Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/10/2012

Επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δ. Χαραλαμπίδου με Θέμα: "Καταχρηστικές και παράνομες οι απολύσεις περισσότερων από 80 εργαζομένων στα έργα του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης."

Προς τον Υπουργό:

-    Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

    Στις 27 Ιουνίου απολύθηκαν μαζικά, άνευ οποιασδήποτε προηγούμενης διαβούλευσης με το σωματείο, 25 εργαζόμενοι που πραγματοποιούσαν αρχαιολογικές ανασκαφές στην κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Από αυτούς οι 17 συμμετείχαν ενεργά  στο Σωματείο Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης. Οι 25 εργαζόμενοι απολύθηκαν, έπειτα από εισήγηση της Αρχαιολογικής υπηρεσίας, ως υπεράριθμοι και διότι είχαν σταματήσει οι σχετικές ανασκαφές στα εργοτάξια. Ωστόσο, οι εργασίες κατασκευής έχουν «παγώσει» εδώ και μεγάλο διάστημα – γεγονός, εξάλλου, για το οποίο το Σωματείο αλλά και οι απολυμένοι εργαζόμενοι έχουν διαμαρτυρηθεί ήδη πολλές φορές και έχει ζητηθεί η απορρόφηση των εργαζόμενων στις κατασκευαστικές εργασίες.

    Το γεγονός ότι όσοι απολύθηκαν είχαν αναπτύξει έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι  για τους περισσότερους δεν είχε υπάρξει καμία επίπληξη για την εκτέλεση της εργασίας τους και ότι ορισμένοι μάλιστα βρίσκονται λίγο καιρό πριν την συνταξιοδότηση, αποδεικνύει μια σαφέστατη σκοπιμότητα πίσω από την επιλογή της απόλυσής τους. Ωστόσο, παρά την παρατήρηση της Επιθεώρησης Εργασίας, για άνευ διαβούλευσης «αδικαιολόγητη επιλογή του επαχθέστερου μέτρου», νέες απολύσεις ακολούθησαν τους επόμενους μήνες, ξεπερνώντας πλέον τους 80 συνολικά απολυμένους εργάτες. Ταυτόχρονα, υπάρχουν συχνές καθυστερήσεις στις καταβολές των δεδουλευμένων  των εργαζόμενων.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Για ποιον λόγο παρατηρούνται ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις στην πορεία υλοποίησης του έργου, παρά τις ως τώρα διαβεβαιώσεις για επανεκκίνηση των εργασιών, και την ίδια στιγμή απολύονται ειδικευμένοι εργαζόμενοι ή εξωθούνται μαζικά σε αναγκαστικές άδειες, προφανώς αναντίστοιχα με τις ανάγκες του έργου;

2.    Έχει προβεί σε ελέγχους η Επιθεώρηση Εργασίας για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας από την κατασκευάστρια Κοινοπραξία και ποια είναι τα συμπεράσματά της; Προτίθεται ο ίδιος να αναλάβει πρωτοβουλίες άμεσα προκειμένου να επαναπροσληφθούν όλοι οι – παρανόμως – απολυθέντες εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και συνδικαλιστές του Σωματείου;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Δέσποινα Χαραλαμπίδου