Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
25/03/2000

Συνέντευξη Τύπου του Ν.Κωνσταντόπουλου στην Κοζάνη

Προεκλογικήεξόρμηση του ΣΥΝ: Διήμερη περιοδείακλιμακίου του ΣΥΝ στην Δυτική Μακεδονία

Διήμερη περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία και στους νομούς της Κοζάνης και της Καστοριάς πραγματοποιεί ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος επικεφαλής κλιμακίου στο οποίο μετέχει και ο Ν.Καίσαρης από το χώρο των Οικολόγων.

Στην Κοζάνη ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της εθνικής ανεξαρτησίας, επισκέφθηκε τα χωριά Ανω Κώμη-Καισαριά και Αιανή και το βράδυ μίλησε σε συγκέντρωση του ΣΥΝ στα Σέρβια.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Για τη διάσκεψη της Λισαβώνας

Όπως φάνηκε και στη Λισαβώνα, ο κ. Σημίτης και οι άλλοι ευρωπαίοι Πρωθυπουργοί συνεχίζουν να υποβιβάζουν την πολιτική σε αριθμητική. Είναι μεγάλη ευθύνη των ευρωπαίων πρωθυπουργών, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στη σοσιαλδημοκρατία, γιατί θέλουν να είναι διεκπεραιωτές των ονομαστικών δεικτών και όχι οραματιστές των νέων κοινωνιών.

Ο κ. Σημίτης γύρισε από τη Λισαβώνα με τα εύσημα των ομολόγων του, προφανώς και για προεκλογική χρήση για την φιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζει στη χώρα μας.

Εδώ στην Ελλάδα ο κ. Πρωθυπουργός ξοδεύει ρητορείες για τον πολίτη, για την κοινωνία, για την αλληλεγγύη, αλλά στη Λισαβώνα προσυπογράφει όλες τις αποφάσεις που θεωρούν τις κοινωνικές δαπάνες "γάγγραινα", όπως χαρακτηριστικά λένε τα επίσημα έγγραφα της διάσκεψης. Δεν μπορεί, λοιπόν, ο κ. Σημίτης να κρύβεται πίσω από τις διαλέξεις "περί νέας οικονομίας και της ενιαίας φιλελεύθερης σκέψης που επιβάλλει" και να τις εμφανίζει ως τη νέα πολιτική καραμέλα για όλα τα είδη της πολιτικής του.

Εχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γιατί εγκαταλείπει το κοινωνικό κράτος και δεν απαιτεί αντισταθμίσματα για τις χώρες με έντονα κοινωνικά προβλήματα, με ελλιπείς υποδομές και θεσμούς κοινωνικής προστασίας, όπως η Ελλάδα.

Είναι φανερό ότι έτσι η Ελλάδα βγαίνει από τη Λισαβώνα και μπαίνει στην ΟΝΕ πιο ευάλωτη και κάτω από πιο ανταγωνιστικές πιέσεις.

Σ' αυτούς, λοιπόν, τους ευρωπαϊκούς πολιτικούς, που είναι αριθμομέτρες και αριθμολάγνοι, πρέπει να υπενθυμίζουμε ότι τίποτα το καινούργιο, τίποτα το δημιουργικό, τίποτα το ιστορικό δεν προκύπτει εάν στο κέντρο των πολιτικών επιλογών δεν είναι οι κοινωνίες, οι κοινωνικές αξίες, οι κοινωνικές ανάγκες, ο άνθρωπος, το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής.

Για το σκηνικό της καλλιεργούμενης πόλωσης και τις σκόπιμες κινδυνολογίες

Το 1996 η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ότι δεν έχουν λόγο ύπαρξης τα μικρά κόμματα. Σήμερα υποστηρίζει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι τα μικρά κόμματα βγάζουν τη Ν.Δ. Φωνάζει ο κ. Σημίτης "ή ΠΑΣΟΚ ή Δεξιά" για να κρύψει ότι η δικιά του πολιτική είναι εκείνη που κοιτάζει πάντοτε προς τα δεξιά.

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί υποκριτικά να εμφανίσει τον κίνδυνο της Δεξιάς και να φτιάξει εκβιαστικά διλήμματα για τους προοδευτικούς πολίτες. ΄Όμως είναι σαφές ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανάμεσα στο να κερδίσει η Ν.Δ. ή να εξαρτηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης από την Αριστερά, προτιμά τη νίκη της Ν.Δ. Γι αυτό και αρνήθηκε την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που από την πρώτη στιγμή με συνέπεια και διορατικότητα ο ΣΥΝ υποστήριζε. Εάν αποδεχόταν ο κ. Σημίτης την πρόταση του ΣΥΝ, που από τον Οκτώβριο του 1996 με επίκαιρη ερώτηση κατέθεσα στη Βουλή για αλλαγή του εκλογικού νόμου, δεν θα υπήρχε σήμερα περιθώριο για κανένα εκβιαστικό δίλημμα, για καμιά κατασκευασμένη πόλωση.

Η συσπείρωση του ΣΥΝ - όρος εκλογικής νίκης

Εμείς πηγαίνουμε στις εκλογές με την προσδοκία και με την θέληση να πάμε όπως και το 1996 καλύτερα από τις δημοσκοπήσεις. Τίποτα όμως δεν είναι εξασφαλισμένο και πρέπει να παλέψουμε όλοι, γιατί δίνουμε αυτή την εκλογική μάχη με άνισους όρους. Καμιά επανάπαυση δεν επιτρέπουν τα λεγόμενα στατιστικά λάθη και κανένα εφησυχασμό.

Η προπαγάνδα του τύπου "ο ΣΥΝ πάει καλά, κινδυνεύει το ΠΑΣΟΚ" είναι γνωστή, κάλπικη προπαγάνδα και εκ του πονηρού.

Οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες, που παραμένουν προβληματισμένοι, που ψάχνονται και ψάχνουν ακόμη, οι πολίτες που θεωρούν ότι ο ΣΥΝ και οι ευρύτερες δυνάμεις που συσπειρώνονται στα ψηφοδέλτιά του είναι δυνάμεις αναντικατάστατες, πολύτιμες και χρήσιμες στη νέα Βουλή οφείλουν να μην ξεχάσουν το παιχνίδι που παίχτηκε εναντίον του ΣΥΝ το 1993 και τον οδήγησε εκτός Βουλής για ελάχιστες ψήφους.

Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών

Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών δεν είναι το "ή ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ."

Τα δύο κόμματα μοιάζουν πάρα πολύ στις πολιτικές επιλογές και στις μεθόδους. ΄Οποιος και από τους δύο αν κερδίσει, στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια θα γίνουν τα ίδια πράγματα, στον ΄ιδιο μονόδρομο, στο ίδιο πρόγραμμα σύγκλισης.

Επομένως το θέμα είναι αλλού. Το θέμα που πρέπει να σκεφτούν οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες είναι ποιος θα κάνει αποφασιστική και δημιουργική αντιπολίτευση σ' αυτή την κεντροδεξιά συναίνεση.

Από τις εκλογές βγαίνει κυβέρνηση, βγαίνει και αντιπολίτευση. Βγαίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση και πρέπει να βγει ισχυρή αντιπολίτευση, που, από θέσεις σύγχρονης αριστεράς, να κάνει δημιουργικό έλεγχο και να προτείνει νέες ιδέες και εναλλακτικές προτάσεις.

Ο εκλογικός νόμος αναδεικνύει αυτοδυναμίες και περιορίζει την αριστερά. Εμάς μας ενδιαφέρει ένας ισχυρός ΣΥΝ, που θα μπορεί στη Βουλή να ασκεί με αποφασιστικό τρόπο και τον έλεγχο και την κριτική, αλλά και να προωθεί με αξιόπιστο τρόπο τις εναλλακτικές προτάσεις και τις καινούργιες ιδέες.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου