Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
03/04/2000

Περιοδεία του Ν.Κωνσταντόπουλου στον Πειραιά

Προεκλογικήεξόρμηση του ΣΥΝ: Περιοδεία του Ν.Κωνσταντόπουλουστον Πειραιά

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος περιόδευσε σήμερα στον Πειραιά και επισκέφτηκε το Κερατσίνι, την Π. Κοκκινιά, και τα Καμίνια.

Σε συνέντευξη Τύπου από το Δημαρχιακό Μέγαρο του Πειραιά ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Ελάχιστες ημέρες μας χωρίζουν από τις εκλογές της 9ης Απριλίου και τα δύο μεγάλα κόμματα εξακολουθούν να πορεύονται στον ίδιο τον σκοπό. Ο κ. Σημίτης πανηγυρίζει γιατί όλα του πάνε δεξιά, ο κ. Καραμανλής γιατί όλα τα θέλει και τα βλέπει στα μέτρα του. Ο κ. Σημίτης υπόσχεται την Ελλάδα της ευημερίας. Ο κ. Καραμανλής υπόσχεται και εξαγγέλλει την Ελλάδα της ευτυχίας. Αρκεί να έχει ο καθένας από αυτούς την εξουσία στα μέτρα του. Ο ελληνικός λαός όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και γι αυτά δεν βλέπει να γίνεται συζήτηση.

Ο Συνασπισμός λέει ότι η Ελλάδα και η σημερινή και η αυριανή είναι η Ελλάδα της δοκιμασίας, είναι η Ελλάδα των μεγάλων δυσκολιών, για τις οποίες και πρέπει εγκαίρως να αλλάξουν οι πολιτικές. Γιατί αν ακολουθηθούν οι ίδιες πολιτικές της διατηρησιμότητας των δεικτών της ονομαστικής σύγκλισης, θα οδηγήσουν στη διατηρησιμότητα των προβλημάτων.

Εμείς, λοιπόν, λέμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να πει όχι στο δικομματισμό, όχι στην παντοδυναμία του δικομματισμού, να πει ναι στο ΣΥΝ, να δώσει μεγαλύτερη δύναμη στον ΣΥΝ, να αποφασίσει Αριστερά και να ενισχύσει την Αριστερά του 2000, τον Συνασπισμό και τα ψηφοδέλτιά του, στα οποία συσπειρώνονται δυνάμεις της ευρύτερης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας.

Ζητάμε από τον ελληνικό λαό να ενισχύσει τα ψηφοδέλτια του ΣΥΝ και των δυνάμεων της οικολογίας και των ριζοσπαστικών κινημάτων, γιατί αύριο θα υπάρχει ανάγκη να αγωνιστούμε απέναντι στην αλαζονεία της οποιασδήποτε κυβερνητικής αυτοδυναμίας. Να αγωνιστούμε απέναντι στην κοινωνική αναλγησία της κυβερνητικής πολιτικής, που θα συνεχίσει να επιδιώκει την ονομαστική σύγκλιση. Να αγωνιστούμε για την αντιμετώπιση της μονόπλευρης πολιτικής, που διαλύει την κοινωνική συνοχή, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα, για μια διευρυμένη δημοκρατία αλληλεγγύης. Για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και την οικολογική ποιότητα της ζωής μας. Να αγωνιστούμε για να εξασφαλίσουμε ισόρροπη ανάπτυξη. Για να υπάρχει αλληλεγγύη χωρίς ξενοφοβίες, νεορατσισμούς και νεοεθνικισμούς. Για να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος στο δημόσιο βίο. Για να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Για να υπάρξει ανανέωση στην πολιτική ζωή και να απαλλαγεί ο δημόσιος βίος από την αιχμαλωσία των διαπλεκομένων συμφερόντων. Για να υπάρξει και να διευρυνθεί η μεγάλη αξιοπιστία που χρειάζεται η πολιτική ζωή σήμερα. Για να γίνει πολιτική δημιουργία και να μην είναι απλή διαχείριση. Για να υπάρχουν οι ιδέες και οι κοινωνικές αξίες σε προτεραιότητα και όχι οι επικοινωνιακές, διαφημιστικές, εμπορικού τύπου προβολές. Για να έχει η νεολαία δημιουργικό μέλλον, με κοινωνικό πρόσωπο, με μόρφωση, με δουλειά. Για να έχουν τα οράματα και τα ιδανικά περιεχόμενο ζωής και να μην περιμένει η Ελλάδα του 2000 το μέλλον να έρθει από τις ακριβοπληρωμένες γιγαντοαφίσσες του ΠΑΣΟΚ ή να έρθει με τα χορωδιακά άσματα της Ν.Δ.

Για τις εξαγγελίες των παροχών

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες μόλις μέρες, μέσα σε ελάχιστα εικοσιτετράωρα, μοιράζουν και υπόσχονται τα πάντα. 45 τρις. δραχμές, για κοινωνική πολιτική υποσχέθηκε ο κ. Σημίτης, αθροίζοντας ουσιαστικά όλους τους προϋπολογισμούς των υπολοίπων ετών. 700 δις, υποσχέθηκε για την 'Ηπειρο, 700 δις υποσχέθηκε στην Αιτωλοακαρνανία. Κι από κοντά και ο κ. Καραμανλής λέει ότι αυτός δίνει περισσότερα. Ουσιαστικά μοιράζουν και οι δύο όσα δεν έχουν ούτε καν ακόμα προϋπολογίσει. Εχουν μοιράσει όλους τους προϋπολογισμούς μέχρι το 2004. Εχουν μοιράσει και το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δύο και τρεις φορές.

Για την ανεργία

Σήμερα θα μιλήσει ο κ. Πρωθυπουργός εδώ στον Πειραιά για την ανεργία. Και ουσιαστικά θα κάνει πάλι τις ίδιες εξαγγελίες. Δεν θα πει όμως γιατί, με τη δική του διακυβέρνηση, η ανεργία ξεπερνάει το 12%. Δεν θα πει όμως γιατί, με τη δική του διακυβέρνηση, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν συγκρατεί και δεν μειώνει την ανεργία. Δεν θα πει όμως γιατί, με τη δική του πολιτική και τις δικές του επιλογές, η ανεργία εξακολουθεί να λιανίζει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τους νέους, τις γυναίκες και να δημιουργεί μαύρες τρύπες κοινωνικές σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια. Δεν θα πει ο κ. Σημίτης γιατί αρνήθηκε στη Βουλή να ψηφίσει η πλειοψηφία του την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΝ για το 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών, ως ένα πλαίσιο πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την στήριξη της απασχόλησης. Ούτε επίσης θα δώσει εξηγήσεις γιατί καταψήφισε και την άλλη πρόταση του ΣΥΝ η κυβερνητική πλειοψηφία για τους ανέργους μακράς διάρκειας και για την εξασφάλιση προϋποθέσεων κοινωνικής προστασίας σε όλους εκείνους οι οποίοι αντιμετωπίζουν τις μεγάλες συνέπειες της εισοδηματικής αδικίας, της φορολογικής ανισότητας και της αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων.

Είναι φανερό ότι την ίδια ώρα που ο κ. Σημίτης θα δίνει διαλέξεις για τους απασχολήσιμους και για τις δυνατότητες απασχόλησης, η ανεργία θα τραβάει το δρόμο της προς τα ύψη και οι νέοι άνθρωποι και οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας θα ζουν την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια ενός μέλλοντος που γι αυτούς δεν θα έχει τα έντονα χρώματα των διαφημιστικών αφισσών, αλλά θα έχει τις δυσκολίες και τις πιέσεις που οι σημερινές πολιτικές τους δημιουργούν. Αν δεν αλλάξει η πολιτική την οποία εφαρμόζει η κυβέρνηση, εάν δεν εγκαταλειφθεί η μονόδρομη πολιτική των ονομαστικών δεικτών, θα διατηρηθούν και θα μεγαλώσουν τα ίδια προβλήματα.

Για την απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ και Υπουργείου Γεωργίας για την Πεντέλη

Θα ήθελα να κάνω και ένα ακόμη σχόλιο γι αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα και σχολιάζονται ήδη από την τρέχουσα ειδησεογραφία. Και αναφέρονται στην ευκολία με την οποία παραμονές εκλογών οι Υπουργοί Δημοσίων 'Εργων, Χωροταξίας και ο Υπουργός Γεωργίας υποβάλλουν την πρότασή τους για τα 6000 στρέμματα, τα οποία θέλουν να εντάξουν στο σχέδιο πόλης στην περιοχή Πικερμίου Αττικής. Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Λαλιώτης, στρατηγός της επικοινωνιακής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και Υπουργός Δημοσίων 'Εργων, διασάλπισε το είδος της χωροταξικής νομιμότητας που ευαγγελίζεται. Και ταυτόχρονα δήλωσε με απαράδεκτο τρόπο την καταφρόνησή του προς τη διοικητική δικαιοσύνη, προς το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Και μάλιστα το δικαστήριο που εποπτεύει την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα του δομημένου χώρου. Μετά απ’ αυτόν τον ιδιότυπο πολιτικό βομβαρδισμό της δικαστικής εξουσίας, που έχει αρμοδιότητα να ελέγχει τα θέματα τα σχετικά με το περιβάλλον, ο κ. Λαλιώτης επανέρχεται τώρα, εξαγγέλλοντας εντάξεις στο σχέδιο πόλης περιοχών στο Πικέρμι της Αττικής. Ουσιαστικά επανέρχεται ασκώντας πίεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αποδοχή των σχεδιασμών του Υπουργείου του. Επαναλαμβάνει η κυβέρνηση τη γνωστή ιστορία των προεκλογικών εντάξεων στο σχέδιο πόλης, πουλώντας αφ’ ενός υποσχέσεις και αφ’ ετέρου εκπέμποντας προς συμφεροντολόγους το μήνυμα ότι προεκλογικά επιτρέπονται όλα.

Διερωτόμαστε λοιπόν, αυτή η λογική, των δασικών κοινόχρηστων χώρων οι οποίοι προσφέρονται και εντάσσονται στο σχέδιο πόλης, μήπως συνεπάγεται στο μέλλον και νέους κινδύνους για την αρτιότητα, την αυθεντικότητα και ποιότητα των ελληνικών δασών, στην ευρεία περιφέρεια της χώρας και πολύ περισσότερο στις περιαστικές περιοχές που προσφέρουν αναψυχή και ανάσα στους πολίτες, εξασφαλίζουν την ποικιλότητα και την ποιότητα της ζωής μας σε πόλεις οι οποίες έχουν γίνει αβίωτες. Να, λοιπόν, ποια είναι η διπροσωπία της πολιτικής, η οποία εφαρμόζεται σήμερα στις αφίσες εξαγγελίες για ποιότητα ζωής, στα μέτρα επιλογές που υπονομεύουν και ακυρώνουν την ποιότητα ζωής, Στις αφίσες, το μέλλον ξεκίνησε, στις πολιτικές υπουργικές αποφάσεις, το μέλλον ακρωτηριάζεται. Κι αυτό που εμφανίζουν ως μέλλον που ξεκίνησε είναι ένα μέλλον που το ακρωτηριάζουν και το υποθηκεύουν από τώρα, ακριβώς για να εξυπηρετήσουν την τρέχουσα προεκλογική σκοπιμότητα της προεκλογικής πλειοψηφίας.

Για τα προβλήματα του Πειραιά

Σε αυτή την πόλη με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας το απόγευμα θα δοθεί μία ακαδημαϊκή διάλεξη. Σε αυτή την πόλη, με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας, ο κ. Πρωθυπουργός, βουλευτής του Πειραιά, μέχρι σήμερα δεν έδωσε εξηγήσεις, γιατί εξακολουθεί η εγκατάλειψη και η συνεχής επιδείνωση όλων των οικονομικών και κοινωνικών παραμέτρων της πόλης. Γιατί συνεχίζεται και εξακολουθεί η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, γιατί εδώ στον Πειραιά δίνεται αυτό το προκλητικό δείγμα αναξιοπιστίας της κυβερνητικής πολιτικής. Και πριν ένα μήνα, όταν είχαμε βρεθεί ξανά, είχαμε μιλήσει για το ότι ο Πειραιάς είναι η πόλη της ανεργίας. Είναι το λιμάνι της ανεργίας και της αγωνίας. Διότι στο έμπα του 21ου αιώνα δεν έχει εξασφαλίσει εκείνες τις προϋποθέσεις που θα του επιτρέψουν να παίξει τον σημαντικό, τον σοβαρό, τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ολόκληρη την Μεσόγειο.

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι Πειραιώτες βομβαρδίστηκαν ξανά με νέα υποσχέσεις. Κανείς όμως και καμιά δεν μπορεί να πει σήμερα ότι δεν ξέρει. Οι Πειραιώτισσες και οι Πειραιώτες γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όλες οι κυβερνήσεις υπόσχονται, όλες οι κυβερνήσεις θέλουν ουσιαστικά μόλις τελειώσουν οι εκλογές να γυρίσουν γρήγορα τις σελίδες των υποσχέσεων και να σβήσουν όλα εκείνα τα οποία έπρεπε προ πολλού να έχουν γίνει. Προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Πειραιάς, έπρεπε να έχουν λυθεί προ πολλού. Και δεν λύθηκαν γιατί δεν υπήρξε πολιτική θέληση να μπουν σε προτεραιότητα. Δεν υπήρξε η πολιτική θέληση να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων. Και χρόνος υπήρχε και χρήμα υπήρχε. Και αυτοδύναμες κυβερνήσεις υπήρχαν, με εξουσία.

Δεν θέλω να επισημάνω περισσότερα πράγματα από εκείνα που εσείς ξέρετε, γιατί ασχολείστε με τα προβλήματα του Πειραιά., Θα ήθελα μόνο να σας παρακαλέσω να σκεφτείτε. Τι είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση στις εκλογές του 1996 για τον Πειραιά., Τα ίδια πράγματα που είχαν υποσχεθεί το 1996, τα επαναλαμβάνουν ως διακηρύξεις τώρα, το 2000. Και τα μεταθέτουν στις επόμενες τετραετίες για το 2004.

Εμείς δώσαμε δείγμα γραφής γι αυτά τα προβλήματα. Αγωνιστήκαμε με συνέπεια για κάθε πρόβλημα. Την εντολή που έδωσε ο λαός του Πειραιά στον ΣΥΝ εκλέγοντας βουλευτίνα την κάναμε αυτή την εντολή δύναμη και ενδιαφέρον για τα προβλήματα του Πειραιά. Εχει καταγραφεί η διαρκής ενασχόλησή μας γι αυτά τα προβλήματα. Εμείς θα συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό γι αυτό και ζητάμε από τους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες να μας δώσουν τη δύναμη να συνεχίσουμε. Να βγάλουμε βουλευτές και στην Α' και στη Β' Περιφέρεια Πειραιά. Γιατί υπάρχει σοβαρή και μεγάλη ανάγκη στήριξη της περιοχής με συγκεκριμένη κριτική, με συγκεκριμένο έλεγχο.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου