Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
27/03/2000

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου με το Προεδρείο της ΚΕΔΚΕ

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο της ΚΕΔΚΕ.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε:

Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο και την Διοίκηση της ΚΕΔΚΕ την αναγκαιότητα συνταγματικής ρήτρας που θα αναγνωρίζει την περιφερειακή δομή του Κράτους. Και ο κύριος Πρωθυπουργός και ο κ. αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι λαλίστατοι προκειμένου περί του χρηματιστηρίου ή άλλων διαδικαστικών θεμάτων του προεκλογικού αγώνα αλλά δεν δεσμεύονται πολιτικά ότι θα υποστηρίξουν την συνταγματική ρήτρα που θα αναγνωρίζει την πραγματική περιφερειακή αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση που θα προωθεί αναδιανομή εξουσιών και πόρων, έτσι ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να είναι ουσιαστικός φορέας σχεδιασμού και υλοποίησης της περιφερειακής ανάπτυξης, ουσιαστικό επίπεδο εξουσιών, το πιο κοντινό στον πολίτη.

Για μας τον ΣΥΝ είναι πρωταρχικής σημασίας διαρθρωτική αλλαγή στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Και για την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη με περιφερειακό σχεδιασμό και δημοκρατικό προγραμματισμό και για τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος για την ανανέωση και την αναζωογόνηση του δημόσιου βίου της χώρας.

Είναι πρωταρχικής σημασίας διαρθρωτική αλλαγή για μια διευρυμένη δημοκρατία με μεγαλύτερη συμμετοχή, με μεγαλύτερο κοινωνικό και πολιτικό έλεγχο αλλά και για μια διευρυμένη κοινωνική πολιτική που θα εξασφαλίζει πολιτικές ισορροπίες και ορθολογική αξιοποίηση των πόρων. Η αναδιανομή των εξουσιών είναι το ίδιο σημαντική με την αναδιανομή των εισοδημάτων αν θέλουμε να έχουμε κοινωνική συνοχή, περιφερειακή ισόρροπη ανάπτυξη και διευρυμένη δημοκρατία συμμετοχής των πολιτών.

Για την πρόταση της ΚΕΔΚΕ

Είναι πρόταση η οποία μπορεί να υιοθετηθεί. Βεβαίως από την πλευρά μας μπορούμε να κάνουμε προσθήκες, αφαιρέσεις, διατυπώσεις αλλά η φιλοσοφία της πρότασης είναι εκείνη που καλύπτει το αίτημα για διαρθρωτική αλλαγή με αναγνώριση της περιφερειακής δομής του Κράτους. Να πάψει επιτέλους το κράτος να είναι συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό, να είναι κράτος κομματοκρατούμενο, κράτος το οποίο ολοένα και πιο πολύ αιχμαλωτίζεται από τη οποιαδήποτε κυβερνητική πλειοψηφία.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου