Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/10/2012

Ανακοινωση του τμήματος Αγροτικης Πολιτικης ΣΥΝ για την Παγκοσμια Ημέρα Διατροφής

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στη δίνη της διατροφικής κρίσης

Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής βρίσκει φέτος τους κ. Μπαρόζο, πρόεδρο της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ντα Σίλβα, Γενικό Διευθυντή του FAO του ΟΗΕ,  να συμφωνούν στο ότι η ΕΕ «αποτελεί κλειδί για τον FAO» και συμπληρώνουν «την κρισιμότητα της αντιμετώπισης της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης». Μόνο ως κακό ανέκδοτο θα μπορούσε να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις τους, όταν οι ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΕΕ πυροδοτούν τη διατροφική κρίση εντός της ΕΕ και οι μνημονιακές ρυθμίσεις  στην Ελλάδα και σε όλες τις χώρες του Νότου, οδηγούν τους λαούς τους σε τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης.


Εξίσου προκλητικά,  οι ευρωπαίοι επίτροποι Γεωργίας και Αλιείας, Τσιόλος και Δαμανάκη, συμφωνούν με τον Ζ. ντα Σίλβα ότι το έτος 2014 θα πρέπει να ανακηρυχθεί «Διεθνές έτος οικογενειακής γεωργίας, περιφερειακής ανάπτυξης, διατροφικής ασφάλειας, αντιμετώπισης της αστάθειας τιμών στα τρόφιμα».


Και όλα αυτά την ώρα που με τη συνέχιση των κυρίαρχων πολιτικών της ΕΕ,  η οικογενειακή γεωργία στο μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ θα έχει εκλείψει ως το 2014, η διατροφική ασφάλεια ήδη τρίζει με τις διάφορες «πόρτες» που ανοίγουν είτε στα «μεταλλαγμένα» είτε στα «ληγμένα» και η αστάθεια στις τιμές βασικών προϊόντων διαιωνίζεται, όσο το εμπόριο και η μεταποίηση ελέγχονται από μεσάζοντες, πολυεθνικές και καρτέλ.


Οι προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις της εσωτερικής κυβερνητικής τρόικας, για την πώληση τροφίμων με ημερομηνίες λήξης πέραν των  προβλεπόμενων με δόλωμα τις  χαμηλότερες τιμές, η συνεχής μείωση του βιοτικού επιπέδου των οικονομικά ασθενέστερων λόγω της εξοντωτικής λιτότητας,  η συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής, αποκαλύπτουν  την υποκρισία των ιθυνόντων και εφαρμοστών  της «διατροφικής»  πολιτικής σε ΕΕ και Ελλάδα.

Τα κρούσματα παιδικής ασιτίας και υποσιτισμού που αυξάνονται καθημερινά, οι άστεγοι και άνεργοι που αναζητούν τροφή ακόμα και στα σκουπίδια, η ανεργία που μαστίζει το 25%  του πληθυσμού  και η ολοκληρωτική  κατάρρευση του αγροτικού τομέα που βρίσκεται  προ των πυλών, είναι το ωμό πρόσωπο της διατροφικής κρίσης στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Χρέος μας η ανατροπή.

To Γραφείο Τύπου