Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/04/2000

Προεκλογική εξόρμηση του ΣΥΝ: Ο Ν.Κωνσταντόπουλος στα Γιάννενα

Διήμερη περιοδεία στα Γιάννενα και στην Αιτωλοακαρνανία πραγματοποιεί ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος συνεχίζοντας την πολιτική εξόρμηση του κόμματος.
Από τα Γιάννενα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος σε Συνέντευξη Τύπου τόνισε:

Για το προεκλογικό σκηνικό

Το εκλογικό σκηνικό έχει στηθεί. Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές και δεν γίνεται ακόμα συζήτηση για τα σοβαρά προβλήματα που θα απασχολήσουν την επόμενη Βουλή.
Πολύς θόρυβος γίνεται για το "προφίλ" και το "στυλ" των κ.Σημίτη και κ. Καραμανλή. Πολλά και διάφορα μαθαίνουμε για το προσκήνιο της φροντιστηριακής εκγύμνασης, ώστε στη σκηνοθετημένη παράλληλη συνέντευξή τους όλα να γίνουν κατά τις υποδείξεις.
Με το "προφίλ" και το "στυλ" των κ.Σημίτη και Καραμανλή, δεν αντιμετωπίζονται τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας στην περίοδο μετά την ΟΝΕ, οι σοβαρές εκκρεμότητες στην εξωτερική πολιτική μετά τον πόλεμο στο Κόσσοβο και μετά την απόφαση στο Ελσίνκι, τα κρίσιμα θέματα του Συντάγματος και της πολιτικής συγκρότησης της χώρας στην περίοδο μετά την αναθεωρητική Βουλή.

Απάντηση στις εξαγγελίες του κ.Σημίτη στα Γιάννενα

Για τα 45 τρις κοινωνικού προϋπολογισμού
Χθές εδώ στα Γιάννενα ο κ.πρωθυπουργός ξεπέρασε κάθε όριο προεκλογικής φαντασίας και πρόκλησης. "Εγγυήθηκε" για την επόμενη τετραετία κοινωνικό προϋπολογισμό τρείς φορές πάνω από το Γ' Κ.Π.Σ που καλύπτει την επόμενη τετραετία. Έριξε στο τραπέζι 45 τρις όταν όλο το Γ' Κ.Π.Σ με το ζόρι φτάνει τα 15 τρις. Δεν είναι απλά και μόνο εγγύηση του προεκλογικού αέρα. Είναι και πρόκληση στην κοινή λογική και νοημοσύνη. Δεν απευθύνεται ο κ.πρωθυπουργός σε ιθαγενείς για να μοιράζει καθρεπτάκια και χάντρες.

Για την Ανεργία
Αναφέρθηκε χθες εδώ στα Γιάννενα ο κ.πρωθυπουργός στην ανεργία. Αλλά στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Η δική του πολιτική εκτόξευσε την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ. Αν αυτή η πολιτική δεν αλλάξει, η ανεργία θα αυξηθεί και άλλο. Η ανεργία δεν μειώνεται με προεκλογικές διαφημίσεις μειώνεται μόνο με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών για τις οποίες όμως ο κ.Σημίτης δεν δεσμεύεται. Τον ερωτώ από την ίδια πόλη: Γιατί απορρίπτει το 35ωρο που προτείνει ο ΣΥΝ και εφαρμόζει με ιδιαίτερη επιτυχία ο Ζοσπέν στην Γαλλία;

Για τις δημαγωγίες περί μελλοντικής κοινωνικής πολιτικής

Η κοινωνική πραγματικότητα στην Ελλάδα του 2000 είναι σκληρή και δύσκολη.
Η πολύχρονη μονόπλευρη λιτότητα, ο μονόδρομος της ονομαστικής σύγκλισης, η σπατάλη των εθνικών και των οικονομικών πόρων, η απουσία πολιτικής για την αναδιανομή των εισοδημάτων υπέρ των ασθενέστερων και η έλλειψη ριζοσπαστικής φορολογικής μεταρρύθμισης έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κοινωνική συνοχή.
Ο κ. Σημίτης προεκλογικά ανακαλύπτει αυτό που μέχρι και σήμερα η κυβερνητική πολιτική του θέλει να ξεχνάει. Το έντονο κοινωνικό πρόβλημα. Και σπεύδει για να εξαγγέλλει 45 τρισεκατομμύρια για κοινωνικές δαπάνες στην περίοδο 2000-2004. Πρόκειται για άθροισμα των ετήσιων προϋπολογισμών, αλλά η πρόσθεση των κονδυλίων των σχετικών προϋπολογισμών δεν αποτελεί κοινωνική πολιτική. Αποτελεί λογιστική ταχυδακτυλουργία. Ο κ.Σημίτης καλεί τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους να ξεχάσουν ότι ζούν στην πραγματικότητα και να αρκεστούν στις δημαγωγικές εξαγγελίες του. Αφού η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι αποτελεί για αυτήν προτεραιότητα η κοινωνική πολιτική, το ερώτημα είναι: γιατί δεν αξιοποίησε τους δεσμευμένους πόρους για την κοινωνική συνοχή;
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για την πορεία υλοποίησης τους Β' Κ.Π.Σ, εκεί όπου υπάρχουν οι έντονες κοινωνικές ανάγκες, εκεί εμφανίζονται και οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απορρόφηση κονδυλίων. Εκεί όπου υπάρχουν οι έντονες περιφερειακές αποκλίσεις εκεί και πάλι δεν απορροφώνται κονδύλια.
Είναι προφανές ότι δεν είναι θέμα πόρων αλλά μονόδρομης πολιτικής.

Για την Ήπειρο

Ο κ. Σημίτης, προχθές εδώ στα Γιάννενα, μοίραζε προϋπολογισμούς ευημερίας για το μέλλον της Ηπείρου. Απέφυγε, όμως, συστηματικά να δώσει λογαριασμό και εξηγήσεις γιατί η Ήπειρος είναι τελευταία σε κατάταξη περιφέρεια της Ευρώπης, πρώτη σε ανεργία περιφέρεια στην Ελλάδα, με χειροτέρευση όλων των κρίσιμων παραμέτρων οικονομικής και κοινωνικής διαδικασίας.
Τα δύο Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης που εφαρμόστηκαν στην περίοδο 1989-2000 δεν έδωσαν τα αποτελέσματα που έπρεπε . Οι εξαγγελίες έμειναν κενές περιεχομένου.
Το ερώτημα πού πήγαν οι πόροι, οι θυσίες και γιατί δεν υπάρχουν αποτελέσματα στα χρόνια που πέρασαν, η κυβέρνηση το αφήνει αναπάντητο.
Εξακολουθεί να παραμένει κυρίαρχο πρόβλημα η απομόνωση, η περιφερειακή και κοινωνική ανισότητα, η κατάρρευση του αγροτικού τομέα και η ερήμωση των ορεινών και ημιορεινών περιοχών.
Όσα ηθελημένα δεν έκανε η κυβέρνηση με το Α' και Β' Κοινοτικό Πλαίσιο, σήμερα τα εξαγγέλλει προεκλογικά γiα το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Ο κ. πρωθυπουργός έχει μοιράσει προεκλογικά το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δύο και τρείς φορές. Ανάλογα με το ακροατήριο του και την πόλη που βρίσκεται, αθροίζει τα ίδια πράγματα με διαφορετικές μορφές. Από κοντά και η Ν.Δ πλειοδοτεί σε διανομές προκαταβολών μελλοντικής ευτυχίας.
Μόνο που αυτός ο προεκλογικός χορός των τρισεκατομμυρίων είναι στον αέρα. Μοιράζουν τα υπάρχοντα του Γ' Κ.Π.Σ, τα υπάρχοντα του τόπου χωρίς ακόμα να έχει υποβάλλει η κυβέρνηση τα εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα, που τα κρατάει στο συρτάρι από τον Νοέμβρη, ακριβώς για να μπορεί να στήσει αυτόν τον προεκλογικό χορό παροχών.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου