Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/10/2012

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με θέμα: "Συνυπολογισμός του χρόνου επιδότησης ασθένειας από το ΙΚΑ για την συμπλήρωση της ειδικής προϋπόθεσης των 100 ημερομισθίων κατ' έτος την τελευταία πενταετία προκειμένου να χορηγηθεί μειωμένη σύνταξη γήρατος "

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας 

    Σύμφωνα με το Γενικό Έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλιστικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με αριθμό πρωτοκόλλου Σ40/189 της 21/6/2012, το οποίο απευθυνόταν προς τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, η διοίκηση του Οργανισμού έθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο Εργασίας σχετικά με την δυνατότητα προσμέτρησης του χρόνου επιδότησης τακτικής ανεργίας ως ασφαλιστικού χρόνου για την χορήγηση μειωμένης σύνταξης γήρατος. Σύμφωνα με την απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο σας «γίνεται δεκτό ότι ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας από τον ΟΑΕΔ λαμβάνεται υπόψη για την συμπλήρωση της ειδικής προϋπόθεσης των 100 ημερών ασφάλισης ανά έτος την τελευταία πενταετία πριν από το έτος υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ».

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ορίζεται με τις διατάξεις του ν. 2084/1992 και όπως αυτές αντικαταστάθηκαν από τις αντίστοιχες διατάξεις των άρθρων 10 του ν. 3863/2010 και 40 του ν.3996/2011, ότι ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας, μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο ημερών, λογίζεται, μεταξύ άλλων κριτηρίων, ως ασφαλιστικός χρόνος για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

    Επιπλέον, όπως αναφέρεται και στο έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Ασφ. Υπηρεσιών, η προϋπόθεση των 100 ημερών ασφάλισης κατ' έτος κατά την προ του έτους υποβολής αιτήματος συνταξιοδότησης πενταετία αποσκοπεί στην «διαπίστωση ότι ο ασφαλισμένος δεν είχε στερηθεί κατά την εν λόγω χρονική περίοδο τη δυνατότητα προς εργασία με υπαιτιότητά του».

    Τέλος, το παραπάνω έγγραφο διευκρινίζει προς τα υποκαταστήματα της υπηρεσίας πως αιτήσεις για μειωμένη συνταξιοδότηση θα πρέπει να κρίνονται λαμβάνοντας υπόψη και αυτό το κριτήριο, καθώς και ότι περιπτώσεις που έχουν αντιμετωπιστεί με αντίθετο τρόπο κατά την προηγούμενη πενταετία θα πρέπει να επανεξετάζονται μετά από αίτηση των ασφαλισμένων.

    Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη παρέλθει δύο χρόνια από την αλλαγή των νομικών διατάξεων με τον νόμο του 2010, καμία διευκρίνηση για τον τρόπο εφαρμογής τους δεν έχει δοθεί ακόμη – η απάντηση για την συγκεκριμένη ερώτηση συνυπολογισμού του χρόνου ανεργίας ήρθε μόλις τον Ιούνιο του 2012 – με αποτέλεσμα χιλιάδες δικαιούχοι που έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης σε αυτό το διάστημα είτε να μένουν μετέωροι, αναμένοντας να αποσαφηνιστεί το καθεστώς τους, είτε να αντιμετωπίζονται με διαφορετικά κριτήρια, ανάλογα με το εκάστοτε Υποκατάστημα ή τον υπάλληλο, εξαιτίας της έλλειψη σαφών διευκρινήσεων. 

    Επειδή, όπως ορίζεται με τις διατάξεις του ν. 2084/1992, όπως ισχύουν για όσους θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που ίσχυαν ως 31/12/2010, ότι ως χρόνος ασφάλισης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θεωρείται, μεταξύ άλλων, ο χρόνος επιδότησης ασθένειας μέχρι και 200 ημέρες την τελευταία δεκαετία πριν την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.  Με την αντικατάσταση, δε, του άρθρου 40 του παραπάνω νόμου από τις αντίστοιχες διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3863/2010 και του άρθρου 40 του ν.3996/2011, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με προϋποθέσεις που ισχύουν από 01/01/2011, ως χρόνος ασφάλισης προκειμένου για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θεωρείται, μεταξύ άλλων, ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας μέχρι 300 ημέρες.

    Επειδή το επίδομα ασθενείας χορηγείται στους εργαζόμενους εφόσον διαπιστωθεί προσωρινή ανικανότητα για εργασία, από τέσσερις ημέρες και πάνω, από γιατρό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επομένως, αφορά ασφαλισμένους που απέχουν από την εργασία χωρίς υπαιτιότητά τους.

    Επειδή τόσο η ανεργία, που εκτοξεύεται εξαιτίας των πολιτικών λιτότητας, όσο και η ασθένεια, ειδικά η μακροχρόνια, αποτελούν αρνητικές συνθήκες – δραματικές συχνά, στο σημερινό εργασιακό και οικονομικό περιβάλλον – για την εργασία και την επιβίωση των μισθωτών εργαζόμενων και δεν μπορούν να λογίζονται ως εμπόδια για την συμπλήρωση των προϋποθέσεων σύνταξης, αλλά αντίθετα θα πρέπει να συνυπολογίζονται για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, ώστε αυτή να διευκολύνεται σαν αντιστάθμισμα για τα βάρη που αυτές δημιουργούν στον εργαζόμενο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

    Πότε σκοπεύει να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η οποία να αποσαφηνίζει ότι ο χρόνος επιδότησης ασθένειας από το ΙΚΑ πρέπει να συνυπολογίζεται για την συμπλήρωση της ειδικής προϋπόθεσης των 100 ημερομισθίων ανά έτος την τελευταία πενταετία για να χορηγηθεί μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος; 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Καραγιαννίδης Χρήστος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπόλαρη Μαρία

Σταθάς Ιωάννης

Στρατούλης Δημήτρης

Χαραλαμπίδου Δέσποινα