Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/10/2012

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δημ. Παπαδημούλη στο ραδιοφωνικό σταθμό της NET (Γ.Παντελάκης-Β.Μπεσκένης)

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ


Η διαπραγμάτευση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση εγκατέλειψε και επισήμως την προεκλογική της σημαία περί επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, την επαναδιαπραγμάτευση προς το χειρότερο την κάνει η Τρόικα, βάζοντας διαρκώς στο τραπέζι και θέματα τα οποία δεν υπήρχαν στις υποχρεώσεις της χώρας με την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου. Εκεί δηλαδή που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι. Ακόμη πάντως κι αν η τελευταία λίστα αιτημάτων της Τρόικα για τα εργασιακά δεν μπει στο πακέτο, και πάλι θα είναι το χειρότερο, το αγριότερο, το πιο άδικο, το πιο υφεσιακό που έχει ποτέ αποφασιστεί στα χρόνια του Μνημονίου.

Τιμωρία για τους επίορκους δημ. υπαλλήλους αλλά και για τους επίορκους πολιτικούς 


Είναι χαρακτηριστική η έντονη συζήτηση που γίνεται στην κυβέρνηση για την αυστηρή αντιμετώπιση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Εμείς συμφωνούμε αλλά δεν είναι δυνατόν, την ίδια ώρα να επιδεικνύεται ανοχή και συγκάλυψη απέναντι σε κραυγαλέα φαινόμενα ατιμωρησίας επίορκων πολιτικών ή επίορκων κρατικών λειτουργών. Έχει ξεκινήσει ένα «γαϊτανάκι» με λίστες ονομάτων πολιτικών, όπως η λίστα Λαγκάρντ, που κυκλοφορούν ως φειγ-βολάν αλλά τίποτα ή σχεδόν τίποτα δεν καταλήγει στο εδώλιο και σε κυρώσεις.

Από 19 δισ. ευρώ μόνο 13 εκατομμύρια 


Χθες, ο κ. Μαυραγάνης, υφυπουργός Οικονομικών και έμπιστος του κ. Σαμαρά είπε τα εξής: από τα 19 δισ. ευρώ ανείσπρακτων οφειλών που χρωστάνε 1.500 μεγαλο-οφειλέτες του Δημόσιου έχουν εισπραχθεί μόνο 13 εκατ. ευρώ! Επιπλέον ομολόγησε ότι υπάρχει σκάνδαλο φοροδιαφυγής με τις περίφημες 184 οff shore εταιρίες με έδρα το Κρανίδι Αργολίδας και ότι κινδυνεύουν να παραγραφούν οι υποθέσεις των 161 στις 31 Δεκεμβρίου 2012, γιατί οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ δεν έχουν κάνει τους αναγκαίους ελέγχους για να βρουν ποιοι κροίσοι κρύβονται πίσω από τις εταιρίες αυτές. Έχουμε δηλαδή έναν φορολογικό μηχανισμό προσανατολισμένο να κυνηγάει τον μικρο-οφειλέτη και να αφήνει τεράστιες τρύπες με τους μεγαλο-οφειλέτες.

Αδύνατον να επιβιώσει η Ευρωζώνη χωρίς μία βιώσιμη ρύθμιση του χρέους 


Πέραν από τους προφανείς οικονομικούς λόγους για τους οποίους η Τρόικα ζητά όλο και περισσότερα κάθε φορά, υπάρχει κι ένας πολιτικός λόγος: η διαμάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ και κυρίως τη Γερμανία, για την αναγκαιότητα νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους. Επιπλέον, τρενάροντας διαρκώς την «έκθεση-δόση», η οποία έπρεπε να είχε δοθεί το αργότερο τον Σεπτέμβριο, σφίγγουν διαρκώς τη βίδα στην ελληνική οικονομία προκειμένου να επιβάλλουν το μάξιμουμ των καινούριων τους απαιτήσεων. Αν όμως συμβεί αυτό, τότε θα έχουμε ακόμη βαθύτερη ύφεση, ακόμη μεγαλύτερη ανεργία και ακόμη μεγαλύτερη αδικία στην κατανομή των βαρών. 


Είναι αδύνατον να επιβιώσει η Ευρωζώνη χωρίς μία δίκαιη και βιώσιμη ρύθμιση του χρέους του ευρωπαϊκού Νότου.

Τώρα πια κρίση χρέους δεν έχει μόνο η Ελλάδα αλλά και η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία και η φωτιά απλώνεται. Εμείς προτείνουμε να υπάρξει μία ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος η οποία να αναζητήσει στις νέες συνθήκες λύσεις ανάλογες με αυτές που εξασφάλισαν οι νικητές του πολέμου για την ηττημένη και καταστραμμένη Γερμανία το 1953. Δεν είναι δυνατόν, χωρίς μία πολιτική αναδιανομής των πλεονασμάτων που παράγει το ευρώ και από τα οποία επωφελούνται αποκλειστικά οι ισχυροί του Βορρά, να επιβιώσει το νόμισμα.

Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, ποντάροντας σε βολικές κυβερνήσεις


Η συνολική λύση για την αντιμετώπιση του χρέους καθυστερεί και γίνεται προσπάθεια να μινιμαριστεί όσο το δυνατό περισσότερο από τη Γερμανία και τους συμμάχους της. Διότι η Γερμανία, μόνο από τη μεταφορά καταθέσεων από το Νότο προς το Βορρά και μόνο από το πλεονέκτημα ότι εμείς δανειζόμαστε με υψηλά επιτόκια, ενώ εκείνη με αρνητικά, έχει κερδίσει τα τελευταία τρία χρόνια της κρίσης 45 δισ. ευρώ. Όμως, αν καταρρεύσει ο ευρωπαϊκός Νότος και σπάσει ένας κρίκος από τους 17 της Ευρωζώνης δεν θα μπορέσουν να συντηρήσουν ούτε ανάπτυξη, ούτε εξαγωγές. Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο, ποντάροντας σε βολικές κυβερνήσεις, όπως δυστυχώς είναι η σημερινή, και στο ότι ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί ένα ισχυρό μέτωπο του ευρωπαϊκού Νότου. Χρειάζεται ένα νέο «deal» σε ευρωπαϊκές συνθήκες για να αποφευχθεί η έκρηξη της κοινωνίας.

To Γραφείο Τύπου