Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/03/2000

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου και του Γ.Δραγασάκη με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Γ.Δραγασάκης συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΓΣΕΕ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Χρ.Πολυζωγόπουλο.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. καυγαδίζουν ως πρωταγωνιστές σε σκηνοθετημένες παραστάσεις, για το ποιος είναι καλύτερος την υποκριτική τέχνη.
Καλώ τον κ. Σημίτη και τον κ. Καραμανλή να απαντήσουν συγκεκριμένα:

Ο ΣΥΝ με μεγάλη ευαισθησία στάθηκε δίπλα στους αγώνες των εργαζομένων, πήρε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για το 35ωρο και την προστασία των ανέργων.
Ο ΣΥΝ καθαρά και με ανοιχτά χαρτιά τοποθετείται για το μέλλον και προειδοποιεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα ότι η ενίσχυση του δικομματισμού θα δημιουργήσει ένα δυσμενή πολιτικό συσχετισμό που θα δυσχεράνει τους εργατικούς αγώνες.
Προειδοποιεί επίσης ότι αν δεν αλλάξει ο πυρήνας της πολιτικής που ασκείται σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, οι αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους δεν θα σταματήσουν, γιατί το αποτέλεσμα μιας ανισότιμης ένταξης στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και μιας πορείας που τραυματίζει σοβαρά τον κοινωνικό ιστό.
Οι εργαζόμενοι είναι το πιο πολύτιμο κεφάλαιο στην παραγωγική διαδικασία και στην ανάπτυξη. Δεν μπορεί να είναι συνεχώς οι χαμένοι της υπόθεσης.
Πίσω από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τους δείκτες της ΟΝΕ κρύβεται το πραγματικό κόστος της ονομαστικής σύγκλισης που πλήρωσαν με άνισο και άδικο τρόπο μισθωτοί και συνταξιούχοι, εργαζόμενοι.
Για την πτώση του πληθωρισμού η ανεργία εκτινάχθηκε στο 12%, στους 550.000 ανέργους.
Για την μείωση των ελλειμμάτων μισθωτοί και συνταξιούχοι επί 6 χρόνια πλήρωσαν αυξημένους κατά 27% φόρους.
Για τη μείωση του δημόσιου χρέους οι έλληνες εργαζόμενοι βρίσκονται στην τελευταία θέση από πλευράς εισοδήματος έχοντας μόλις το 58% του μέσου ευρωπαϊκού εισοδήματος.

Ο κυβερνητικός μονόδρομος, που έδωσε προτεραιότητα στους ονομαστικούς δείκτες και στη χρηματιστηριακή διαχείριση της οικονομίας και όχι στην πραγματική οικονομία, είναι η αιτία που η Ελλάδα μπαίνει τελευταία στην ΟΝΕ, πληρώνοντας το μεγαλύτερο οικονομικό και κοινωνικό κόστος από κάθε άλλη χώρα.

Η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, στο κράτος και στη διοίκηση, στη φορολογική μεταρρύθμιση, στην πάταξη της διαφθοράς και διαπλοκής και στη διαχείριση του δημοσίου και κοινοτικού χρήματος αποτυπώνεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το νέο πρόγραμμα σύγκλισης.
Στην εξασφάλιση της διατηρησιμότητας των δεικτών με τις ίδιες αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες πολιτικές.
Αντί να προχωρήσει στην εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών για να εξασφαλίσει την πορεία προς την πραγματική σύγκλιση και στην ορθολογική διατηρησιμότητα των δεικτών, διατηρεί ανέπαφους όλους τους μηχανισμούς και συνεχίζει στις ίδιες πολιτικές που εξουθένωσαν τους πολίτες και καθιστούν ευάλωτη τη θέση της χώρας εντός της ΟΝΕ.

Ο ΣΥΝ σε αυτή την περίοδο πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες για:

την ανεργία με την κατάθεση:

α) πρότασης Νόμου για την εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών. Η πρότασή μας γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη και αναγκαία αφού η οικονομική μεγέθυνση δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
β) με την κατάθεση Πρότασης Νόμου για τους μακροχρόνια ανέργους και την θέσπιση ενός κατώτατου εισοδήματος για όλους τους πολίτες.

το Ασφαλιστικό:
Ο ΣΥΝ με υπευθυνότητα παρουσίασε τις θέσεις του :

το Εισόδημα: συντάξεις στο 80% του βασικού μισθού, επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη και γενναία αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος όσων άδικα και άνισα συνέβαλαν στην ΟΝΕ

τις εργασιακές σχέσεις: για ένα σύγχρονο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων που δεν θα καθιστά τον εργαζόμενο, απασχολήσιμο αλλά άνθρωπο με δικαίωμα και εγγυήσεις προστασίας. Κατάργηση των άρθρων 1-5 του Ν. 2639/98.

προς απόκρουση των Ιδιωτικοποιήσεων: για μια παραγωγική αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ και όχι θυσία στη χρηματιστηριακή έξαψη. Για μια ισχυρή παρουσία του Δημοσίου στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, ψηφιακής οικονομίας για μια σύγχρονη Δημόσια Οικονομία στον 21ο αιώνα. Οχι εκποίηση υποδομών άσκησης κοινωνικής πολιτικής και εκμετάλλευσης κοινωνικών αγαθών.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου