Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/10/2012

Την εξαθλίωση εκατοντάδων απολυμένων και των οικογένειών τους θα προκαλέσει η κατάργηση των ειδικών επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

     Μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας για κατάργηση των ειδικών επιδομάτων ανεργίας που αφορούν σε περίπου 780 απολυμένους επιχειρήσεων που έκλεισαν. Οι ειδικές αυτές επιδοτήσεις ανεργίας χορηγούνται από τον ΟΑΕΔ βάσει, ειδικού κάθε φορά, νόμου σε απολυμένους από συγκεκριμένες προβληματικές επιχειρήσεις ή από επιχειρήσεις συγκεκριμένων προβληματικών κλάδων γεωγραφικά προσδιορισμένων, όπως οι   Κλωστοϋφαντουργικές Επιχειρήσεις Νάουσας, η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, η ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΥ, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ, τα Κλωστήρια Πρεβέζης και άλλες.

    Οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής των ασφαλισμένων ποικίλουν από ρύθμιση σε ρύθμιση. Αυτό που είναι κοινό σε όλες τις περιπτώσεις, είναι η απόλυση του επιδοτούμενου από την επιχείρηση. Επίσης, σε όλα τα προγράμματα ειδικής επιδότησης ανεργίας, ορίζονταν συγκεκριμένες προϋποθέσεις υπαγωγής του απολυμένου στην εν λόγω επιδότηση, που αφορούσαν στην ιδιότητά του ως ανέργου, στην ηλικία του και στη συμπλήρωση από αυτόν συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων ασφάλισης, συνήθως στο ΙΚΑ.

    Είναι φανερό ότι οι νόμοι για την ειδική επιδότηση εκδόθηκαν με αυστηρούς όρους, για την προστασία εργαζόμενων σε μεγάλη ηλικία και με πολλά έτη προϋπηρεσίας. Κύριος στόχος τους είναι η έξοδος προς τη σύνταξη. Η κατάργησή τους λοιπόν θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα βιοπορισμού, αλλά και  ασφαλιστικά θέματα, αφού πολλές διατάξεις αφορούν γυναίκες που πρέπει να έχουν 100 ένσημα ανά έτος προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα για μειωμένη σύνταξη.

    Για τους περισσότερους από τους 780 απολυμένους το πρόγραμμα έχει ήδη τελειώσει ή τελειώνει μέσα στα επόμενα 3 χρόνια, γεγονός που καθιστά το επιχείρημα της κυβέρνησης για μεγάλο κόστος των προγραμμάτων άνευ αντικειμένου. Εξάλλου, πολλά από τα προγράμματα επιδοτούνται από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επειδή, οι απολυμένοι – μεγάλης ηλικίας - δεν έχουν άλλο εισόδημα, καθώς δεν είναι μία επιπλέον επιδότηση, αλλά ο μοναδικός πόρος τους, που δίνεται έως ότου συνταξιοδοτηθούν και η απώλεια αυτού του εισοδήματος θα τους οδηγήσει στην πείνα.

Επειδή, με την κατάργηση των προγραμμάτων πολλοί από τους επιδοτούμενους δε θα μπορέσουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Επειδή, οι περισσότεροι απολυμένοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα της ειδικής επιδότησης και συνταξιοδοτούνται εντός λίγων ετών και πολλά από τα  προγράμματα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που σημαίνει ότι το κόστος για τον ΟΑΕΔ είναι πολύ μικρό.

    Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Σε ποιές άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί, ώστε να μην προχωρήσει η κατάργηση των ειδικών επιδοτήσεων σε απολυμένους από προβληματικές επιχειρήσεις ή από επιχειρήσεις συγκεκριμένων προβληματικών κλάδων γεωγραφικά προσδιορισμένων  ;

                    Οι ερωτώντες βουλευτές

                 Στρατούλης Δημήτριος

                Καραγιαννίδης Χρήστος

                Μπάρκας Κωνσταντίνος

                Μπόλαρη Μαρία

                Σταθάς Ιωάννης

                Χαραλαμπίδου Δέσποινα

                Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

                Γάκης Δημήτριος

                Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη

                Διακάκη Μαρία

                Δούρου Ρένα

                Δρίτσας Θεόδωρος

                Δριτσέλη Παναγιώτα

                Καλογερή Αγνή

                Κανελλοπούλου Μαρία

                Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

                Καφαντάρη Χαρά

                Κοντονής Σταύρος

                Κουρουμπλής Παναγιώτης

                Κριτσωτάκης Μιχάλης

                Μητρόπουλος Αλέξης

                Ουζουνίδου Ευγενία

                Πετράκος Αθανάσιος

                Σακοράφα Σοφία

                Σταμπουλή Αφροδίτη

                Τατσόπουλος Πέτρος

                Τσουκαλάς Δημήτριος

                Χατζηλάμπρου Βασίλης