Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/10/2012

Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ν. ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ για κατάργηση ΔΟΥ στις Κυκλάδες

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:                                                   

1.    Οικονομικών

2.    Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

3.    Εσωτερικών

“Στο πλαίσιο των μνημονιακών υποχρεώσεων” εξωραϊσμένων με “την απαίτηση για τη βελτίωση λειτουργίας των ΔΟΥ με ενίσχυση του προσωπικού τους”, το Υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στην κατάργηση 127 ΔΟΥ σε όλη την επικράτεια.

Στις Κυκλάδες, παραμένουν δύο (2) ΔΟΥ σε Σύρο και Νάξο, ενώ καταργούνται οι ΔΟΥ σε επτά νησιά (Κέα, Σαντορίνη, Τήνο, Πάρο, Άνδρο, Μήλο και Μύκονο), οι οποίες και αντικαθίστανται, σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών, από Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών για φορολογικές υπηρεσίες, τα  οποία προβλέπεται να “φιλοξενηθούν” από τους ΟΤΑ, οι οποίοι και καλούνται να αναλάβουν το κόστος λειτουργίας τους (π.χ. μισθώματα, ρεύμα, νερό, πετρέλαιο, κλπ.), πλην του μισθολογικού, προς εξυπηρέτηση των δημοτών τους.

Με επείγον μάλιστα έγγραφό του, το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τους Δήμους να απαντήσουν άμεσα για την εκ μέρους τους δυνατότητα “φιλοξενίας” αυτών των Γραφείων, με την εκβιαστική κατ' ουσία προσθήκη ... “προκειμένου οι πολίτες να μην στερηθούν τις προσφερόμενες υπηρεσίες συμβάλλοντας παράλληλα στην κοινή προσπάθεια της περιστολής των δαπανών”.

Είναι πραγματικά προκλητικό το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών  δηλώνει ότι “η λειτουργία των Γραφείων αυτών δεν είναι εφικτό να επιβαρύνει οικονομικά το Υπουργείο Οικονομικών”,  και την ίδια στιγμή να ζητά από τους Δήμους, οι οποίοι με τις διαρκείς δραστικές περικοπές χρηματοδότησης θα αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις στοιχειώδεις λειτουργίες του, να επιφορτιστούν και με νέες δαπάνες.

Επίσης, ιδιαίτερη εντύπωση προξενεί η αναφορά του Υπουργείου Οικονομικών για την προβλεπόμενη στελέχωση των Γραφείων αυτών με “1-4 άτομα, ανάλογα με το μέγεθος του ΟΤΑ”. Δεν διευκρινίζεται ποια είναι η αναλογία κατοίκων-υπαλλήλων, η οργανικότητα τους και οι αρμοδιότητες τους. Για τις Κυκλάδες τίθενται εξαιρετικά σοβαρά ζητήματα τόσο όσον αφορά το προσωπικό όσο και το σύνολο των κατοίκων των νησιών μας :

1.    Οι οργανικές θέσεις των υπό κατάργηση Δ.Ο.Υ. θα μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ. υποδοχής. Δηλαδή, οι οργανικές θέσεις π.χ της ΔΟΥ Άνδρου και Κέας θα μεταφερθούν στη ΔΟΥ, που θα την φιλοξενεί, για παράδειγμα στη ΔΟΥ Παλλήνης. Αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι, να ακολουθήσουν την θέση τους, διαφορετικά θέτουν εαυτούς εκτός υπηρεσίας. Στην ηπειρωτική Ελλάδα κάτι τέτοιο είναι σε πολλές περιπτώσεις εφικτό. Στη νησιωτική Ελλάδα, κάτι τέτοιο είναι σαφώς ανέφικτο. Για αυτές τις περιπτώσεις δημιουργήθηκε η έννοια της νησιωτικότητας, την οποία θεσπίζει και αναγνωρίζει τόσο το Ελληνικό Σύνταγμα όσο και οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες

2.    Οι χιλιάδες κάτοικοι των νησιών θα επωμιστούν φυσικά ένα ακόμη οικονομικό βάρος, καθώς πλέον οι πάσης φύσεως φορολογικές υπηρεσίες δεν θα παρέχονται στον τόπο τους. Το ψηφιακό χάσμα αλλά και το κόστος της φορολογικής υποστήριξης καθιστούν την απόφαση για κλείσιμο των Δ.Ο.Υ στις Κυκλάδες απαράδεκτη. Για όσες υπηρεσίες δεν θα παρέχονται μέσω των Φορο-ΚΕΠ, τις οποίες και δεν γνωρίζουμε ποιες είναι, οι νησιώτες μας θα αναγκάζονται, είτε να ταξιδεύουν για περισσότερες της μίας ημέρας, αναγκαζόμενοι να διανυκτερεύσουν εκτός της οικίας τους, είτε να καταβάλλουν κάποιο τίμημα για να ταξιδέψει κάποιος άλλος για αυτούς.

3.    Σε μια μείζονα τουριστική περιοχή, όπου παράγεται ένα μεγάλο μέρος του Ακαθάριστου εθνικού προϊόντος και με την θορυβωδώς εκπεφρασμένη βούληση –με μηδενικά ωστόσο αποτελέσματα- της κυβέρνησης για πάταξη στης φοροδιαφυγής είναι τουλάχιστον ύποπτο να κλείνουν οι Δ.Ο.Υ στα νησιά μας, αντί να ενισχυθούν για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.  

Η προχειρότητα στο σχεδιασμό και στην προετοιμασία της μετάβασης στην «ψηφιακή» εποχή για το Υπουργείο με τη δημιουργία των ΦοροΚΕΠ αλλά και το γεγονός ότι επαφίεται καθαρά στην πρόθεση του δημοτικού συμβουλίου αλλά και στις οικονομικές του δυνατότητες, το αν θα υπάρχει το Γραφείο Εξυπηρέτηση Πολιτών θα οδηγήσει στο απόλυτο χάος και στην άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση των φορολογικών αντικειμένων.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1)    Πέραν της δεδομένης μνημονιακής επιταγής που υπαγορεύει την ενέργεια αυτή, ποιο είναι το σκεπτικό του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την ωφέλεια που θα έχει το σύνολο των πολιτών της Χώρας και των Κυκλάδων με τη συνένωση των ΔΟΥ σε ό,τι αφορά τον κοινωνικά απαιτητό ενδελεχέστερο έλεγχο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και τη σύλληψη της φοροδιαφυγής;

2)    Με δεδομένη την οικονομική ασφυξία των Δήμων, την πιθανή κτιριακή ανεπάρκεια και την συνακόλουθη ενδεχόμενη αδυναμία τους να ανταποκριθούν θετικά στο “κάλεσμα” των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, ποια είναι η εναλλακτική πρόταση για την εξυπηρέτηση των πολιτών σε ό,τι αφορά τις φορολογικές τους υποθέσεις, υπό τις ιδιαίτερες μάλιστα συνθήκες του πολυνησιακού συμπλέγματος των Κυκλάδων;

3)    Στην περίπτωση που ο αριθμός των υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ ξεπερνά το πλαφόν που θέτει το Υπουργείο για 1-4 άτομα στα νέα Γραφεία, τι επιφυλάσσεται για το πλεονάζον προσωπικό, που είναι μόνιμοι κάτοικοι του εκάστοτε Δήμου;

 Ο ερωτών βουλευτής

  Νίκος Συρμαλένιος