Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/10/2012

Ομιλία της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Μ.Διακάκη στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων (11/10)

Η βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Μαίρη Διακάκη, στην ομιλία της στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων (11/10) με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Συζήτηση επί του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013», ανέφερε τα εξής:

«Είμαστε στη δεύτερη μέρα συζήτησης ενός προσχεδίου προϋπολογισμού που καλούμαστε να αποφασίσουμε να αποδεχτούμε. Είμαστε όμως και στον έκτο σχεδόν χρόνο ύφεσης σαν χώρα και σαν κοινωνία. Τα αποθέματα αντοχής που έχει ο Ελληνικός λαός, πρέπει να ξέρετε ότι πνέουν τα λοίσθια.

Σʼ αυτήν την χρονική στιγμή, έρχεστε να προτείνετε μέτρα που, καμιά σχέση δεν έχουν με τη λογική, πολύ δε περισσότερο με την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της χώρας. Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας το 2009, σύμφωνα με την κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν 298,5 δις. Μετά από 3 χρόνια και αφού εφαρμόστηκαν μνημόνια, εφαρμοστικοί νόμοι, δυσβάσταχτα μέτρα- και πέρασε η κοινωνία, δια πυρός και σιδήρου, έρχεται τώρα το Υπουργείο Οικονομικών με τα καινούργια μέτρα που προτείνει, να μας πει ότι το χρέος αυτό, το 2013 θα φτάσει το ποσόν των 352,3 δις ευρώ!!

Η ανεργία, επίσημα έχει φτάσει στο 25%, που σημαίνει ότι είναι πολύ περισσότερη. Το κοινωνικό κράτος έχει διαλυθεί τελείως, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την φτώχεια και την εξαθλίωση με απολύσεις και συρρικνώσεις, το χρέος της κεντρικής Διοίκησης βαίνει αυξανόμενο και το 2013 θα έχει αυξηθεί κατά 53,8 δις ευρώ..

Σ αυτά τα χρόνια λοιπόν της «σωτηρίας» έχουμε ένα πραγματικό και μη αμφισβητούμενο γεγονός: Την φτωχοποίηση, την εξαθλίωση και την χρεωκοπία των Ελλήνων. Ούτε κι εσείς φαντάζομαι το αμφισβητείτε αυτό! Το κεφάλαιο ανάπτυξη, όσο κι αν το επικαλείστε, είναι πρακτικά ανύπαρκτο και βέβαια, η έξοδος από την κρίση, αξιολογώντας τις θέσεις και τις πράξεις σας, θεωρείται ουτοπία. Προχωράτε ακάθεκτοι σε αυθαίρετες αποκρατικοποιήσεις εθνικής περιουσίας, κοινώς ξεπούλημα, σαν να πρόκειται για τα αμπελοχώραφα του παππού σας!!

Άκουσα χθες εδώ τους συναδέλφους βουλευτές της συμπολίτευσης να μας συμβουλεύουν να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή λέγοντας ότι είναι προσπάθεια εθνικής σωτηρίας!!

Εξηγήστε μου σας παρακαλώ, πως ακριβώς σώζεται ένας λαός, όταν χάνει τα πάντα, εξαθλιώνεται και οδηγείται στην φτώχεια; Πως θα γίνει ανάκαμψη; Με τι μέσα, όταν τα πάντα θα έχουν περάσει στα χέρια ιδιωτών;

Είναι απλά ο παραλογισμός της νεοφιλελεύθερης πολιτικής σας που επικρατεί σε όλο του το μεγαλείο!

Όταν αυτό το επαχθές χρέος με όλες σας τις φιλότιμες προσπάθειες αντί να μειώνεται, αυξάνεται, που ακόμα και οι δανειστές παραδέχτηκαν ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός, εσείς τι είδους θεώρηση κάνατε και επιμένετε σ ένα μοντέλο δήθεν ανάπτυξης που δεν έχει πόδια να σταθεί;

Εγώ το μόνο που μπορώ να συμπεράνω είναι ότι ακολουθείτε απλά εντολές ασύδοτων εταίρων που στοχεύουν στην ισοπέδωση αυτής της χώρας! Κι εσείς το δέχεστε!!!! Οδηγείτε τον Ελληνικό λαό στον αφανισμό! Θα το καταλάβετε ποτέ; Για ποια ανάπτυξη και έξοδο από την κρίση μιλάτε, όταν έχετε απαξιώσει τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, όταν έχετε αποδυναμώσει και ξεπουλήσει ότι κρατικό και δημόσιο υπάρχει, είτε είναι φορέας, είτε είναι οργανισμός; Τα προσφέρετε όλα στο πιάτο και αδιαπραγμάτευτα στους δανειστές, προκειμένου να κάνετε τι; Να τονώσετε την ντόπια επιχειρηματικότητα; Να δημιουργήσετε ανάπτυξη; Να κάνετε αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους; Τίνι τρόπω;;;; Απορίας άξιον..

Ακούστε κάτι:

Έχετε βάλει την Ελλάδα στο κρεβάτι του Προκρούστη. Κόβετε κατά περίσταση και κατ΄ εντολήν. Οι αριθμοί σας έχουν διαψεύσει. Ο λαός σας έχει ακυρώσει σαν διαχειριστές του μέλλοντος του κι εσείς επιμένετε. Ξέρετε και ξέρουμε όμως ότι η κοινωνία δεν αντέχει πια και έχετε χρέος να την ακούσετε. Ηλίου φαεινότερον ότι η κυρία Μέρκελ ήρθε στην Ελλάδα, για να επιβεβαιώσει την κυριαρχία της και να στηρίξει την συγκυβέρνηση σε όσα την συμβούλεψε και απαιτεί να κάνει, αποβλέποντας σε ίδια οφέλη. Οφείλω να πω, και τελειώνω μ αυτό ότι τόσο οι στόχοι της συγκυβέρνησης όσο και οι στόχοι της Μέρκελ, πόρρω απέχουν από την λαϊκή ετυμηγορία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την κραυγή αγανάκτησης του ελληνικού λαού.

Δεν πρόκειται ο ΣΥΡΙΖΑ και το λέω άλλη μια φορά, να συναινέσει και να ψηφίσει μέτρα που είναι ενάντια στο συμφέρον των εργαζομένων, ολόκληρου του ελληνικού λαού και ολόκληρης της χώρας μας! Τα μέτρα αυτά επιβάλλονται στους Έλληνες από τους Ευρωπαίους εταίρους όχι για την αποπληρωμή του χρέους γιατί αυτό έτσι κι αλλιώς αυξάνεται, αλλά για τον αφανισμό και το ξεπούλημα της εθνικής περιουσίας και ότι άλλο θα μπορούσε να σημάνει ανάπτυξη και πρόοδο για τη χώρα.

Αν νομίζετε ότι ο Ελληνικός λαός θα δεχτεί αδιαμαρτύρητα αυτόν τον καταιγισμό από απάνθρωπα μέτρα που θέλετε να επιβάλλετε, προκειμένου να εξυπηρετήσετε τα συμφέροντα άλλων, πλανάσθε πλάνην οικτράν.»

To Γραφείο Τύπου