Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
12/04/2000

Δήλωση του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου

Την επομένη των εκλογών, όλοι είναι νικητές και δικαιωμένοι, γι' αυτό και κυριαρχούν οι γνωστές παραστάσεις κομματικής αλαζονείας και εσωκομματικής μικρολογίας. Μέσα σε αυτό το κλίμα θέλω να διατυπώσω με αμεσότητα τις απόψεις μου.

Ο ΣΥΝ στις εκλογές της 9ης Απριλίου εξασφάλισε την κοινοβουλευτική του παρουσία, υπέστη όμως σοβαρή μείωση της εκλογικής του δύναμης και δεν κατάφερε να υλοποιηθούν βασικοί στόχοι του. Αυτό επιβάλλει μεγαλύτερη σοβαρότητα και αγωνιστική προσπάθεια.

Το κόμμα με συγκροτημένο τρόπο θα εκτιμήσει τα αποτελέσματα και θα χαράξει την πορεία του στις νέες συνθήκες. Και προς τούτο έχουν καθοριστεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτών των διαδικασιών και με απόλυτο σεβασμό στα μέλη και τους ψηφοφόρους του κόμματος, πρώτος εγώ θα αναλάβω την ευθύνη της μέχρι σήμερα πορείας του κόμματος, του εκλογικού αποτελέσματος και της παρουσίας μας στη Βουλή.

Εχω πλήρη συνείδηση της σημασίας του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά και της αγωνίας των χιλιάδων πολιτών που επέλεξαν τον ΣΥΝ σε συνθήκες ακραίας πόλωσης.

Σέβομαι την αγωνία τους και αισθάνομαι απόλυτα δεσμευμένος από όσα προεκλογικά με ειλικρίνεια προτείναμε για την προοπτική του ΣΥΝ, των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς, της οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων, ως δημιουργικών δυνάμεων ελέγχου και εναλλακτικών προτάσεων, για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και τις πολιτικές του.

Οι κραυγές όσων με δυσκολία κρύβουν την χαρά τους για το αποτέλεσμα και θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν για άλλη μια φορά προβλήματα στον ΣΥΝ, αποτελούν θλιβερό φαινόμενο.

Θέλω να πιστεύω οτι ολόκληρο το κόμμα θα αποδοκιμάσει αυτά τα φαινόμενα και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να δημιουργήσει φθοροποιές καταστάσεις. Αυτές οι φθοροποιές καταστάσεις που και στο άμεσο παρελθόν προκλήθηκαν με παρόμοιο τρόπο, χρεώνονται συλλογικά στην πολιτική φυσιογνωμία του ΣΥΝ, ενοχλούν την κοινωνία και προκαλούν όσους αγωνίζονται και θέλουν τον ΣΥΝ, για σήμερα και για αύριο, με αυτόνομη και δημιουργική πολιτική παρουσία.

Σε κάθε περίπτωση θα υπερασπιστώ και την προσωπική αλλά και την συλλογική αξιοπρέπεια του κόμματος και των πολιτών που το στήριξαν στις εκλογές. Θα υπερασπιστώ την ειλικρίνεια των προεκλογικών μας προτάσεων προς την ελληνική κοινωνία. Θα αγωνιστώ, τέλος, για μια συσπείρωση των πνευματικών και πολιτικών δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς, της οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων.

Τα εκλογικά αποτελέσματα επιβάλλουν αυτογνωσία, υπευθυνότητα και πολιτική εγρήγορση.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου