Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/10/2012

Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, για την υπηρεσία βιολογικού καθαρισμού Βόλου

ΕΡΩΤΗΣΗ  Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών

Η εργοστασιακή μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού στο Βόλο υπάγεται στο Τμήμα Επεξεργασίας Λυμάτων και Διαχείρισης του Δικτύου Αποχέτευσης της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου Στη μονάδα καταλήγουν οι οικιακοί ρίποι από την ευρύτερη περιοχή του Βόλου καθώς επίσης και τα λύματα της Βιομηχανικής Περιοχής του Βόλου και του Βιομηχανικού Πάρκου. Είναι μία υπηρεσία η οποία λειτουργεί 30 χρόνια ενώ τα τελευταία 12 έχει αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις της.

Σήμερα η Υπηρεσία Βιολογικού Καθαρισμού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μεσαία βιομηχανία, αφού η συνολική ισχύς της εργοστασιακής μονάδας και των αντλιοστασίων ανέρχεται στους 6.500 ίππους, ενώ έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, να προκύπτει μετά την επεξεργασία νερό καθαρότητας άνω του 95%. Η λειτουργία της εργοστασιακής μονάδας χωρίζεται σε 3 τομείς: α) επίβλεψη σε 24ωρη βάση β) ηλεκτρολογική και μηχανολογική συντήρηση και γ) χημική ανάλυση λυμάτων.

Μέχρι πρότινος η παραπάνω διαδικασία υποστηριζόταν από προσωπικό 30 ατόμων, ενώ πλέον έχουν μείνει μόλις 21 άτομα για να υποστηρίξουν τις 24ωρες βάρδιες επίβλεψης του εργοστασίου, να συντηρήσουν τις εγκαταστάσεις και να διεκπεραιώνουν τις απαραίτητες χημικές αναλύσεις. Μέχρι στιγμής κάποιες ανάγκες έχουν καλυφθεί από συμβάσεις ανειδίκευτων εργατών που διαρκών από 2 έως 5 μήνες και δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα των σημαντικότατων ελλείψεων που υπάρχουν σήμερα και θα συνεχίζουν να αυξάνουν, μιας και αναμένεται στο άμεσο μέλλον το προσωπικό να δεχθεί περεταίρω μείωση λόγω συνταξιοδοτήσεων.

Το βάθεμα της μνημονιακής πολιτικής που επιτάσσεται από την τρόικα έχει οδηγήσει μια τεράστιας σημασίας δημοτική δομή στα όριά της. Οι ανάγκες για πρόσληψη προσωπικού, μόνιμου και τακτικού, που θα είναι εξειδικευμένο, είναι απαραίτητο να καλυφθούν άμεσα. Η συνεχείς μείωση του προσωπικού, σε σημείο που δε θα μπορούν να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες της υπηρεσίας, η μισθολογική υποβάθμιση των εργαζομένων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στην εργολαβοποίηση της υπηρεσίας, μιας και υπάρχουν σκέψεις από μεριάς της διοίκησης να μεταφερθούν εργαζόμενοι από το Βιολογικό στα κεντρικά της ΔΕΥΑΜΒ.

Η υποβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού, αλλά και συνολικά της ΔΕΥΑΜΒ, η απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού με συνεχείς μειώσεις σε συνδυασμό με την αυξανόμενη περικοπή κονδυλίων προς την τοπική αυτοδιοίκηση, την ένταξη των 2 μεγαλύτερων Υπηρεσιών της χώρας (Αττικής και Θεσσαλονίκης) και την κοινοτική οδηγία για τιμολογιακή των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης ανάλογα με τα υδάτινα αποθέματα οδηγούν στο ξεπούλημα του κοινωνικού αγαθού του νερού.

Επειδή το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και έτσι πρέπει να παραμείνει
Επειδή έχουμε ανάγκη σαν κοινωνίας την ενίσχυση δομών φιλικών προς το περιβάλλον
Επειδή ο βιολογικός καθαρισμός μπορεί να προσφέρει νερό υψηλής καθαρότητας και μπορεί να μειώσει τις ανάγκες για ενεργοβόρες γεωτρήσεις, που δίνουν χαμηλής ποιότητας νερό

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Σε τι ενέργειες θα προβεί και πότε ώστε να διασφαλίσει τη λειτουργία της Υπηρεσίας Βιολογικού Καθαρισμού χωρίς καμία ιδιωτικοποίηση;
2.    Τι θα πράξει και πότε ώστε να μπορέσει να επανδρωθεί η υπηρεσία με βάση τη συνολική ισχύ του εργοστασίου (6500 ίπποι);

Ο ερωτών Βουλευτής

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος

      11/10/2012