Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/10/2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΑΛ. ΤΙΣΠΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΕΝΝΑ (Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ)




•    Αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση, είναι άνευ όρων παράδοση.

•    Είναι δέσμιοι μιας πολιτικής γιατί δεν έχουν την πολιτική βούληση να έρθουν απέναντι στο αυτονόητο.

•    Kατά τη διάρκεια δυο συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων και κατά τη διάρκεια στην οποία έβαζαν στον ελληνικό λαό φόρους, χαράτσια και μέτρα τα οποία έχουν διαλύσει την κοινωνία, είχαν στα χέρια τους και έκρυβαν στα συρτάρια τους τις λίστες των ανθρώπων του πλούτου που θα έπρεπε να φορολογηθούν. Και να έχουν σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι το θράσος ότι θα μας φέρουν και θα ψηφίσουν νέα μέτρα 13,5 δις που θα γονατίσουν τον ελληνικό λαό, ενώ δεν έχει γίνει ούτε μια κίνηση για να φορολογηθούν οι κάτοχοι του πλούτου.

•    Η δόση αυτή, ακριβώς επειδή πηγαίνει ως επί το πλείστον για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κατά 90% πηγαίνει στις τράπεζες, έχουν ανάγκη να μας τη δώσουν περισσότερο οι εταίροι. Διότι, η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα θα δημιουργούσε εξελίξεις ντόμινο και κατάρρευση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

•    Όχι μόνο καθηλώνουν τους μισθούς, δημιουργούν κι ένα περιβάλλον εργασιακής ζούγκλας. Όχι μόνο δεν θα υπάρχει ωράριο, αλλά θα υπάρχει και απόλυτη ασυδοσία του εργοδότη να πετάει στο δρόμο εργαζόμενους.

•    Δεν υφίσταται θέμα ευρώ. Υφίσταται θέμα ευρώ αν θα διαλυθεί το ίδιο το νόμισμα συνολικά ή αν θα συνεχίσει να υπάρχει.

•    Δεν αποτελεί ούτε στόχο, ούτε επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ η έξοδος από το κοινό νόμισμα. Επιδίωξη και στόχος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί να σταματήσει το μνημόνιο, αυτή η πολιτική της λιτότητας, της καταρράκωσης, της κατακρήμνισης.

•    Έχουμε στόχο, μέσα από την παρουσία μας στην ευρωζώνη, να αντλήσουμε όλα τα ισχυρά διαπραγματευτικά μας όπλα για να σώσουμε την κοινωνία αλλά και την πορεία της Ευρώπης συνολικά. Γιατί αυτό που κάνει πιθανή την έξοδο ή τη διάλυση του ευρώ είναι τα μνημόνια και οι πολιτικές της λιτότητας.

•    Αν δεν υπήρχε αυτή η συντονισμένη επίθεση κέντρων εξουσίας εντός και εκτός Ελλάδας, οικονομικών κέντρων εξουσίας και μέσων ενημέρωσης, η Ελλάδα σήμερα θα είχε μια κυβέρνηση αριστεράς, η οποία θα έδινε προοπτική και ελπίδα και θα έδινε άλλη πορεία για την Ευρώπη συνολικά.

•    Ποιους προστάτευε ο κ. Βενιζέλος; Μήπως ορισμένοι εξ αυτών που προστάτευε ήταν διαμορφωτές της κοινής γνώμης;  Μεγαλοεπιχειρηματίες απ΄ αυτούς που απειλούσαν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους  οι εργαζόμενοί τους αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ;  Απ΄ αυτούς που χρηματοδοτούσαν κατά καιρούς τα πολιτικά κόμματα εξουσίας; Ποιοι είναι όλοι αυτοί; Το γνωρίζει όμως δυο χρόνια η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το γνωρίζει εσχάτως η Ν.Δ. και όλη η κυβέρνηση φαντάζομαι, φαντάζομαι ότι δεν αποτελεί διακοσμητικό ρόλο ο κ. Κουβέλης.. Το γνωρίζουν όλοι αυτοί, συνεχίζεται αυτό το θέατρο της σιωπής και του παραλόγου.. Και ο ελληνικός λαός διερωτάται. Θα φέρουν αυτή, την άλλη, την παράλλη βδομάδα νέα μέτρα δισεκατομμυρίων ευρώ οριζόντιων περικοπών σε αυτούς που έχουν γονατίσει, ενώ δεν θα έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ απ΄ όλους αυτούς που προστάτευαν τόσα χρόνια;

•    Καταθέσαμε στη Βουλή πρόταση για εξεταστική επιτροπή για το πώς φθάσαμε ως εδώ. Έχει περάσει ενάμισι μήνας από τότε και η κυβέρνηση αυτή και το προεδρείο της Βουλής κάπου την έχει βάλει στα συρτάρια αυτή την πρόταση.

•    Εάν η πρόταση για εξεταστική επιτροπή δεν έρθει εγκαίρως  να συζητηθεί και να ψηφιστεί και να πάρουν θέση τα πολιτικά κόμματα ώστε να ανοίξει επιτέλους αυτή η διαδικασία να μάθει την αλήθεια ο ελληνικός λαός, τότε θα στραφούμε με μομφή απέναντι στο προεδρείο της Βουλής.

•    Είμαι καθαρός και έντιμος απέναντι στον ελληνικό λαό.  Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι αυτό; Αυτοί που είχαν μεγάλη εμπειρία και πολύ μεγάλη ρητορική ευφράδεια αποδεικνύεται ότι είχαν άλλα, πολύ σημαντικά, μειονεκτήματα. Δεν είχαν την πολιτική βούληση να συγκρουστούν με αυτούς που προστατεύονταν και προστατεύουν.

•    Έχουμε σχέδιο. Το σχέδιο αυτό είναι να σταματήσουμε την καταστροφή. Νομίζω ότι σε περιόδους εθνικής καταστροφής, σαν κι αυτήν που ζούμε τούτες τις μέρες, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους πολίτες σε σχέση με το αν οι παππούδες τους στο παρελθόν, στον εμφύλιο πόλεμο πολέμησαν στα αντίπαλα χαρακώματα, και να βάλουμε πλάτη. Σήμερα η διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα στις δυνάμεις εκείνες της εργασίας και τις πλατιές κοινωνικές δυνάμεις τα μεσαία στρώματα που υποφέρουν και σ΄ αυτούς οι οποίοι κερδοσκοπούν πάνω στο δράμα του λαού μας.

•    Θα σταματήσουμε την καταστροφή και θα επιβάλουμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, θα πληρώσουν οι πλούσιοι, θα ανοίξουν λογαριασμοί στην Ελβετία.

•    Δεν υπάρχει μνημόνιο για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ξεχάστε το. Δεν υπάρχει. Είναι έννοιες ασύμβατες. Το μνημόνιο θα καταργηθεί. Θα ακυρωθεί. Αυτό είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, η ουσιαστική διαπραγμάτευση για τη δανειακή σύμβαση.

•    Δεν θα κάνω δηλώσεις μετάνοιας, αλλά θα υπερασπιστώ τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Η διαφορά είναι ότι όταν κάτσω εγώ στο τραπέζι απέναντι στην κα Μέρκελ, θα γνωρίζει ότι έχει απέναντί της έναν πολιτικό που δεν ήταν ούτε στις λίστες της Siemens, ούτε στα μπλοκάκια του κ. Χριστοφοράκου,

•    Χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι να συνειδητοποιήσουμε ποιες είναι οι αιτίες που διευκολύνουν το δρόμο σ΄ αυτή τη νεοφασιστική, τη ναζιστική οργάνωση. Και οι αιτίες είναι η σκληρή και βίαιη οικονομική πολιτική που ασκείται σήμερα στη χώρα μας

•    Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον εκφασισμό της κοινωνικής και πολιτικής ζωής στον τόπο μας. Και ο καλύτερος τρόπος να το σταματήσουμε δεν είναι να βγάζουμε κορόνες. Είναι να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή που συντελείται με το μνημόνιο τα τρία τελευταία χρόνια


*********

-    Ζούμε μέρες περίεργες και τα πράγματα έτσι όπως τα ακούμε δεν μπορούμε να πάρουμε και απαντήσεις. Ξέρετε θα θέσουμε και σε εσάς μια σειρά από ερωτήματα. Να ξεκινήσω με το πρώτο. Διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με την τρόικα και ο στόχος είναι να μας βοηθήσουν, υποτίθεται, έτσι ώστε να ξαναφτιάξουμε αυτή τη χώρα και να είναι κι εκείνοι σίγουροι ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους. Οι παρεμβάσεις που γίνονται στον ιδιωτικό τομέα κ. Πρόεδρε, γιατί γίνονται;

Ας ξεκινήσω από το πρώτο που είπατε, το «διαπραγματευόμαστε». Εγώ αμφιβάλλω. Δε νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα ότι είναι διαπραγμάτευση. Είναι το θέατρο του παραλόγου βεβαίως. Αλλά διαπραγμάτευση δεν είναι κ. Παπαδάκη. Γιατί σε διαπραγμάτευση δεν πηγαίνεις σε ένα τραπέζι, λέγοντας εκ των προτέρων ότι είσαι έτοιμος να δώσεις τα πάντα, αρκεί να μη σε διώξουν από την Ευρώπη και από την ευρωζώνη, λες και είναι δικό τους μαγαζί, στο οποίο σε έβαλαν χαριστικά και θα σε βγάλουν έξω αν εσύ είσαι κακό παιδί. Ούτε πηγαίνεις στη Σύνοδο Κορυφής χωρίς να διεκδικείς τίποτα, ούτε πηγαίνεις στη Γερμανία και ζητάς μεταμέλεια και μετάνοια και συγχώρεση από την κα Μέρκελ. Αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση, είναι άνευ όρων παράδοση.

Τώρα υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα, όμως δεν θέλω να το αποφύγω γιατί με ταλαιπωρεί και με βασανίζει κι εμένα αυτές τις μέρες, που πηγαίνει η άλλη πλευρά. ποιος είναι ο στόχος της τρόικα. Και είναι πλέον σαφές ότι οι απαιτήσεις που καταθέτει σε αυτή την παρωδία διαπραγμάτευσης είναι απαιτήσεις που οδηγούν σε έναν εξευτελισμό όχι τους πολιτικούς της σημερινής κυβέρνησης αλλά συνολικά τον ελληνικό λαό.

Λέγαμε προεκλογικά ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται μια θεραπεία σοκ. Έχουμε πάψει να πιστεύουμε ότι υπάρχει θεραπεία, υπάρχει μόνο σοκ. Λέγαμε προεκλογικά ότι αυτό το πείραμα, ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο πείραμα, ενδεχομένως να έχει σαν στόχο να εφαρμόσει πάνω στο κεφάλι των Ελλήνων, ως πειραματόζωα, μια νεοφιλελεύθερη θεωρία, η οποία θα μπορούσε με τεράστιες κοινωνικές απώλειες να περάσει να οδηγήσει8 κάπου αλλά θα είχε διαλυθεί η χώρα. Αμφιβάλλω ότι μπορεί να οδηγήσει οπουδήποτε. Μπορεί να οδηγήσει μονάχα στην κοινωνική όξυνση, στην κοινωνική διάλυση και στην κοινωνική καταστροφή. Και αναρωτιέμαι, ποια σενάρια μπορεί να υπάρχουν; Δεν μπορεί να είναι χαζοί οι άνθρωποι απέναντί μας.

Υπάρχουν, λοιπόν, τρεις εκδοχές. Η «καλή», η «κακή» και η «άσχημη». Η «καλή» είναι να το κάνουν αυτό ως ένα παιχνιδάκι, παιχνίδι διαπραγμάτευσης δηλαδή, για να αποδειχθεί ότι κάτι διαπραγματεύονται και αυτοί που μας κυβερνάνε. Να φέρουν δηλαδή πάρα πολύ σκληρά μέτρα πλήρους διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και μετά να τα αποσύρουν. Οπότε θα είμαστε και ευχαριστημένοι που θα φάμε ένα πακέτο 13,5 δις στο κεφάλι. Αυτό λέω «καλή».

Η «κακή» είναι να αποτελεί επίσης ένα παιχνίδι διαπραγμάτευσης αλλά για να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο γιατί έχουν καταλάβει και οι ίδιο ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και το ΔΝΤ είναι σε φάση αναχώρησης. Έχει αποφασίσει, δηλαδή, να σκληρύνει τη δόση για να δημιουργήσει μια ένταση να βρει αφορμή να αποχωρήσει σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει.

Και η «άσχημη» εκδοχή, είναι αυτοί οι υπάλληλοι και δευτεροκλασάτοι κατά τα άλλα της τρόικα εδώ να είναι υπηρέτες συγκεκριμένων συμφερόντων. Πολύ συγκεκριμένων μικρών συμφερόντων, αλλά συμφερόντων που μέσα από αυτή τη διαδικασία κερδίζουν. Είναι όλοι αυτοί που μας είχαν παρουσιάσει το μνημόνιο ως ευλογία. Θυμάστε τι λέγαμε; Ακόμα και αν δεν υπήρχε μνημόνιο έπρεπε να το εφεύρουν. Όλοι αυτοί οι οποίοι, μέσα από τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τη μείωση των μισθών, ως άλλοι μαυραγορίτες της εποχής της κατοχής έρχονται να κερδοσκοπήσουν πάνω στα κοινωνικά ερείπια. Και ενδεχομένως να είναι και αυτοί που είναι στις περιβόητες λίστες και δεν έχουν φορολογηθεί ποτέ

-    Γιατί όμως ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Κουβέλης, οι αρχηγοί των κομμάτων και τα κόμματά τους που στηρίζουν την κυβέρνηση, να ακολουθούν αυτή την πολιτική, αυτή την ενδοτική κατά την άποψή σας, όπως την περιγράψατε, πολιτική;

Δεν είπα ενδοτική. Είπα αδιέξοδη, είπα πολιτική η οποία…… την κοινωνία….

-    Όταν δεν αντιλαμβάνονται, κατά την άποψή σας, ότι οδηγούν τη χώρα και δεν κάνουν τίποτα, είναι σα να ενδίδουν ή σαν να έχουν συμφωνήσει.

Για τον πολύ απλό λόγο κ. Παπαδάκη. Ότι οι απαντήσεις στα σύνθετα προβλήματα είναι απλές, δεν είναι δύσκολες. Για τον πολύ απλό λόγο, γιατί είναι δέσμιοι συμφερόντων. Το είπα και προεκλογικά, το λέω και τώρα. Είναι δέσμιοι μιας πολιτικής διότι δεν έχουν την πολιτική βούληση να έρθουν απέναντι στο αυτονόητο.

Ας ξεκινήσω για έναν – έναν από αυτούς. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα, που έχει προσωπικότητες και στελέχη που έχουν μια ευρύτατη σημαντική διαδρομή στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας από θέσεις αριστεράς, να επικυρώνει ή να συζητάει την πλήρη διάλυση και καταρράκωση των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αγώνες και με θυσίες από αυτό το λαό; Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν στη σημερινή κυβέρνηση δυο υπουργοί, οι οποίοι έχουν μια πλουσιότατη και σημαντικότατη διαδρομή στα κοινωνικά δρώμενα από θέσεις αριστεράς και να ανέχονται αυτή τη διάλυση, αυτό το κοινωνικό πείραμα; Και να τους διαπομπεύουν κιόλας σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες, ότι δήθεν αυτοί είναι που μπλοκάρουν την εξέλιξη της νέας σωτηρίας της χώρας. Πώς είναι δυνατόν να μην έχουν τη στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθούν από τις θέσεις τους;

Και πώς είναι δυνατόν –για να φύγουμε τώρα από τη ΔΗΜΑΡ και να πάμε στο ΠΑΣΟΚ- ένα κόμμα το οποίο μας οδήγησε εδώ, οι ίδιο άνθρωποι που έχουν αυτή τη μεγάλη ευθύνη, να αποκαλύπτεται τούτες τις μέρες με τον πιο οδυνηρό τρόπο ότι είχαν στα χέρια τους, γνώριζαν, κατά τη διάρκεια δυο συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων και κατά τη διάρκεια στην οποία έβαζαν στον ελληνικό λαό φόρους, χαράτσια και μέτρα τα οποία έχουν διαλύσει την κοινωνία, είχαν στα χέρια τους και έκρυβαν στα συρτάρια τους τις λίστες των ανθρώπων του πλούτου που θα έπρεπε να φορολογηθούν. Και να έχουν σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι το θράσος ότι θα μας φέρουν και θα ψηφίσουν νέα μέτρα 13,5 δις που θα γονατίσουν τον ελληνικό λαό, ενώ δεν έχει γίνει ούτε μια κίνηση για να φορολογηθούν οι κάτοχοι του πλούτου.

-    Ξέρετε, λένε από την πλευρά τους ότι κάνουμε την ανάγκη υποχρέωση. Κάνουμε πράγματα τα οποία κι εμείς θεωρούμε ότι είναι σκληρά.

Ποια είναι η ανάγκη; Να μη φορολογηθεί ο πλούτος και να φορολογηθεί η φτώχεια; Αυτή είναι η ανάγκη; Δηλαδή, αυτό πρέπει να κάνουμε για να σωθούμε; Πείτε μου ποιος από τους εταίρους ή από την τρόικα μας έχει ζητήσει κάτι τέτοιο; Τη λίστα αυτή η Λαγκάρντ μας την έδωσε. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη. Υπάρχει η ανάγκη των συγκεκριμένων να προστατεύσουν ημετέρους κ. Παπαδάκη. Αυτό υπάρχει.

-    Σας προκαλούν πολλές φορές και λένε ότι, αν υπάρχει άλλη πολιτική κ. Τσίπρα να μας την πείτε, πολιτική όμως που δεν θα μας βγάλει από την Ε.Ε. και το ευρώ. Τη μόνιμη επωδό. Την ξέρετε, την έχετε ακούσει.

Την πολιτική αυτή την έχουμε πει, την έχουμε εξαγγείλει, την έχουμε διατυπώσει στον ελληνικό λαό και ο ελληνικός λαός υπέστη μια πρωτοφανή τρομοκρατική πίεση και έναν πρωτοφανή εκφοβισμό λίγο πριν τις εκλογές που οδήγησε σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα. Ανάγκασε, βέβαια, τους σημερινούς πολιτικούς μας αντιπάλους και συγκυβερνήτες να υποσχεθούν στον ελληνικό λαό ότι θα κάνουν διαπραγμάτευση. Να κατεβάζουν ο ένας οχτώ σημεία, ο άλλος δεκάξι σημεία, τα οποία έγιναν φύλο και φτερό. Να κάνουν προγραμματική συμφωνία τα τρία κόμματα, η οποία έχει γίνει τώρα κουρελόχαρτο.

Εμείς, έχουμε εξαγγείλει το πρόγραμμα και την πολιτική η οποία μπορεί να οδηγήσει την κοινωνία όχι βεβαίως σε ένα μονοπάτι σπαρμένο με ροδοπέταλα, αλλά σε ασφαλές σημείο να αποφύγουμε αυτή την καταστροφή την οποία υφιστάμεθα επί τρία χρόνια τώρα.

Ξέρετε πού οδηγεί η άλλη λογική; Η λογική που μας λένε ότι πάση θυσία, όλα πρέπει να τα δώσουμε αρκεί να μην υποστούμε τον κίνδυνο ή να μην φέρουμε τη χώρα στο ρίσκο μιας ισχυρής και πραγματικής διαπραγμάτευσης. Μας οδηγήσανε στο να ακούμε εκτρώματα σαν αυτά που μας λένε τώρα για τις εργασιακές σχέσεις ή ενδεχομένως και άλλου είδους εκτρώματα ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τα νησιά που έχουν κάτω από 150 κατοίκους ή ενδεχομένως να εκκενώσουμε και κάποια μεγαλύτερα για να κάνουμε ειδικές οικονομικές ζώνες. Το πάση θυσία, όλα θα τα κάνουμε προκειμένου να τους ικανοποιήσουμε, εκεί οδηγεί. Αυτή είναι η λογική κ. Παπαδάκη. Δεν το έχουν καταλάβει ενδεχομένως.

-    Από την άλλη είναι απολύτως απαραίτητα τα χρήματα, η δόση. Λέμε ότι αν δεν πάρουμε αυτή τη δόση, τα χρήματα τα οποία το κράτος μπορεί και έχει στη διάθεσή του για να καλύψει τις ανάγκες του είναι ελάχιστα και φτάνουν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Φτάνουμε τώρα στη Σύνοδο Κορυφής 18 Οκτωβρίου που ουσιαστικά πρέπει να έχει κλείσει αυτό το πακέτο, είτε συμφωνεί κάποιος είτε διαφωνεί, για να πάρουμε αυτή τη δόση. Την αναγκαιότητα να πάρουμε τη δόση και ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να πάρουμε τη δόση, τη βλέπετε εσείς;

Ξέρετε τη λογική μου. Πιστεύω ότι η δόση αυτή, ακριβώς επειδή πηγαίνει ως επί το πλείστον για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κατά 90% πηγαίνει στις τράπεζες, έχουν ανάγκη να μας τη δώσουν περισσότερο οι εταίροι. Διότι, η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα θα δημιουργούσε εξελίξεις ντόμινο και κατάρρευση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Εντούτοις, όμως, θέλω να μπω στη λογική σας και να σας απαντήσω με βάση τη λογική σας. Διότι θα πουν κάποιοι ότι αυτά που λέει ο Τσίπρας είναι παρακινδυνευμένα.

-    Εγώ μεταφέρω τη λογική των άλλων…

Της ρητορικής σας ερώτησης. Αν δεχτούμε λοιπόν το επιχείρημα ότι η χώρα έχει πάση θυσία ανάγκη αυτή τη δόση. Βλέπετε εσείς καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση, προκειμένου να κάνουμε κάτι αλλά να πάρουμε τη δόση; Κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο διαπραγμάτευσης που να αφορά τη δόση; Μέχρι πριν από λίγο μας έλεγαν ότι δεν πρέπει να πάμε σε λογική διαπραγμάτευση, πρέπει να πάμε σε τεχνικού χαρακτήρα διαπραγμάτευση.

Όταν εγώ έλεγα, αμέσως μετά τις εκλογές, στον κ. Σαμαρά «μη συναντάς τους δευτεροκλασάτους υπαλλήλους της τρόικα οι οποίοι έχουν αποτύχει δυόμισι χρόνια τώρα, πήγαινε στη Σύνοδο Κορυφής και θέσε το πολιτικό ζήτημα ότι δεν βγαίνει το πρόγραμμα. Βάλε ζήτημα πολιτικής λύσης συνολικά στον ευρωπαϊκό Νότο». Έλεγαν «όχι, θα πάμε να βρούμε τεχνική λύση να βγει το πρόγραμμα, θα βγει το πρόγραμμα.» Μας έλεγε μάλιστα ο Πρωθυπουργός ότι θα αποπληρώσουμε μέχρι και την τελευταία δεκάρα από το χρέος μας, την ίδια στιγμή που άλλοι στη Γερμανία, ο πρώην πρόεδρος της Deutsche Bank έλεγε ότι πρέπει να γίνει μια πολύ μεγάλη διαγραφή, να φτάσει στο 60% του ΑΕΠ του ελληνικού χρέους για να μπορέσει να είναι βιώσιμο, εν πάση περιπτώσει επέλεξαν την τεχνική λύση.

Η τεχνική λύση τι σημαίνει; Σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε την τεχνοκρατική έκθεση της τρόικα. Προσέξτε, η τεχνοκρατική έκθεση της τρόικα για να αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους είναι ανεξάρτητη για το αν θα πάρουμε ή δεν θα πάρουμε μέτρα 13,5 δις. Θα σας έλεγα δε ότι, αν τα πάρουμε θα επιδεινώσουμε την πιθανότητα η έκθεση να είναι αρνητική. Διότι, το αρνητικό ή το θετικό της έκθεσης συναρτάται από την ύφεση. Η ύφεση είναι αυτή που βγάζει έξω όλους τους στόχους για τη μείωση του χρέους. Και είμαστε μοναδικό φαινόμενο στη σύγχρονη οικονομική ιστορία, που έχουμε κάνει δύο διαγραφές χρέους, δύο κουρέματα. Όμως, ακολουθώντας σκληρή πολιτική λιτότητας αντί να μειωθεί, το χρέος μας έχει αυξηθεί. Έχουμε μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ φέτος απʼ ότι είχαμε πέρυσι. Άρα λοιπόν, αν πηγαίναμε σε τεχνική λύση η έκθεση θα ήταν αρνητική ανεξάρτητα από τα μέτρα.

Μετά, όταν είδαν το αδιέξοδο, μας είπαν, ο Πρωθυπουργός τώρα διεκδικεί πολιτική λύση. Και διερωτώμαι. Αν διεκδικεί πολιτική λύση, τότε γιατί να πάρουμε εκ των προτέρων αυτά τα σκληρά μέτρα χωρίς να έχουμε κερδίσει τίποτα συγκεκριμένο σε σχέση με το μέλλον και την προοπτική αυτού του προγράμματος.

-    κ. Πρόεδρε, να μιλήσουμε για τα πολύ μεγάλα θέματα που μας απασχολούν και μάλιστα σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός περιμένει με αγωνία την εξέλιξη των συζητήσεων γιατί αυτά τα οποία ζητάει η τρόικα, τα περιγράφουμε από το πρωί, ουσιαστικά καθηλώνουν τους μισθούς μέχρι το 2022, 2023 όπου με αναλογιστικές μελέτες υπολογίζεται ότι μπορεί, ενδεχομένως, η ανεργία να πέσει κάτω από το 10% και, με βάση το μνημόνιο, μόνο αν πέσει κάτω από το 10% μπορεί να δοθεί έστω και ένα ευρώ αύξηση.

Όχι μόνο καθηλώνουν τους μισθούς, δημιουργούν κι ένα περιβάλλον εργασιακής ζούγκλας. Όχι μόνο δεν θα υπάρχει ωράριο, αλλά θα υπάρχει και απόλυτη ασυδοσία του εργοδότη να πετάει στο δρόμο εργαζόμενους, παίρνοντας κάποιους φθηνότερους ή κάποιους αποδοτικότερους, να πετάει στο δρόμο κάποιους οι οποίοι είναι 50 χρονών ενδεχομένως και δεν του κάνουν, για να πάρει κάποιους οι οποίοι είναι 20 χρόνων. Αντιλαμβάνεστε ότι εδώ καίμε μια ολόκληρη γενιά. Δεν θα υπάρξει επιστήμονας νέος ο οποίος θα θελήσει να κάνει μια σταδιοδρομία και να μείνει σ΄ αυτή τη χώρα μ΄ αυτά τα δεδομένα.

-    Εάν η πολιτική που περιγράψατε προηγουμένως της Ν.Δ., της ΔΗΜ.ΑΡ., του ΠΑΣΟΚ οδηγεί δυστυχώς σ΄ αυτό το δυσμενές αποτέλεσμα, μήπως η δική σας πολιτική, όπως σας κατηγορούν οι πολιτικοί σας αντίπαλοι, οδηγούν τη χώρα εκτός Ε.Ε. και εκτός ομπρέλας ευρώ;

Ωραίο είναι το παραμύθι, έχει κι έναν ενδιαφέροντα δράκο, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει αυτό το παραμύθι. Και πρέπει να τελειώσει το παραμύθι, γιατί δεν μπορεί ένας λαός ο οποίος υφίσταται τόσα δεινά διαρκώς να εκβιάζεται.


Διαπιστώσαμε αμέσως μετά τις εκλογές ότι και η κυρία Μέρκελ αλλά και ο κ. Σόιμπλε όταν μιλάει λίγο πιο χαλαρά διατυπώνουν τη γλώσσα της αλήθειας.  Χθες ο κ. Σόιμπλε ήταν στη Σιγκαπούρη και είπε άλλα απ΄ αυτά που λέει όταν μιλάει στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης κι άλλα απ΄ αυτά που είπε η κα Μέρκελ στην Αθήνα ότι εύχεται και ελπίζει και είπε ότι δεν είναι δυνατόν να φύγει η Ελλάδα, γιατί αν φύγει η Ελλάδα θα καταστραφούμε. Με δυο λόγια,  αυτό το οποίο λέμε τόσο καιρό και δεν θέλουν να το καταλάβουν, ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποχώρηση μιας χώρας είτε….., είτε από μια διαδικασία εξόδου, που αυτό δεν υπάρχει και θεσμικά δεν υφίσταται, χωρίς να δημιουργήσει και καταστάσεις ντόμινο, διάλυσης συνολικά όλης της ευρωζώνης. Αυτό το πολύ απλό πράγμα, το οποίο το κατανοούν φοιτητές οικονομικών σπουδών στα πρώτα έτη των σπουδών τους,  δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε στην Ελλάδα;  Δεν υφίσταται θέμα ευρώ. Υφίσταται θέμα ευρώ αν θα διαλυθεί το ίδιο το νόμισμα συνολικά ή αν θα συνεχίσει να υπάρχει. Αυτό όμως είναι άλλης τάξης μεγέθους ζήτημα, γιατί μιλάμε  για το δεύτερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Οι συνέπειες αυτής της μεγάλης τεκτονικής δόνησης από τη διάλυση του ευρώ θα είναι πρωτοφανείς και πάρα πολύ σημαντικές για όλη την παγκόσμια οικονομία, όχι μόνο για την Ελλάδα.

-    Κάποιοι λένε ότι αυτό το ερώτημα, το οποίο τίθεται κατά καιρούς –και νομίζω ότι σε όλες τις συνεντεύξεις σας σας έχει τεθεί από συναδέλφους μου, καλοπροαίρετα ή όχι, αυτό εξετάζεται…

Αλίμονο είναι ένα ερώτημα σοβαρό…

-    .. Ενισχύεται από το γεγονός ότι πολλές φορές από ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι θολή η απάντηση ή το τοπίο μέσα στο οποίο κινείται ιδεολογικά η απάντηση αυτή…

Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ διαυγής και κρυστάλλινη και την εκφέρουμε διαρκώς όλα τα στελέχη.  Λέμε ότι δεν αποτελεί ούτε στόχο, ούτε επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ η έξοδος από το κοινό νόμισμα. Επιδίωξη και στόχος του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί να σταματήσει το μνημόνιο, αυτή η πολιτική της λιτότητας, της καταρράκωσης, της κατακρήμνισης. Από κει και πέρα μου λέτε για στελέχη τα οποία λένε πράγματα τα οποία όμως είναι αυτονόητα. Δηλαδή τι λένε; .. Με συγχωρείτε αν είναι να μας πάρουν τα νησιά μας, αν είναι να μας ζητήσουν να έχουμε εργασιακές σχέσεις τύπου Μπαγκλαντές, αν είναι να μας ζητήσουν να ζούμε με 200 και 300 ευρώ, δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία αν το νόμισμα θα είναι ευρώ ή … Αυτό εσείς το εξαγάγετε ότι έχουμε στόχο να φύγει η χώρα από το ευρώ; Όχι. Έχουμε στόχο, μέσα από την παρουσία μας στην ευρωζώνη, να αντλήσουμε όλα τα ισχυρά διαπραγματευτικά μας όπλα για να σώσουμε την κοινωνία αλλά και την πορεία της Ευρώπης συνολικά. Γιατί αυτό που κάνει πιθανή την έξοδο ή τη διάλυση του ευρώ είναι τα μνημόνια και οι πολιτικές της λιτότητας.

Είστε πολύ έμπειρος και έγκυρος δημοσιογράφος. Πότε ξεκίνησε αυτή η συζήτηση για το ευρώ στην Ελλάδα;  Πριν εφαρμοστούν τα μνημόνια ή μετά;  Όλη αυτή η συζήτηση, για την πιθανότητα διάλυσης εννοώ του νομίσματος, έχει ξεκινήσει από τότε που εφαρμόστηκε το πρώτο και το δεύτερο ιδίως μνημόνιο. Δηλαδή από τότε που η οικονομία έχει πιάσει πάτο.

-    Παρά το γεγονός όμως ότι έχουμε σκληρά μέτρα, έχουμε μια πολιτική η οποία δεν είναι αποτελεσματική και με την οποία ομολογουμένως το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας διαφωνεί, αντιδρά, όπως αντιδρά, εσείς ως ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρατε ούτε δημοσκοπικά, αλλά ούτε.. αυτό δεν φάνηκε και μέσα από, τις κινητοποιήσεις να συσπειρώσετε αυτό τον κόσμο..

Δημοσκοπήσεις δεν βλέπω τώρα τελευταία… Έχουμε μία…

-    Αυτές τις λιγοστές τέλος πάντων…

.. Ούτε κι αυτό είναι παράξενο πάντως..

-    Δεν καταφέρατε να συσπειρώσετε αυτό τον κόσμο. Γιατί ο κόσμος περίμενε κάτι παραπάνω από εσάς κι εσείς δεν του το δώσατε;  Γιατί εφησυχάσατε; Αυτό που λένε ότι αλλάζετε;… Και μάλιστα λένε και για σας προσωπικά ότι ο Τσίπρας γίνεται περισσότερο… ηγέτης, ηγέτης ενός κόμματος και ξεχνάει την επαναστατικότητά του και… Τι απ΄ όλα συμβαίνει;…

Ούτε με πτοούν τα αρνητικά σχόλια που καθημερινά  διαβάζω και παρακολουθώ σε μέσα ενημέρωσης, ούτε με κολακεύουν τα όποια θετικά. Εμείς ακολουθούμε την πορεία μας. Εμείς λέμε τη γλώσσα της αλήθειας. Ξέρουμε ότι πετύχαμε έναν μεγάλο πολιτικό άθλο. Σε δυο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις αλλάξαμε, ανατρέψαμε το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, δώσαμε ελπίδα. Αν δεν υπήρχε αυτή η συντονισμένη επίθεση κέντρων εξουσίας εντός και εκτός Ελλάδας, οικονομικών κέντρων εξουσίας και μέσων ενημέρωσης, η Ελλάδα σήμερα θα είχε μια κυβέρνηση αριστεράς, η οποία θα έδινε προοπτική και ελπίδα και θα έδινε άλλη πορεία για την Ευρώπη συνολικά. Και είμαστε βέβαιοι ότι δεν μπορούν για δεύτερη συνεχόμενη φορά να σταματήσουν την ανάγκη ενός λαού να βρει σανίδα σωτηρίας.

Ας λένε ότι θέλουν κι ας κάνουν ότι θέλουν. Εμείς ξέρουμε αυτή τη στιγμή ότι το καθήκον μας είναι να προετοιμαστούμε για να πάμε με ασφαλή πορεία τη χώρα σε μια διαδικασία πραγματικής επαναδιαπραγμάτευσης αυτής της δανειακής σύμβασης που είναι δυσμενής για τη χώρα, να οδηγήσουμε με ασφάλεια τη χώρα στην ακύρωση αυτής της πολιτικής της λιτότητας και να επαναφέρουμε την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Είμαστε βέβαιοι, ότι και να κάνουν,  είμαστε βέβαιοι ότι αργά ή γρήγορα, όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο για τον ελληνικό λαό, αυτή η τρικομματική κοινοπραξία που βρίσκεται υπό κατάρρευση, θα καταρρεύσει. Και τότε το μέλλον της χώρας θα πρέπει να το διαχειριστούν υγιείς πολιτικές δυνάμεις, πολιτικές δυνάμεις με σχέδιο –κι εμείς αυτό κάνουμε αυτή την ώρα, βάζουμε τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιό μας, στο σχέδιό μας για την ανασυγκρότηση της χώρας- και κυρίως θα πρέπει να διαχειριστεί το μέλλον της χώρας ο ελληνικός λαός με δημοκρατία και με αυτοκυριαρχία. Το τελευταίο πράγμα που μπορούν να πάρουν απ΄ αυτόν τον λαό, που έχει δώσει αγώνες, είναι δημοκρατία και η κυριαρχία του.

Έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που καταρρέει. Να σας πω και κάτι άλλο… Αν στις κρίσιμες στιγμές του ελληνικού έθνους υπήρχε αυτός ο εσμός των μέσων ενημέρωσης, ορισμένων μέσων ενημέρωσης που διαπλέκονται με την πολιτική εξουσία και διαφεντεύουν τον τόπο και εκβίαζαν, θα ήταν πολύ δύσκολο να συμβούν οι πιο σημαντικές και οι πιο ανατρεπτικές και λυτρωτικές καταστάσεις και διαδικασίες για τον ελληνικό λαό. Αν το 1821 είχαμε μέσα να εκβιάζουν για τη συνέπεια της επανάστασης, οι οπλαρχηγοί θα ήταν χωρίς λαό. Αυτό έκαναν στις 17 Ιούνη. Μας έλεγαν ότι αν ο ελληνικός λαός σταθεί στα πόδια του, θαρθεί σεισμός, λιμός, καταποντισμός, θα χάσουμε τις δουλειές μας.. Ποιοι τα έλεγαν αυτά; 

Γιατί δεν βγαίνει στη δημοσιότητα; Ποιους προστάτευε ο κ. Βενιζέλος; Μήπως ορισμένοι εξ αυτών που προστάτευε και δεν έδινε εντολή στους αρμόδιους του ΣΔΟΕ να κάνουν ελέγχους για να φορολογηθούν, ήταν διαμορφωτές της κοινής γνώμης;  Μεγαλοεπιχειρηματίες απ΄ αυτούς που απειλούσαν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους  οι εργαζόμενοί τους αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ;  Απ΄ αυτούς που χρηματοδοτούσαν κατά καιρούς τα πολιτικά κόμματα εξουσίας; Απ΄ αυτούς που μέσα από τις τράπεζές τους  έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν δισεκατομμύρια ρευστού και εγγυήσεων από τον ελληνικό λαό ή μήπως ιδιοκτήτες ΜΜΕ που παίζουν καθοριστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα; Είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Ποιοι είναι όλοι αυτοί; Και ξέρετε, είναι ζήτημα δημοκρατίας σ΄ αυτόν τον τόπο. Το ποιοι είναι αυτοί, εγώ που είμαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το κόμμα που έχει 27% στις τελευταίες εκλογές δεν το γνωρίζει. Το γνωρίζει όμως δυο χρόνια η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, το γνωρίζει εσχάτως η Ν.Δ. και όλη η κυβέρνηση φαντάζομαι, φαντάζομαι ότι δεν αποτελεί διακοσμητικό ρόλο ο κ. Κουβέλης.. Το γνωρίζουν όλοι αυτοί, συνεχίζεται αυτό το θέατρο της σιωπής και του παραλόγου.. Και ο ελληνικός λαός διερωτάται. Θα φέρουν αυτή, την άλλη, την παράλλη βδομάδα νέα μέτρα δισεκατομμυρίων ευρώ οριζόντιων περικοπών σε αυτούς που έχουν γονατίσει, ενώ δεν θα έχουν εισπράξει ούτε ένα ευρώ απ΄ όλους αυτούς που προστάτευαν τόσα χρόνια;

Και δεν είναι μόνον οι δύο χιλιάδες της λίστας Λαγκάρντ. Είναι οι 53 χιλιάδες που η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ξεσκαρτάρισε από τα στοιχεία που έχει ότι έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό, μετέφεραν δηλαδή τα χρήματά τους στο εξωτερικό την τελευταία τριετία και αυτά τα εμβάσματα δεν αντιστοιχούν με τις δηλώσεις πόθεν έσχες που έχουν  κάνει. Γιατί δεν είναι παράνομο να μεταφέρει κανείς χρήματα στο εξωτερικό, αλλά παράνομο είναι να κάνει δηλώσεις που δεν αντιστοιχούν με τα χρήματα που έχει στους τραπεζικούς του λογαριασμούς. Κι απ΄ αυτές τις 53 χιλιάδες, με ενημέρωσε προχθές ο κ. Θεοχάρης, ο Γενικός Γραμματέας της ΓΓΠΣ, ότι υπάρχουν 15 χιλιάδες καραμπινάτες υποθέσεις. Θα εισπραχθεί έστω και ένα ευρώ μέχρι να φέρουν αυτά τα κατάπτυστα μέτρα στην ελληνική Βουλή; Εάν όχι, θα έχει κάθε ηθικό δικαίωμα και νομιμοποίηση ο μέσος πολίτης, όχι μόνο να κάνει απεργία, όχι μόνο να προβεί σε πράξεις πολιτικής ανυπακοής, αλλά θα έχει κάθε δικαίωμα –προστατεύεται από το Σύνταγμα αυτό το δικαίωμα, είναι το παλιό 114- θα έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αυτή η μη νομιμοποιημένη εξουσία που μας κυβερνά να οδηγηθεί στην κρίση του λαού εκ νέου, γιατί μας κορόιδεψε.

-    Θα το ζητήσετε αυτό; .. Θα ζητήσετε εκλογές;…

Θα σας πω.  Εμείς έχουμε σχέδιο. Και σχέδιο για την αντιπολίτευση που κάνουμε  και κυρίως για το πώς θα οδηγήσουμε τη χώρα με ασφάλεια και όχι περιπέτειες σε μια διαδικασία πραγματικής σωτηρίας. Εμείς λοιπόν τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου καταθέσαμε στη Βουλή –δεν ζητήσαμε εκλογές, γιατί είναι και παράλογο να ζητάει κανείς εκλογές δυο μήνες αφότου έχουν γίνει, παρά το γεγονός ότι η προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης και των τριών κομμάτων έχει γίνει κουρελόχαρτο. Εντούτοις όμως καταθέσαμε στη Βουλή πρόταση για εξεταστική επιτροπή με αυτούς τους συσχετισμούς που έβγαλαν οι εκλογές της 17ης Ιουνίου, που εμείς δεν έχουμε την πλειοψηφία, πρόταση για εξεταστική επιτροπή για το πώς φθάσαμε ως εδώ. Έχει περάσει ενάμισι μήνας από τότε και η κυβέρνηση αυτή και το προεδρείο της Βουλής κάπου την έχει βάλει στα συρτάρια αυτή την πρόταση.

Εδώ δηλαδή, προκειμένου να εξυπηρετηθούν  οι μείζονες πολιτικοί στόχοι της κυβέρνησης, δεν λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Είπα πριν μια βδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής, παρόντος του κ. Μειμαράκη, εάν η πρόταση για εξεταστική επιτροπή δεν έρθει εγκαίρως –και το εγκαίρως έχει κάποια όρια- να συζητηθεί και να ψηφιστεί και να πάρουν θέση τα πολιτικά κόμματα ώστε να ανοίξει επιτέλους αυτή η διαδικασία να μάθει την αλήθεια ο ελληνικός λαός ή να προσπαθήσουμε εν πάση περιπτώσει  με όσες δυνάμεις έχουμε να μάθει την αλήθεια, τότε θα στραφούμε με μομφή απέναντι στο προεδρείο της Βουλής.

Και σας λέω επιπλέον.. Με ρωτάτε αν θα ζητήσουμε εκλογές.  Αυτό το οποίο επιδιώκουμε αυτή την ώρα, με κάθε τρόπο, είναι να ακυρωθούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης να περάσει μέτρα κατάπτυστα, κοινωνικά άδικα και τα οποία τα βάλουν ταφόπλακα στην ελληνική οικονομία απ΄ αυτή τη Βουλή. Θα δώσουμε την ικμάδα των δυνάμεών μας. Γι αυτό εγώ ξεκινάω σήμερα περιοδεία στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ είναι στο δρόμο γι αυτό το λόγο. Θα δώσουμε τη μεγάλη πολιτική μάχη.

Πιστεύω ότι στο τέλος θα κερδίσει η δημοκρατία και η θέληση του λαού να πάρει τα πράγματα στα χέρια του. Εκλογές λοιπόν θα ζητήσουμε  όταν θα είμαστε σε θέση να τις επιβάλουμε. Και πιστεύω ότι θα είναι πολύ σύντομα αυτή η στιγμή.

-    Κάποιοι λένε ότι σας βολεύει η αντιπολίτευση, ότι στις τελευταίες εκλογές δεν το πολυθέλατε να έρθετε στην εξουσία γιατί θα έπρεπε να αντιμετωπίσετε όλη αυτή την κατάσταση. Σας μεταφέρω τι λένε οι πολιτικοί σας αντίπαλοι.. Και θάπρεπε να είχατε προτάσεις για το πού θα βρείτε χρήματα για τους τρίτεκνους, για τους πολύτεκνους που υπερασπιζόσαστε, για τους συνταξιούχους, για το φορολογικό.. Είχατε λύσεις; Υπήρχαν χρήματα έτσι ώστε να μην υποχρεωθεί να πάρει η κυβέρνηση αυτά τα μέτρα;…

Ο ελληνικός λαός είναι ιδιαίτερα ώριμος πια να μπορεί να αναγνωρίσει τη δυσκολία της οικονομικής κατάστασης την οποία βιώνουμε. Δεν ζητάει να ψηφίσει Χάρρυ Πότερ, να ψηφίσει μάγους οι οποίοι μέσα από ένα μαγικό ραβδί θα φτιάξουν λεφτά. Ζητάει όμως την στοιχειώδη προστασία, να σταματήσει αυτός ο κατήφορος και ταυτόχρονα να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη.

Εμείς λοιπόν έχουμε έτοιμο τέτοιο σχέδιο. Άλλωστε, όταν η κυβέρνηση έπαιζε κατενάτσιο και δεν πήγαινε στη Σύνοδο Κορυφής, εμείς είχαμε έτοιμο σχέδιο διαπραγματευτικό και έτοιμα τα πρώτα νομοσχέδια, τα οποία τα καταθέσαμε βεβαίως με τη μορφή προτάσεων νόμου στην ελληνική Βουλή πριν η κυβέρνηση καταθέσει τα πρώτα της νομοσχέδια, νομοσχέδια διάλυσης όμως και όχι προστασίας.

Επιπλέον πρέπει να σας πω ότι κι εμείς –γιατί δεν είναι κακό κανείς να λέει τα πράγματα με το όνομά τους- η διαδικασία αυτής της βίαιης ωρίμανσης, όσο κι αν μας βρήκε αποφασισμένους, και το τονίζω το αποφασισμένους,- είναι φυσιολογικό να μην μας είχε βρει απόλυτα προετοιμασμένους. Αυτό το χρόνο λοιπόν τον αξιοποιούμε. Προετοιμαζόμαστε,. Όχι σε σχέση με τη στρατηγική μας. Η στρατηγική μας είναι σαφής.

-    Αλλάξατε;.. Βλέπετε τον Αλέξη Τσίπρα να ωριμάζει, γιατί μέχρι προχθές ήταν ο πρόεδρος ενός κόμματος μικρού το οποίο έδινε τη μάχη του από την αντιπολίτευση, ενώ πριν λίγους μήνες παραλίγο  να βρεθεί στην εξουσία…

Αυτό που ωριμάζει είναι η συνείδηση του ελληνικού λαού, ότι πρέπει να πάρει το ρίσκο να αλλάξουν τα πράγματα. Είναι ζήτημα εθνικής κοινωνικής ανάγκης. Γιατί αν δεν το κάνει, οι συνέπειες για την κοινωνία και το λαό θα είναι οδυνηρές και δεν θα είναι συνέπειες συγκυριακές. Θα αποτελούν συνέπειες βαρύτατες που θα απασχολήσουν τις επόμενες γενιές. Αυτό ωριμάζει. Ο κόσμος γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι η εναλλακτική εκδοχή την οποία τίμησε μια σημαντική μερίδα του \λαού μας, το 27% που πήραμε, η εκδοχή αυτή έχει και δυσκολίες, έχει ενδεχομένως και πτυχές που χρειάζονται περισσότερη επεξεργασία, αν θέλετε και γνωρίζω ότι εγώ ο ίδιος, που ηγούμαι αυτής της προσπάθειας, δεν έχω ενδεχομένως την εμπειρία που είχαν αυτοί που μας οδήγησαν εδώ. Έχω όμως άλλα πλεονεκτήματα. Είμαι καθαρός και έντιμος απέναντι στον ελληνικό λαό.  Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι αυτό; Αυτοί που είχαν μεγάλη εμπειρία και πολύ μεγάλη ρητορική ευφράδεια αποδεικνύεται ότι είχαν άλλα, πολύ σημαντικά, μειονεκτήματα. Δεν είχαν την πολιτική βούληση να συγκρουστούν με αυτούς που προστατεύονταν και προστατεύουν.

-    Είσαστε όμως έτοιμος να πείτε σ΄ αυτό το λαό ότι, ξέρετε κάτι, αν αύριο, μεθαύριο, όπως είπατε –γιατί μπορεί να μην αργήσουν οι εκλογές, κι αυτό μένει, είναι η πρώτη φορά που λέτε, αν δεν κάνω λάθος, ότι σύντομα θα έχουμε εκλογές, ενώ μέχρι προχθές λέγατε δεν ζητάμε άμεσα εκλογές, το είχατε ξεκαθαρίσει- μπορεί λοιπόν να βρεθείτε στην εξουσία, είσαστε έτοιμος αυτά τα 586 ευρώ να τα κάνετε 700, 800;  Είσαστε έτοιμος να αποκαταστήσετε τους συνταξιούχους που βλέπουν να μειώνονται οι συντάξεις τους;  Είσαστε έτοιμος να έχετε ένα σύστημα που δεν θα τσακίζει μισθωτούς και συνταξιούχους;  Είσαστε έτοιμος να αποκαταστήσετε αυτές τις πανθομολογούμενες αδικίες; Ή θα είσαστε κι εσείς ένας διαχειριστής που θα μας πει ότι βρήκα μια κατάσταση που δεν μπορώ να την αντιμετωπίσω παρά με μια διαφορετική πολιτική, αλλά.. μια πολιτική λιτότητας…

Εάν έρθουμε κι εμείς στα πράγματα για να συνεχίσουμε τη λιτότητα, τότε νομίζω ότι η τελευταία ελπίδα του ελληνικού λαού θα είναι να πηγαίνουμε ομαδικά …
Επαναλαμβάνω. Έχουμε σχέδιο. Το σχέδιο αυτό είναι να σταματήσουμε την καταστροφή. Ένα σχέδιο να σταματήσουμε τη λιτότητα, να σταματήσουμε αυτή τη θεραπεία σοκ, που δεν είναι θεραπεία πια, να σταματήσουμε το πείραμα του σοκ και να σταματήσουμε τα μνημόνια και την πορεία προς την καταστροφή και να βάλουμε πλάτη όλοι μαζί, ανεξάρτητα του τι ψηφίσαμε χθες, όλοι μαζί.. Νομίζω ότι σε περιόδους εθνικής καταστροφής, σαν κι αυτήν που ζούμε τούτες τις μέρες, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους πολίτες σε σχέση με το αν οι παππούδες τους στο παρελθόν, στον εμφύλιο πόλεμο πολέμησαν στα αντίπαλα χαρακώματα, και να βάλουμε πλάτη. Σήμερα η διαχωριστική γραμμή είναι ανάμεσα στις δυνάμεις εκείνες της εργασίας και τις πλατιές κοινωνικές δυνάμεις τα μεσαία στρώματα που υποφέρουν και σ΄ αυτούς οι οποίοι κερδοσκοπούν πάνω στο δράμα του λαού μας. Πρέπει να βάλουμε πλάτη. Να πάμε σ΄ ένα άλλο μοντέλο. Αυτό θέλει χρόνο.

Εμείς, λοιπόν, αυτό που υποσχόμαστε είναι ότι θα σταματήσουμε την καταστροφή και θα επιβάλουμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης. Δηλαδή θα σταματήσει το καθεστώς της ατιμωρησίας στην Ελλάδα, θα πληρώσουν οι πλούσιοι, θα ανοίξουν λογαριασμοί στην Ελβετία. Θυμάστε προεκλογικά έλεγαν διάφοροι μεγαλοεφοπλιστές, έλα Τσίπρα να μας βρεις να μας φορολογήσεις. Ε να λοιπόν που αποδεικνύεται ότι και μπορούμε να τους βρούμε και θα τους φορολογήσουμε. Ναι, εμείς θα τους φορολογήσουμε. Εμείς θα δημεύσουμε περιουσίες εάν αποδειχθεί ότι έχουν βγάλει χρήματα χωρίς να φορολογηθούν και κερδοσκοπούν στην πλάτη του ελληνικού λαού. Δεν θα τους χαριστούμε. Γι αυτό ήταν τόσο μεγάλη, λυσσαλέα η επίθεση που δεχτήκαμε, αλλά εμείς έχουμε αλλού τη δύναμή μας. Η δύναμή μας είναι ότι βρισκόμαστε δίπλα στους ανθρώπους του μόχθου, στους ανθρώπους που σήμερα στενάζουν και θα έχουμε πίστωση χρόνου απ΄ αυτούς. Δεν θέλουν οι άνθρωποι αυτοί να δουν μεγάλες υποσχέσεις, ότι ξαφνικά ο μισθός τους θα πάει από τα 600 στα 1500.

-    Και το μνημόνιο το οποίο θα κουβαλάτε μαζί σας;…

Ποιο μνημόνιο; Δεν υπάρχει μνημόνιο για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ξεχάστε το. Δεν υπάρχει. Είναι έννοιες ασύμβατες. Το μνημόνιο θα καταργηθεί. Θα ακυρωθεί. Θα ακυρωθεί στη Βουλή, έτσι όπως στη Βουλή ψηφίστηκε. Αυτό είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, η ουσιαστική διαπραγμάτευση για τη δανειακή σύμβαση. Και βεβαίως όταν λέμε διαπραγμάτευση για τη δανειακή σύμβαση, αυτό που πρέπει να κάνει η χώρα είναι, μέσα από συγκροτημένο σχέδιο και συμμαχίες, να πάμε σ΄ αυτό που εμείς ονομάζουμε μια νέα ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και να βρούμε μια λύση η οποία θα είναι λύση για όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, για όλες τις χώρες της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα χρέους, αντίστοιχη με αυτήν που κατάφερε και κέρδισε η Γερμανία για να ανοικοδομηθεί η οικονομία της μετά τον πόλεμο, το 1953, όπου υπήρξε διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους της, περίπου 60%, και αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης. Ένα δεκαετές, αν δεν κάνω λάθος, μορατόριουμ στους τόκους και τα χρεολύσια και αποπληρωμή του υπόλοιπου με ρήτρα ανάπτυξης.

Αυτό είπα στις Βρυξέλλες όταν συνάντησα τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου αλλά και στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που οργάνωσε μια εγνωσμένου κύρους γερμανική εφημερίδα η Die Zeit στο Αμβούργο. Και είχε σημασία γιατί αυτά τα λέω χρόνια στην Ελλάδα κ αι είναι η πρώτη φορά που τα άκουσε το γερμανικό κοινό. Και πληροφορούμαι μάλιστα ότι σ΄ αυτή την εκδοχή έκανε αναφορά και η ίδια η καγκελάριος Μέρκελ, την εκδοχή δηλαδή της σύγκρισης με το ΄53, γιατί τώρα, εγκλωβισμένη στις δικές της πολιτικές αντιφάσεις, στο ότι δηλαδή έχει ταΐσει την κοινή γνώμη της Γερμανίας τρία χρόνια τώρα με την καρικατούρα ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και δεν πρέπει να τους βοηθάμε, τώρα αναγκάζεται, προκειμένου να μην διαλυθεί το ευρώ και καταστραφούν τα σχέδιά της… αναγκάζονται να εξηγήσουν ότι υπάρχει ανάγκη και υπάρχουν και μοντέλα στο παρελθόν όπου υπήρξαν και τέτοιες λύσεις.

-    Μην μου πείτε ότι είστε έτοιμος να πιείτε καφέ μαζί της;…

Είμαι έτοιμος να κάτσω στο τραπέζι της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης ακόμα και με τον μεγαλύτερο εχθρό μου. Με  όλους. Αλλά το βέβαιοι είναι…

-    Πριν από τρεις μήνες το λέγατε αυτό;…

.. ότι στη διαπραγμάτευση δεν θα κάνω δηλώσεις μετάνοιας, αλλά θα υπερασπιστώ τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Η διαφορά είναι ότι όταν κάτσω εγώ στο τραπέζι απέναντι στην κα Μέρκελ, θα γνωρίζει ότι έχει απέναντί της έναν πολιτικό που δεν ήταν ούτε στις λίστες της Siemens, ούτε στα μπλοκάκια του κ. Χριστοφοράκου, ούτε στα σχέδια της διαπλοκής μεγάλων οικονομικών συμφερόντων στην Ελλάδα κι αυτή είναι τεράστια διαφορά.

-    Κι ένα τελευταίο ερώτημα… Πείθουν δυστυχώς και κάποιοι άλλοι στην Ελλάδα, μιλάω για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, όπου καλώς ή κακώς 500 χιλιάδες Έλληνες ψήφισαν το κόμμα αυτό στις τελευταίες εκλογές και δημοσκοπικά είναι το κόμμα που κερδίζει, το μοναδικό κόμμα που φαίνεται ότι έχει άνοδο. Ένα σχόλιο θα ήθελα…

Γνωρίζετε ότι ειδικά την αριστερά και το χώρο τον δικό μας τον πολιτικό, που εν πάση περιπτώσει ακόμα και σήμερα είναι εν ζωή αγωνιστές της αντίστασης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, που υπέστησαν δεινά από τον φασισμό και την κατοχή, η εξέλιξη αυτή είναι δραματική, μας συγκλονίζει. Έχουμε όμως πλήρη επίγνωση ότι μέρος του λαού μας που αυτή τη στιγμή βλέπει αυτή την ακραία ναζιστική φασιστική οργάνωση να παρεμβαίνει με τον μανδύα του αντισυστημισμού, μέρος του λαού μας δεν πείθεται απ΄ αυτά τα ιδεώδη, παραπλανάται.

Χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι να συνειδητοποιήσουμε ποιες είναι οι αιτίες που διευκολύνουν το δρόμο σ΄ αυτή τη νεοφασιστική, τη ναζιστική οργάνωση. Και οι αιτίες είναι η σκληρή και βίαιη οικονομική πολιτική που ασκείται σήμερα στη χώρα μας. Πρέπει να αντλήσουμε κι αντίστοιχα παραδείγματα από το παρελθόν και να γίνουμε σοφότεροι. Η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία στη Γερμανία, στη δημοκρατία της Βαϊμάρης, επετεύχθη ακριβώς επειδή επί τρία και πλέον χρόνια ακολουθείτο ένα πρόγραμμα εξόντωσης της κοινωνίας σαν αυτό που έχουμε σήμερα εδώ. Τότε δεν είχαν μνημόνιο εκεί, είχαν όμως τη Συνθήκη των Βερσαλλιών που έπρεπε, υποτίθεται ήταν εθνικός στόχος, να ικανοποιήσουν.

Πρέπει λοιπόν να πάρουμε διδάγματα από την ιστορία. Η Χρυσή Αυγή και ο φασισμός είναι γέννημα-θρέμα αυτής της σκληρής, αντιλαϊκής, βάναυσης πολιτικής. Κι εδώ όλοι πρέπει να σταθούμε στις μεγάλες ευθύνες απέναντι στην ιστορία και απέναντι στο μέλλον. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον εκφασισμό της κοινωνικής και πολιτικής ζωής στον τόπο μας. Και ο καλύτερος τρόπος να το σταματήσουμε δεν είναι να βγάζουμε κορόνες;. Είναι να σταματήσουμε αυτή την καταστροφή που συντελείται με το μνημόνιο τα τρία τελευταία χρόνια

15/10/2012


To Γραφείο Τύπου