Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/10/2012

Ερώτηση Βουλευτή Μαγνησίας Α. Μεϊκόπουλου την ανάγκη αποκατάστασης ζημιών των λιμένων των Βορείων Σποράδων


Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου




Με επιστολή του το Λιμενικό Ταμείο Σκοπέλου ενημέρωσε για τα σημαντικότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τρεις (3) λιμένες οχηματαγωγών πλοίων των Βορείων Σποράδων (Σκιάθου, Αγνώντα Σκοπέλου και Πατητηρίου Αλοννήσου), προβλήματα τα οποία καλείται να διαχειριστεί το Ταμείο. 


Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν παρουσιαστεί ζημιές στους 3 παραπάνω λιμένες, τέτοιες που κινδυνεύει ακόμη και να καταστεί αδύνατη η προσέγγιση οχηματαγωγών πλοίων. Πιο συγκεκριμένα, στo λιμάνι της Σκιάθου παρουσιάστηκαν ζημιές στο κρηπίδωμα για την αποκατάσταση των οποίων επιβάλλεται η υποσκαφή των θεμελίων. Για τη συγκεκριμένη αποκατάσταση των ζημιών έγινε διαγωνισμός από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων ΠΕ Μαγνησίας με κόστος έργου 225.000 ? περιλαμβανομένου ΦΠΑ, ο οποίος διαγωνισμός ακυρώθηκε από το Λιμενικό Ταμείο, λόγω μικρής έκπτωσης (3%).  Μετά από αυτή την εξέλιξη αποφασίστηκε να ξεκινήσουν διαδικασίες για την προσωρινή αντικατάσταση της βλάβης, το κόστος της οποίας προϋπολογίζεται σε 38.270 ?, το οποίο και θα καλύψει το Λιμενικό Ταμείο. Να σημειωθεί ότι το κρηπίδωμα είναι συνολικού μήκους 80 μέτρων, από τα οποία μονό τα 30 θα είναι λειτουργικά, μετά το πέρας της επισκευής.


Σε ότι αφορά το λιμάνι του Αγνώντα το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Το κρηπίδωμα έχει υποστεί καθίζηση 25 εκατοστών και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πτώσης του. Η επισκευή του κρηπιδώματος χαρακτηρίζεται αναγκαία και κατεπείγουσα μιας και το Λιμάνι του Αγνώντα, ως νότιο, είναι αυτό που χρησιμοποιείται τους χειμερινούς μήνες ή οποιαδήποτε περίοδο πνέουν βόρειοι άνεμοι.


Τέλος, ο Λιμένας του Πατητηρίου είναι το μοναδικό λιμάνι της Αλοννήσου που έχει τη δυνατότητα να δεχτεί οχηματαγωγά πλοία. Το κρηπίδωμά του, το οποίο είναι μόλις 20 μέτρων, έχει παρουσιάσει κλίση και είναι πιθανό να οδηγηθεί σε κατάρρευση.


Το Λιμενικό Ταμείο έχει ήδη χρηματοδοτήσει και λάβει τις μελέτες αποκατάστασης για τα λιμάνια της Σκοπέλου και της Αλοννήσου. Η αποκατάσταση του κρηπιδώματος του Αγνώντα προϋπολογίζεται στις 186.000 ?, ενώ η επισκευή αυτού του Πατητηρίου στις 84.000 ?. Τα παραπάνω κόστη δεν μπορεί να τα αναλάβει το Λιμενικό Ταμείο, αφού αφενός τα έσοδά του έχουν περιοριστεί σημαντικά και αφετέρου δε χρηματοδοτείται παρά για έργα συντήρησης.
 
Επειδή είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι Βόρειες Σποράδες να μείνουν χωρίς τη δυνατότητα προσέγγισης οχηματαγωγών πλοίων. 


Επειδή μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε ακόμη περισσότερο τους πολίτες των Βορείων Σποράδων.


Επειδή το Λιμενικό Ταμείο αδυνατεί να αναλάβει το κόστος αυτών των έργων.


Επειδή η ύπαρξη σύγχρονων λιμενικών υποδομών αποτελεί προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση της νησιωτικής επικράτειας


Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Τι προτίθεται να πράξει και πότε για την άμεση αποκατάσταση των λιμενικών υποδομών στα τρία λιμάνια των Βορείων Σποράδων;


2.    Θα εξασφαλίσει τα απαραίτητα κονδύλια για μόνιμη και αποτελεσματική συντήρηση των παραπάνω λιμανιών;



Ο ερωτών βουλευτής


Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος