Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/03/2000

Πολιτική εξόρμηση του ΣΥΝ: Επίσκεψη του Ν.Κωνσταντόπουλου στο Βόλο

Με την επίσκεψη στην Ζαγορά, στα χωριά του Πηλίου και με ομιλία στον Βόλο, ολοκλήρωσε την τριήμερη περιοδεία του στην Θεσσαλία ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος

Σε Συνέντευξη Τύπου στον Βόλο, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για τα σκηνοθετημένα διλήμματα του κ.Σημίτη

Καθώς πλησιάζει η ημέρα των εκλογών μπαίνουν σε εφαρμογή όλες οι παλαιοκομματικές προεκλογικές συνταγές.
Μετά την παροχολογία η πόλωση, μετά την κινδυνολογία τα πλαστά διλήμματα. Όλα αυτά τα γνωστά κόλπα του δικομματισμού έρχονται από το παρελθόν. Οι πολίτες οφείλουν, καθώς φθάσαμε πια στο 2000, να απελευθερώσουν το πολιτικό σκηνικό από αυτά τα τετριμμένα διλήμματα.
Ο κ.Σημίτης προσπαθεί και πάλι να αποπροσανατολίσει με το πολυχρησιμοποιημένο ερώτημα , ΠΑΣΟΚ ή Δεξιά. Ο ελληνικός λαός, όμως γνωρίζει πάρα πολύ καλά, ότι τέσσερα χρόνια τώρα, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ συμπορεύτηκαν σε όλες τις μεγάλες επιλογές, όπως, επίσης γνωρίζει πάρα-πολύ καλά ότι το ίδιο θα συμβεί και στην νέα τετραετία. Για ποιο, λοιπόν, δίλημμα μιλάει ο κ.Σημίτης , ανάμεσα σε δύο κόμματα που συγκλίνουν παρά πολύ καλά; Αν ήταν ειλικρινής ο κ.Σημίτης και ενδιαφερόταν πραγματικά για τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της χώρας, θα άλλαζε τον εκλογικό νόμο, όπως πρότεινε ο ΣΥΝ. Διατήρησε, όμως, τον εκλογικό νόμο, γιατί προτιμάει την κεντροδεξιά σύγκλιση στον φιλελεύθερο μονόδρομο και όχι την στροφή της πολιτικής ζωής προς τα αριστερά.
Ποιος, λοιπόν, προοδευτικός πολίτης θα παρασυρθεί από τα σκηνοθετημένα κυβερνητικά διλήμματα και θα βάλει σε δεύτερη μοίρα την ενίσχυση της αριστεράς; Ποιος προοδευτικός πολίτης θα θεωρήσει την διατήρηση ή την εναλλαγή των κατεστημένων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, σημαντικότερη από την ενίσχυση της αριστεράς του 2000, που είναι η συσπείρωση των δυνάμεων του ΣΥΝ, της ριζοσπαστικής αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας;

Για την νέα στρατιωτική εμπλοκή στο Κόσσοβο

Βρισκόμαστε σε εξέλιξη του σχεδίου αποσταθεροποίησης, που άρχισε με τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας.
Και πάλι παρακάμπτονται οι διαδικασίες του διεθνούς δικαίου για την πολιτική επίλυση των διαφορών και ειρήνευση.
Το ψευδώνυμο Σχεδίου Σταθερότητας είναι στην πραγματικότητα τα Σχέδια πρόκλησης και συντήρησης της ρευστότητας, που θα αποτελεί μόνιμο κίνδυνο αμφισβήτησης συνόρων, καντονοποίησης χωρών και διαμελισμού εδαφών, με την υποκριτική επίκληση των μειονοτικών δήθεν προβλημάτων.
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μην έχει διδαχθεί τίποτα από τον πόλεμο στον οποίο συνέπραξε.
Ένα χρόνο μετά επιτρέπει ακριβώς τα ίδια πράγματα και αποδέχεται τα ίδια προσχήματα.
Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να μην επιτρέψει καμία διευκόλυνση, να μην επιτρέψει διέλευση στρατευμάτων και να θέσει το θέμα ως πρωταρχικό πολιτικό θέμα της Ευρώπης, ζητώντας η Ε.Ε να μην εμπλακεί εκ νέου στα ύποπτα και επικίνδυνα σχέδια του ΝΑΤΟ.

Για την περιφερειακή πολιτική.

Ο κ. Πρωθυπουργός εδώ στον Βόλο έδωσε μια ακόμα διάλεξη για την περιφέρεια και την ανάπτυξή της.
Περιφερειακή ανάπτυξη ισόρροπη και πραγματική δεν υπάρχει όσο δεν γίνονται δομές περιφερειακής οργάνωσης του κράτους με ταυτόχρονα πολιτικά προγράμματα αναδιάρθρωσης της υπαίθρου με αποφασιστική στήριξη του αγροτικού τομέα.
Αντί για τις θεωρίες, ας απαντήσει ο κ.Σημίτης γιατί δεν δέχεται τις προτάσεις του ΣΥΝ για:

1.Τροποποιήσεις στον υπάρχοντα Καποδίστρια με στόχο την εξασφάλιση μέσων και προσωπικού των καποδιστριακών δήμων, όπως επίσης και της φορολογικής τους αυτοτέλειας, στο πλαίσιο της ευρείας και ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης του φορολογικού συστήματος που προωθεί ο ΣΥΝ.
2. Προώθηση του "Καποδίστρια 2" για τα μεγάλα μητροπολιτικά κέντρα.
3. Προώθηση του "Καποδίστρια 3" για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών του β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης -τις οποίες η σημερινή κυβέρνηση περιστέλλει συστηματικά, ιδίως στους τομείς της υγείας και της παιδείας. Αιρετός περιφερειάρχης και περιφερειακή συγκρότηση του κράτους.
4. Η αυτοδιοίκηση φορέας πρωτογενούς εξουσίας και όχι μεταφορέας και διεκπεραιωτής της εκτελεστικής εξουσίας του κράτους, με όλες τις βαθμίδες τις βιώσιμες και ανταγωνιστικές.

To Γραφείο Τύπου