Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
09/04/2000

Δήλωση του Προέδρου του Συνασπισμού για τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών

Πρώτα απ' όλα θέλω να χαιρετίσω τους πολίτες που σε συνθήκες πρωτοφανούς πόλωσης ξεπέρασαν τα εκβιαστικά διλήμματα και στήριξαν τον ΣΥΝ.
Να ευχαριστήσω τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΝ που σε όλη την Ελλάδα αγωνίστηκαν για τις ιδέες και την πολιτική της Αριστεράς και εξασφάλισαν την παρουσία του ΣΥΝ και στην νέα Βουλή.
Θέλω να διαβεβαιώσω όλες και όλους που μας δώσανε αυτήν την εντολή να συνεχίσουμε την προσπάθειά στη Βουλή και μέσα στην κοινωνία, ότι οι δυνάμεις της δημοκρατικής αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις ιδέες, τις αρχές και τις αξίες της δράσης μας, όπως μέχρι σήμερα με συνέπεια πράξαμε.

Στη νέα περίοδο που μπαίνουμε από αύριο η ελληνική κοινωνία θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις.

Εμείς επιμένουμε στην άποψη που και προεκλογικά διατυπώσαμε ότι η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί μεγάλες τομές και αλλαγή στις ασκούμενες πολιτικές. Απαιτεί πολιτικές που να υπηρετούν την πραγματική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή, την ανασυγκρότηση του κράτους και του πολιτικού συστήματος. Γι' αυτές τις μεγάλες τομές θα εξακολουθήσουμε να αγωνιζόμαστε.

Η ενίσχυση του δικομματισμού δημιουργεί αρνητικό πλαίσιο για την άσκηση μιας τέτοιας πολιτικής και διαμορφώνει σαφείς κινδύνους για συντηρητικότερη μετατόπιση της πολιτικής ζωής. Ο Συνασπισμός και στη νέα Βουλή θα ασκήσει με υπευθυνότητα προγραμματική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των θέσεων με τις οποίες προεκλογικά διεκδίκησε την ψήφου του ελληνικού λαού. Ο ρόλος μας είναι τώρα πιο σημαντικός ως δύναμης αγωνιστικής, που διεκδικεί να βγει η χώρα από τους αναγκαστικούς μονοδρόμους.

Αγωνιστήκαμε εναντίον του δικομματισμού αλλά δεν πετύχαμε.

Στην επομένη Βουλή θα φανεί ότι αυτό το υψηλό ποσοστό των δύο κομμάτων δεν μπορεί να απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας του 2000.

Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται με την ενίσχυση του δικομματισμού επιβάλλει την ενίσχυση των προσπαθειών για τη συσπείρωση της αριστεράς και της οικολογίας, για τη σταθεροποίηση της στην πολιτική ζωή και την ενίσχυση της σύγχρονης ελληνικής αριστεράς.

Ο Συνασπισμός μαζί με όλες τις δυνάμεις που συμπαρατάχθηκαν μαζί του στις εκλογές, την ΑΚΟΑ, τους Οικολόγους Εναλλακτικούς και καταξιωμένα πρόσωπα των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων, τιμώντας την εντολή των πολιτών που μας εμπιστεύτηκαν, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διαμόρφωση αυτής της σύγχρονης αριστεράς και για το ξεπέρασμα των σημερινών μας αδυναμιών.

To Γραφείο Τύπου