Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
23/03/2000

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ 2000

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος από τους Γ.Μπαλάφα, υποψήφιο βουλευτή Α' Αθήνας, Δημ.Αδαμόπουλο, υπεύθυνο Τμήματος Υγείας του ΣΥΝ και την Ιλεάνα Σακκά, μέλος του Τμήματος Υγείας, επισκέφθηκε σήμερα το Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός".

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ περιόδευσε στους χώρους του νοσοκομείου, είχε συνάντηση με τη Διοίκηση και μίλησε στους εργαζόμενους.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Ο Συνασπισμός δίνει προτεραιότητα στη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας, στην ενίσχυση του δημόσιου νοσοκομείου. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και μας βρίσκει αντίθετους κάθε λογική, η οποία ενισχύει τις νοοτροπίες και τα μέτρα εμπορευματοποίησης της υγείας. Μας βρίσκει αντίθετους κάθε έλλειψη πολιτικής θέλησης εκ μέρους της οποιασδήποτε κυβέρνησης, η οποία αφήνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανυπεράσπιστο και ανυποστήρικτο.

Χρειάζεται κατά προτεραιότητα έμφαση σε μια ουσιαστική αναβάθμιση και ολοκλήρωση του ΕΣΥ, γιατί, σήμερα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, το ΕΣΥ ΝΟΣΕΙ. Και εκμεταλλεύονται τα προβλήματα που υπάρχουν στο δημόσιο τομέα της Υγείας όλες οι άλλες πλευρές εμπορευματοποίησης της υγείας, που λειτουργούν με τη λογική της αγοράς.

Εμείς ζητάμε μια συνολική υγειονομική και ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με απαραίτητα στοιχεία τον προσανατολισμό κυρίως στην κατεύθυνση της κάλυψης των βασικών αναγκών. Η μείωση του εύρους, της ποιότητας και της ισότητας στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας είναι εκείνη η οποία ενισχύει τις κοινωνικές ανισότητες και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Οι Θέσεις του ΣΥΝ

Η ιδιωτικοποίηση στην υγεία έχει ήδη ξεκινήσει. Οι πράξεις, αλλά και οι παραλείψεις των κυβερνήσεων του κ. Σημίτη την τελευταία εξαετία, αλλά και οι εξαγγελίες και τα προγράμματα της Ν.Δ., έχουν την ίδια στόχευση και υπηρετούν τις ίδιες προτεραιότητες. Προσχωρούν και υπηρετούν τη λογική της αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων τομέων κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικών αγαθών.

Την τελευταία 6ετία η κυβέρνηση χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, με μόνη πολιτική βούληση αυτή του περιορισμού των κοινωνικών δαπανών, δεν προχωρεί στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές, διαχειρίζεται τις αντιθέσεις στο σύστημα υγείας που καθημερινά οξύνονται, με εφαρμογή μέτρων αποσπασματικού χαρακτήρα και έχει θέσει σε άμεσο κίνδυνο το περιορισμένο και χωρίς σοβαρές υποδομές κοινωνικό κράτος που διαθέτουμε, οδηγώντας καθημερινά όλο και περισσότερους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα. Η παντελής έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και συστήματος Πρόληψης (Κέντρα Υγείας αστικού τύπου), η κακή οργάνωση των υπηρεσιών υγείας, η αποδιοργάνωση του δημόσιου νοσοκομείου, τα προβλήματα στελέχωσης των μονάδων υγείας σε ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, τα προβλήματα της ανανέωσης του πάγιου ιατρικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού, τα προβλήματα της κτιριακής συντήρησης, η αποδιοργάνωση του συστήματος παροχής ψυχικής υγείας και η απουσία συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας έχουν καταστήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας αναποτελεσματικό και ανυπόληπτο.

Στην τελευταία διακυβέρνηση της χώρας τρεις κυβερνητικές προσπάθειες για την εξυγίανση του ΕΣΥ απέτυχαν και στον οργανωτικό - λειτουργικό τομέα και στην αναβάθμισή του, από πλευράς περιεχομένου και δομών.

Η λειτουργία του ΕΣΥ έχει αφεθεί στην ευσυνειδησία και την επαγγελματική επάρκεια των παραγόντων του (γιατροί και λοιπό προσωπικό υγείας) που παρά τις περιορισμένες δυνατότητες που παρέχονται από την επίσημη πολιτική, κρατούν σε ψηλά επίπεδα την περίθαλψη και ανταγωνίζονται επαρκώς το ιδιωτικό σύστημα υγείας.

Από την άλλη είναι ταχύτατοι οι ρυθμοί με τους οποίους συντελείται η ιδιωτικοποίηση όλο και μεγαλύτερου τμήματος της δημόσιας και ιδιωτικής δαπάνης υγείας, από τον επιχειρηματικά οργανωμένο ιδιωτικό τομέα υγείας. Ένα ιδιωτικό τομέα ανεξέλεγκτο και ασύδοτο. Δεν τολμά η κυβέρνηση να εφαρμόσει τους νόμους που η ίδια ψήφισε, δεν τολμά να καθορίσει τους όρους λειτουργίας ιδιωτικών κλινικών, διαγνωστικών κέντρων και των παροχών υγείας του μεγάλου ασφαλιστικού κεφαλαίου.

Η πρόταση του Συνασπισμού αναφέρεται σε συνολική υγειονομική ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Τρία είναι τα απαραίτητα στοιχεία για μία κοινωνικά προσανατολισμένη εκσυγχρονιστική παρέμβαση στο σύστημα υγείας.

Η επεξεργασμένη πρότασή μας μπορεί να συνοψιστεί στα παρακάτω:

To Γραφείο Τύπου