Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/03/2000

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Γ. Σχίζας, εκπρόσωπος των Οικολόγων Εναλλακτικών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, έδωσαν συνέντευξη Τύπου στους πρόποδες του Υμηττού (στον περίβολο της μονής του Αγ.Ιωάννη του Κυνηγού).

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν και οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΝ, Ε. Αλεξοπούλου, Ν.Αργυριάδης, Ε.Αυλωνίτου, Τ.Βαρελάς, Μ.Δρεττάκης, Ν.Καίσαρης, Ευθ.Παπαδημητρίου, Δ.Τόλιος, Π.Τριγάζης καθώς και εκπρόσωποι τοπικών κινήσεων, ο Γ.Σταθόπουλος δημοτικός σύμβουλος Αγ.Παρασκευής, η Κατερίνα Γαγή και ο Νίκος Ηλιόπουλος.

Κατά την συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Και στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις καταστρέφονται συστηματικά τα υπολείμματα των φυσικών περιοχών. Προάγοντας την φύση μέσα στις πόλεις, αναζωογονούνται οι ελάχιστες αυτές περιοχές και δημιουργείται ένα διαφορετικό πρότυπο αστικής διαβίωσης. Η αγάπη της φύσης, η επικοινωνία με την φύση, η απόλαυση της φύσης πρέπει να είναι δυνατότητα της καθημερινότητας όλων των πολιτών.

Εκείνο που εμείς επισημαίνουμε από την πλευρά μας είναι ότι εδώ, σ' αυτή την περιοχή έγινε ένα έγκλημα. Η ιστορική μονή του Αη Γιάννη του Κυνηγού, που έρχεται από τον 10ο αιώνα είναι ο μάρτυρας αυτού του εγκλήματος. Η επιφανειακή χάραξη της περιφερειακής οδού κατέστρεψε το περιαστικό δάσος και δημιούργησε όλες τις καταστάσεις μιας μεγάλης οικολογικής καταστροφής που θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το περιβάλλον, που θα καταστρέψει ακόμη περισσότερο την φύση του αττικού τοπίου.

Ο Συνασπισμός, οι Οικολόγοι και οι δυνάμεις της ανανεωτικής Αριστεράς που κατεβαίνουμε σ' αυτές τις εκλογές με στόχο τη διεύρυνση της δημοκρατίας, τη διεύρυνση της κοινωνικής προστασίας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, θα εξακολουθήσουμε να αντιστεκόμαστε σε τέτοιες αντιλήψεις, οι οποίες οδηγούν σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που οικολογικά προκαλεί καταστροφές, αλλά και από πλευράς ανθρώπινων όρων υποβαθμίζει την πόλη και τη διαβίωση. Η πόλη γίνεται αβίωτη. Εδώ στην περιοχή αυτή η καταστροφή έχει αναζωπυρώσει και τις επιδιώξεις συμφερόντων που θέλουν ότι αποκόπηκε με τη μαχαιριά στην καρδιά του δάσους και του βουνού από την κυρίως δασική έκταση, να το οικοπεδοποιήσουν και να το εμπορευματοποιήσουν. Θα μας βρουν και με τον ήλιο και με τη βροχή, και στην προεκλογική περίοδο και μετά τις εκλογές εδώ, να επισημαίνουμε την αναγκαιότητα για μια σωστή σχέση με την φύση, που είναι η μοναδική προοπτική για να αναβαθμιστούν και οι ανθρώπινες και οι κοινωνικές σχέσεις. Η προστασία εύθραυστων περιοχών έχει κρίσιμη σημασία για τη διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Γ.Σχίζας:

Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα δασοπονίας, η οποία έχει καταντήσει τα τελευταία χρόνια μία ημέρα δασοπονικής ρητορείας. Η κυβέρνηση έχει δώσει επανειλημμένα δείγματα γραφής όσον αφορά τη διαχείριση των δασών. Και ειδικά για τα περιαστικά δάση τα οποία είναι κρίσιμα για την ποιότητα της ζωής, γιατί περιβάλλουν τους ανθρώπους που μένουν στις πόλεις, έχει δείξει επανειλημμένα ότι δεν είναι σε θέση να τα περιφρουρήσει. Από τη μια πλευρά βέβαια καυχισιολογεί ότι το 1999 δεν είχαμε τόσες πολλές πυρκαγιές όσο τα προηγούμενα χρόνια. Όμως ξεχνάει ότι δεν υπήρχε και καύσιμη ύλη, διότι ήδη τα περιαστικά δάση από το 1998 είχαν υποστεί τεράστιες και σχεδόν ανεπανόρθωτες καταστροφές. Υπενθυμίζω την περίπτωση του Σέϊχ-Σου στη Θεσσαλονίκη, την περίπτωση της Πεντέλης η οποία πλέον έχει ολοσχερώς καταστραφεί και βεβαίως την περίπτωση του Υμηττού που έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα. Εδώ σ' αυτόν τον τόπο του εγκλήματος όπου αποφασίστηκε να δοθεί αυτή η συνέντευξη, είναι ορατά τα μεγάλα εγκλήματα τα οποία έχουν γίνει εναντίον του περιαστικού περιβάλλοντος, ειδικά στον Υμηττό, όπου η επιφανειακή χάραξη ήταν καταστρεπτική, αλλά επιπλέον κι όλες οι επιβουλές οι οποίες προστέθηκαν εκ των υστέρων, και δεν είναι καθόλου λίγες στον αριθμό, όπως αυτές που αφορούν την επέκταση του Δημόκριτου ή κάποιους τίτλους ιδιοκτησίας οι οποίοι εμφανίστηκαν ξαφνικά ως δια μαγείας ή επίσης αυτά τα οποία έγιναν και τα οποία είναι ορατά, η διάνοιξη τεράστιων, θηριωδών δρόμων, οι οποίοι δεν έχουν απολύτως κανένα νόημα, πέρα από την καταστροφή του δάσους, επίσης η διαχείριση των χώρων στα Γλυκά Νερά, εκατέρωθεν δηλαδή του Υμηττού η κυβέρνηση έδωσε εξετάσεις και απέτυχε παταγωδώς. Η σημερινή ημέρα της Δασοπονίας είναι μία ημέρα θλίψης. Οι πολίτες δυστυχώς βρίσκονται στην θέση να λένε, κάθε πέρυσι και καλύτερα.

Ν.Κωνσταντόπουλος:

Οι κυβερνητικοί παράγοντες θα ρητορεύουν από τις αίθουσες για την ημέρα της Δασοπονίας. Εμείς επιλέξαμε εδώ, στον τόπο του εγκλήματος, να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη και εδώ μπορεί να έρθει όποιος θέλει να δει την υποκρισία των κυβερνητικών διακηρύξεων. Το 1993 οργάνωναν κινητοποιήσεις για να μην γίνει η επιφανειακή χάραξη. Και μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας πήραν τα ίδια σχέδια από τη Ν.Δ. και τα προώθησαν με πολύ πιο αποφασιστικό και εντατικό τρόπο. Σήμερα ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό το οικολογικό έγκλημα το εμφανίζουν ως περιβαλλοντική προστασία. Αυτές είναι οι υποκρισίες, που τελικά γίνονται καθημερινή πολιτική πρακτική, στα πλαίσια ενός συμπληρωματικού και μονόδρομου δικομματισμού.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου