Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/10/2012

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με θέμα: Παράνομες και αντεργατικές απεργοσπαστικές πρακτικές των διοικήσεων των ρ/σ «ΑLPHA 9,89» και «SENTRA 103,3».

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Η Ε.Τ.Ε.Ρ (πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση που εκπροσωπεί τους τεχνικούς ραδιοφώνου οι οποίοι εργάζονται σε ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς) κοινοποίησε στις 21/9/2012 στη διοίκηση του ρ/σ «ALPHA 98,9» εξώδικη δήλωση-γνωστοποίηση, για την κήρυξη δεκαπενθήμερης απεργίας του τεχνικού προσωπικού του σταθμού από 26/9/2012 και ώρα 6 π.μ. έως 11/10/2012 και ώρα 6 π.μ. ως αντίδραση στις πρόσφατες απολύσεις 4  τεχνικών οι οποίοι είχαν αρνηθεί να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων και της ΕΤΕΡ, ενώ η εταιρεία ουδέποτε προσέβαλε το κύρος της απεργίας στα αρμόδια Δικαστήρια, προκειμένου να κηρυχθεί αυτή παράνομη και καταχρηστική, τόσο κατά τη διάρκεια της ως άνω απεργίας, όσο και εκείνης που προηγήθηκε από 19/9/2012 έως 24/9/2012, δημιούργησε ένα απεργοσπαστικό μηχανισμό εντός του ραδιοφωνικού σταθμού «ALPHA 98,9», προβαίνοντας στην πρόσληψη άλλου τεχνικού προσωπικού, και από εταιρείες προσωρινής απασχόλησης (ΕΠΑ), μέσω του οποίου αναπλήρωσε τις κενές θέσεις εργασίας των απεργούντων τεχνικών ραδιοφώνου και αντικατέστησε τις βάρδιες ασφαλείας που είχαν οριστεί για τη διάρκεια της απεργίας. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, παρεμποδίστηκε το προσωπικό ασφαλείας, που είχε οριστεί να εισέλθει στο σταθμό και να εκτελέσει τη βάρδιά του.

Αποτέλεσμα ήταν, κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων, αντί να εκπέμπεται μόνον προηχογραφημένη μουσική, τραγούδια,  διαφημίσεις και προηχογραφημένο μήνυμα για την απεργιακή κινητοποίηση του σωματείου, καθώς και το σήμα του ραδιοφωνικού σταθμού,  να εκπέμπεται κανονικά πρόγραμμα από δημοσιογράφους και μουσικούς παραγωγούς, με χρήση τεχνικού προσωπικού, από απεργοσπάστες οι οποίοι είχαν προσληφθεί από τη διοίκηση του σταθμού προς αντικατάσταση των απεργών τεχνικών του ραδιοσταθμού.

Το ίδιο φαινόμενο επαναλήφθηκε στον ραδιοσταθμό «SENTRA 103,3». Στην 60ωρη απεργία που κήρυξε η ΕΤΕΡ από τις 18.00 της Παρασκευής 12/10/2012 έως και τις 6.00 της Δευτέρας 15/10/2012 στον ραδιοσταθμό SENTRA με αίτημα την αποπληρωμή δεδουλευμένων, η διοίκηση του σταθμού απάντησε χρησιμοποιώντας τόσο δυνάμεις της Αστυνομίας όσο και το προσωπικό της ιδιωτικής ασφάλειας του ρ/σ, οι οποίες εξεδίωξαν την βάρδια ασφαλείας και παρέδωσαν τον «αέρα» του SENTRA σε άτομα υπαλλήλους εξωτερικής εταιρείας με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, δημιουργώντας πανομοιότυπο απεργοσπαστικό μηχανισμό με αυτόν στον ALPHA.

Επιπλέον, το πρωί της Δευτέρας 15 Οκτωβρίου η διοίκηση του ρ/σ «SENTRA 103,3» προχώρησε στην παράνομη, αυθαίρετη και τρομοκρατική απόλυση των απεργών τεχνικών του ραδιοσταθμού.

Επειδή οι ως άνω απεργοσπαστικές πρακτικές είναι καταφανώς  παράνομες, εγκαινιάζοντας νέες και πρωτόγνωρες παράνομες μεθόδους καταστολής απεργιακών κινητοποιήσεων και έχουν στόχο, μεταξύ άλλων, την κατάλυση, στην ουσία, της ισχύουσας ΣΣΕ των τεχνικών ραδιοφωνίας

Επειδή στο άρ. 22 παρ. 1 του Ν.1264/1982, προβλέπεται ότι «Απαγορεύεται κατά τη διάρκεια νόμιμης απεργίας η πρόσληψη απεργοσπαστών». Απαγορεύεται, δηλαδή η με κάθε τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, αναπλήρωση της εργασίας των απεργών με την πρόσληψη άλλων μισθωτών, τόσο κατά τη διάρκεια της απεργίας, όσο και κατά το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την προειδοποίηση του εργοδότη για την επικείμενη απεργία μέχρι την έναρξή της.

Επειδή το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας με την υπʼ αριθμ 1646/2012 Απόφασή του δικαίωσε την Ε.Τ.Ε.Ρ. στην αγωγή της εναντίον του ALPHA 98,9 και συγκεκριμένα: «Αναγνωρίζει ότι η πρόσληψη απεργοσπαστών από την εναγομένη στον ραδιοφωνικό ενημερωτικό σταθμό της «ALPHA 98,9» κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης, που πραγματοποιεί η ενάγουσα από ώρα 6.00 της Τετάρτης 26 Σεπτεμβρίου μέχρι και την 6.00 ώρα της Πέμπτης 11 Οκτωβρίου 2012, είναι παράνομη και υποχρεώνει την εναγομένη να παραλείψει την απασχόληση απεργοσπαστών και να συνεχίσει τέτοιες προσλήψεις μέχρι τη λήξη της απεργίας. Κηρύσσει την απόφαση προσωρινά εκτελεστή κατά την προηγούμενη διάταξή της»

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.    Προτίθεται να ελέγξει, δια των αρμοδίων οργάνων, τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας που έχουν διαπραχθεί από τις διοικήσεις των ρ/σ «ALPHA 9,89»  και «SENTRA 103,3» και ειδικότερα στο σκέλος της παραβίασης του άρ. 22 παρ. 1 του Ν.1264/1982 ; Τι πρόκειται να πράξει για την ανάκληση των παράνομων απολύσεων στους δύο ραδιοσταθμούς, για  την πλήρη εργασιακή αποκατάσταση των απολυθέντων καθώς και για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους ;

2.    Σκοπεύει να εντείνει τους ελέγχους του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας προκειμένου να εξαφανιστούν τέτοιου είδους φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας; Τι προτίθεται να κάνει για την ενίσχυση του ΣΕΠΕ ώστε να μπορούν γίνονται ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις; Για ποιο λόγο έχει υπάρξει τεράστια καθυστέρηση στον διορισμό της διοίκησης του Σώματος Ειδικών Επιθεωρητών Εργασίας;

3.    Σε ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να προβεί για την αντιμετώπιση παρόμοιων πρακτικών που εκδηλώνονται στον ευαίσθητο χώρο των ΜΜΕ, λαμβανομένου υπʼ όψιν ότι οι συχνότητες εκπομπής του ραδιοφωνικού προγράμματος είναι δημόσιες;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης

Καραγιαννίδης Χρήστος

Μπάρκας Κώστας

Μπόλαρη Μαρία

Σταθάς Γιάννης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Κουρουμπλής Παναγιώτης

Παπαδημούλης Δημήτριος

Αγαθοπούλου Ειρήνη- Ελένη

Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)

Αμανατίδης Ιωάννης

Βαρεμένος Γεώργιος

Βούτσης Νικόλαος

Γαϊτάνη Ιωάννα

Γελαλής Δημήτριος

Διαμαντόπουλος Ευάγγελος

Δρίτσας Θεόδωρος

Δριτσέλη Παναγιώτα

Δούρου Ειρήνη (Ρένα)

Ζαχαριάς Κώστας

Κανελλοπούλου Μαρία

Κατριβάνου Βασιλική

Καφαντάρη Χαρά

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Μητρόπουλος Αλέξιος

Μιχαλάκης Νίκος

Ουζουνίδου Ευγενεία

Παναγούλης Ευστάθιος (Στάθης)

Σακοράφα Σοφία

Σαμοϊλης Στέφανος

Σταμπουλή Αφροδίτη

Συρμαλένιος Νίκος

Τσουκαλάς Δημήτρης

  15\10\2012