Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/10/2012

Δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, Βουλευτή Β΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπεύθυνου του Τομέα Οικονομικών για τα 550 εκατ. που χρωστούν οι τράπεζες στο δημόσιο


Η απαίτηση της τρόικα να μην εισπραχθούν τα 550 εκατ. Ευρώ που χρωστούν οι τράπεζες στο δημόσιο από την επιστροφή τόκων επί των προνομιούχων μετοχών που κατέχει το τελευταίο αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση απέναντι στην ελληνική κοινωνία που στενάζει από τα μνημονιακά μέτρα. Πολύ δε περισσότερο από τη στιγμή που η τρόικα ζητάει να καλυφθεί αυτό το κενό από νέα έκτακτη εισφορά ή περικοπή των δώρων σε μισθωτούς και συνταξιούχους εντός του 2012 , δηλαδή από αυτούς που μέχρι σήμερα έχουν κληθεί να επωμιστούν το μεγαλύτερο βάρος της λιτότητας.
Η προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση του τραπεζικού κεφαλαίου αποδεικνύει αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει υποστηρίξει από την αρχή της κρίσης: ότι δηλαδή η πολιτική του μνημονίου είναι συνώνυμη με τις βαρύτατες θυσίες των μισθωτών, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει διαρκώς «δώρα» στο μεγάλο κεφάλαιο και τους τραπεζίτες.


Οι τράπεζες που μέχρι σήμερα έχουν λάβει εκατοντάδες δις ευρώ με την μορφή των εγγυήσεων ή των προνομιούχων μετοχών από το ελληνικό δημόσιο χωρίς να ενισχύουν σε καμία περίπτωση την πραγματική οικονομία και χωρίς να προχωρούν σε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, υπό την προστασία της τρόικα και της κυβέρνησης Σαμαρά, επιχειρούν να μετακυλήσουν τις υποχρεώσεις τους στον ελληνικό λαό. 


Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μόνες τράπεζες που έχουν αποπληρώσει την οφειλή προς το δημόσιο από τους τόκους για τις προνομιούχες μετοχές είναι η Αγροτική Τράπεζα και η Πανελλήνια Τράπεζα (Όμιλος Συνεταιριστικών Τραπεζών) τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση δεν θεώρησε σκόπιμο να ανακεφαλαιοποιήσει μέχρι τώρα.


Η ανάγκη για ένα τραπεζικό σύστημα υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ, υπό το βάρος αυτών των μεθοδεύσεων.

 11/10/2012


To Γραφείο Τύπου