Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
26/03/2000

Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου του ΣΥΝ στην Καστοριά

Προεκλογικήεξόρμηση του ΣΥΝ: Διήμερη περιοδείακλιμακίου του ΣΥΝ στην Δυτική Μακεδονία

Με ομιλίες σε ανοιχτές συγκεντρώσεις στη Γέρμα και στο Βογάτσικο του Δήμου Ίωνος Δραγούμη και της Καστοριάς και στο συνοικισμό Νταϊλάκι της πόλης της Καστοριάς συνέχισε και ολοκλήρωσε τη διήμερη περιοδεία του στη Δυτική Μακεδονία ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΣΥΝ και το Ν.Καίσαρη από τους Οικολόγους.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Καστοριά, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Ο εσωτερικός μονόλογος του δικομματισμού για δυο φωνές

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε δεκαπέντε ημέρες πριν τις εκλογές, οι κ.κ. Σημίτης και Καραμανλής αποφεύγουν την συζήτηση επί της ουσίας και εξακολουθούν να αντιδικούν επί της διαδικασίας. Στα κρίσιμα θέματα κυβερνητικής πολιτικής, π ου θα απασχολήσουν και την επόμενη Βουλή, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. ουσιαστικά εκφωνούν έναν εσωτερικό μονόλογο, του δικομματισμού για δυο φωνές.
Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. είναι λαλίστατες όταν πρόκειται για το Χρηματιστήριο ή για τις σκηνοθετημένες παραστάσεις νίκης που επιθυμούν.
Αλλά καταπίνουν τη γλώσσα τους όταν πρόκειται για συγκεκριμένες δεσμεύσεις προκειμένου να αλλάξει το πρόγραμμα σύγκλισης με τις αριθμητικές εξισώσεις.
Εμείς καλούμε και τον κ. Σημίτη και τον κ. Καραμανλή επ' αυτών να δώσουν εξηγήσεις και επ' αυτών να δεχθούν έναν ανοιχτό διάλογο.

Για το πραγματικό δίλημμα των εκλογών

Στις εκλογές της 9ης Απριλίου δεν κρίνεται το εάν θα υπάρξουν αυτοδυναμίες ή όχι. Δεν κρίνεται, δηλαδή, η αυτοδυναμία της επόμενης κυβέρνησης. Την αυτοδυναμία την προεξοφλεί και την προετοιμάζει το εκλογικό σύστημα που ισχύει.

Δεν κρίνεται, ακόμη, ούτε η πολιτική της επόμενης κυβέρνησης. Γιατί αυτή η πολιτική είναι δεδομένη, θα κινείται στο μονόδρομο των δεξιών φιλελεύθερων επιλογών στα πλαίσια του προγράμματος σύγκλισης που και οι δύο ηγεσίες των δυο μεγάλων κομμάτων αποδέχονται.

Από πού κρίνεται στην επόμενη Βουλή είναι εάν θα είναι παντοδύναμη και ανεξέλεγκτη η παρουσία του δικομματισμού, εάν θα είναι ηγεμονική και ανεξέλεγκτη η οποιαδήποτε κυβερνητική αυτοδυναμία.

Κρίνεται, επομένως, εάν στην επόμενη Βουλή θα είναι ισχυρή και αξιόπιστη μια αποτελεσματική αντιπολίτευση που θα κάνει κριτική και έλεγχο και ταυτόχρονα θα στηρίζει εναλλακτικές προτάσεις και διαφορετικές προοδευτικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα.

Ζητάμε στην επόμενη Βουλή να είναι όσο γίνεται πιο ισχυρή η παρουσία του ΣΥΝ, προκειμένου να ασκεί το δημιουργικό έλεγχο, την υπεύθυνη κριτική και να προβάλει τις εναλλακτικές προοδευτικές προτάσεις για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας.

Και για να είναι ισχυρή η παρουσία του ΣΥΝ στην επόμενη Βουλή, χρειάζεται όλοι να στηρίξουν την προσπάθεια που κάνουμε. Χρειάζεται, όλοι να μετατρέψουν την εκτίμησή τους, την συμπάθειά τους, την ελπίδα τους, την προσδοκία τους προς τον ΣΥΝ, να την μετατρέψουν σε εκλογική δύναμη, σε εκλογική στήριξη.

Πρέπει ο παντοδύναμος δικομματισμός και οι ηγεμονικές αυτοδυναμίες να μην αφεθούν στην επόμενη Βολή να δράσουν ανεξέλεγκτες.

Για τη λίστα ανεπιθύμητων προσώπων στην Τουρκία

Είναι ένα ακόμα δείγμα που δείχνει ότι λείπει από την πλευρά μας η σωστή προετοιμασία για την αξιοποίηση αυτής της περιόδου. Οσοι σ' αυτή την περίοδο της ρευστότητας και της αναταραχής που επεκτείνεται στα Βαλκάνια προσπαθούν να εξάψουν πάθη κι αντιπαραθέσεις σε προσωπική ή σε θρησκευτική βάση, εξυπηρετούν σκοπιμότητες και υποκινούν αισθήματα έντασης και αναταραχής, αισθήματα που δεν εξυπηρετούν τους πραγματικούς στόχους της πολιτικής σταθερότητας και συνεννόησης.

Γι' αυτό και από την πλευρά μου επισημαίνει ότι τέτοιες ενέργειες θυμίζουν άλλες εποχές και δεν είναι κινήσεις οι οποίες συμβάλλουν στην προσέγγιση και στην καλή γειτονία. Απεναντίας, συντηρούν την ένταση και κλιμακώνουν την ρευστότητα.

Μ' αυτή την έννοια και η ελληνική κυβέρνηση οφείλει, αντί να τρέχει πίσω από τα γεγονότα, αντί να εφησυχάζει επικαλούμενη ένα κλίμα εντυπώσεων και μια διαφορετική ατμόσφαιρα, οφείλει να επεξεργαστεί συγκεκριμένη τακτική, η οποία θα οδηγήσει στην πραγματική αποκλιμάκωση της έντασης και στη διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου