχι το κράτος και το υπερκράτος, η νέα διεθνής τάξη πραγμάτων. Αλλά πάνω απ' όλα ο πολίτης και ο άνθρωπος. Είναι απόλυτα συνυφασμένο και απόλυτα ταυτισμένο.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Εχετε συζητήσει με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς;

Μ.Γλέζος:

Εχω συζητήσει με όλους και σε όλους έχω διαπιστώσει ότι έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια μοναχική έκφραση της αριστεράς.
Υπάρχουν μερικά κατάλοιπα μέσα σ' όλες τις παρατάξεις, σ' όλα τα κόμματα. Υπάρχουν βαρίδια που δυσκολεύουν, εμποδίζουν το να γίνει και γι αυτό δεν έγινε σήμερα δυνατόν. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μένουμε εκεί. Θα προχωρήσουμε παραπέρα.
Αυτή τη στιγμή δεν θέλω να προχωρήσω παραπέρα απ' αυτό για να μην δυσκολέψω τα πράγματα ως προς κανέναν. Αυτά θα τα δούμε μετά. Γιατί ένας πρώτος κανόνας της συμπόρευσης στον κοινό εκλογικό αγώνα, αν δεν τον πετύχαμε στα εκλογικό ψηφοδέλτια, είναι τι; Να αποφύγουμε ο ένας να κάνει επιθέσεις στον άλλον. Να αποφύγουμε ακόμα και να κάνει κριτική ο ένας στον άλλον. Δεν στερώ το δικαίωμα της κριτικής. Να το κάνει μετά. Πρότασή μου να το κάνει μετά. Θα πρότεινα ακόμα και να κάνουμε, μην σας φανεί περίεργο, και κοινές εκλογικές συγκεντρώσεις. Ας μην συμμετέχουμε στο κοινό ψηφοδέλτιο.

Ν.Κωνσταντόπουλος:

Εγώ θα ήθελα να επισημάνω αυτό που είπε ο Μ.Γλέζος. Οσοι στο πρόσωπο του Μ.Γλέζου βλέπουν όλες αυτές τις αναφορές κι όλους αυτούς τους συμβολισμούς, όσοι πιστεύουν και θέλουν αυτές οι αξίες να είναι παρούσες στο δημόσιο βίο και την πολιτική ζωή του τόπου, ας τον βγάλουν βουλευτή. Ας μας δώσουν το 7,5% και πάνω που βγάζει τον Μ.Γλέζο βουλευτή.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου