Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/03/2000

Πολιτική εξόρμηση του ΣΥΝ: Στα Χανιά και στο Ρέθυμνο ο Ν.Κωνσταντόπουλος

Στα Χανιά και στο Ρέθυμνο συνεχίζει την πολιτική εξόρμηση του κόμματος ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος

Στα Χανιά, απ' όπου άρχισε τη διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε με τον Νομάρχη Χανίων κ. Γ.Κατσανεβάκη και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη. Οι δήμαρχοι του νομού, εκπρόσωποι των επιμελητηρίων και άλλων φορέων έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός.

Το βράδυ ο Ν.Κωνσταντόπουλος μίλησε σε εκδήλωση του ΣΥΝ. Το πρωί επισκέφθηκε μαζί με νομαρχιακούς συμβούλους και φορείς το νέο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χανίων και συμμετείχε σε σύσκεψη όλων των φορέων της Υγείας του νομού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μετεγκατάστασης, πλήρους λειτουργίας και στελέχωσης του νέου νοσοκομείου.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Ν.Κωνσταντόπουλος τόνισε:

Για τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού για το κοινωνικό κράτος

Ο κ. Πρωθυπουργός μιλάει με τίτλους χωρίς περιεχόμενο. Ακουσα χθες άλλη μια ακαδημαΪκή διάλεξη περί κοινωνικού κράτους.

Ρωτώ όμως συγκεκριμένα:

Η κυβερνητική πολιτική του μονόδρομου συγκλίνει με αριθμούς.
Η πραγματική σύγκλιση απαιτεί προτεραιότητα στο κοινωνικό κράτος, το οποίο μέχρι σήμερα η κυβέρνηση το θεωρεί εμπόδιο, το θεωρεί εχθρό. Οι συνέπειες των επιλογών της κυβέρνησης είναι η συρρίκνωση του υπάρχοντος κοινωνικούς κράτους σε μια περίοδο που στην Ελλάδα είναι έντονο το κοινωνικό πρόβλημα, είναι υπαρκτό το πρόβλημα της κοινωνικής συνοχής. Χωρίς κοινωνική συνοχή και κοινωνική προστασία καθολικής εφαρμογής, δεν μπορεί να υπάρξει καμία ισόρροπη ανάπτυξη, καμία βελτίωση του συλλογικού επιπέδου της ζωής.

Για την περιφερειακή ανάπτυξη

Λόγια του προεκλογικού αέρα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τις αναφορές της κυβέρνησης στα θέματα της περιφερειακής αποκέντρωσης.

Ρωτώ και πάλι συγκεκριμένα:

Το ερώτημα είναι επίμονο και συγκεκριμένο.
Τα χρήματα του Ι και ΙΙ ΚΠΣ πού πήγαν;
Γιατί δεν άφησαν τις αντίστοιχες υποδομές ανάπτυξης και κοινωνικής προστασία;. Να γιατί πρέπει ν' αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης του ΙΙΙ ΚΠΣ. Γιατί ο ίδιος τρόπος διαχείρισης θα οδηγήσει στα ίδια αποτελέσματα.
Να γιατί πρέπει να υπάρξει επιτέλους πραγματική περιφερειακή αποκέντρωση με αιρετή αυτοδιοίκηση.
Η περιφερειακή ανάπτυξη δεν είναι άθροισμα έργων, εργολαβιών και κονδυλίων. Η περιφερειακή ανάπτυξη είναι συνδυασμένη δυναμική δράση, κοινωνική και οικονομική διεργασία που δεν θέλει μονόδρομους, δεν θέλει αυτόματους πιλότους, επιβάλλει και απαιτεί αλλαγή πολιτικών, συντονισμό και αλλαγή στις δομές και λειτουργίες τους κράτους.
Μία από τις πρώτες διαρθρωτικές αλλαγές που επιβάλλονται είναι η διαρθρωτική αλλαγή στη δομή και λειτουργία του κράτους και αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μονάχα με περιφερειακή αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση.
Στις προτάσεις τους για την αναθεώρηση του Συντάγματος τα δύο μεγάλα κόμματα επιμένουν στο συγκεντρωτικό γραφειοκρατικό κράτος. Στο κράτος το οποίο ελέγχεται από το κυβερνητικό κόμμα, στο κράτος το οποίο ολοένα και περισσότερο είναι απόμακρο από τις πραγματικές ανάγκες της περιφέρειας, από τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Για τον καυγά κυβέρνησης-Ν.Δ. για το Χρηματιστήριο

Η ένταση γύρω από το Χρηματιστήριο δείχνει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ενέταξαν και το Χρηματιστήριο στον κομματικό τους ανταγωνισμό. Είναι μεγάλη η ευθύνη τους διότι και στο Χρηματιστήριο παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια.
Εμείς εγκαίρως ζητήσαμε θεσμικές ρυθμίσεις, ώστε να εξυγιανθεί η λειτουργία του Χρηματιστηρίου και να προστατευθεί η εθνική οικονομία και ο καταθέτης-επενδυτής.
Δεν εισακουστήκαμε.
Ζητάμε επιμόνως τη σιωπή των πολιτικών κομμάτων και αποχή από οποιαδήποτε ανάμιξη στα του Χρηματιστηρίου. Δεν εισακουόμαστε. Θ α εξακολουθούμε μέχρι τέλους να φωνάζουμε να σταματήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα τον μικροκομματικό καυγά τους στο Χρηματιστήριο.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Ρέθυμνο. Στο Πανεπιστήμιο συναντήθηκε με τις πρυτανικές αρχές, με τους συλλόγους μαθητών, διδασκόντων και εργαζομένων και μίλησε σε εκδήλωση του ΣΥΝ για τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΥΝ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και την Παιδεία.

To Γραφείο Τύπου