Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/04/2000

Με αφορμή τις ανακοινώσεις του Υπουργού Παιδείας για την μείωση της εξεταστέας ύλης και την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εξετάσεων, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ επισημαίνει:

Οι πρώτες ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας για τις εξετάσεις στα Λύκεια επιβεβαιώνουν ότι οι αντίστοιχες ρυθμίσεις που προβλήθηκαν "ως μεταρρύθμιση" δεν ήταν παρά αντιεπιστημονικές και σπασμωδικές ρυθμίσεις.

Οι ίδιες υπηρεσίες του Υπ.Παιδείας αλλά στην ουσία και η ίδια κυβέρνηση που χθες με επιμονή προωθούσαν αυτά τα μέτρα και αναστάτωναν μαθητές, οικογένειες και εκπαίδευση, σήμερα σπεύδουν στην αναβολή ή την ματαίωσή τους.

Τρία χρόνια μετά την εφαρμογή τους τα κυβερνητικά μέτρα αποδεικνύεται ότι δεν εξασφαλίζουν ισότητα στην γνώση και στις ευκαιρίες για πρόοδο σε όλους τους μαθητές.

Ο ΣΥΝ επέμενε και επιμένει ότι το πρόβλημα της ουσιαστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης δεν καλύπτεται με αποσπασματικές παρεμβάσεις, πολλές από τις οποίες είναι αντιεπιστημονικές, αντιπαιδαγωγικές και λαθεμένες ή αναποτελεσματικές.

Η ουσιαστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στοχεύει στο να αλλάξει το σχολείο και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με σύγχρονο τρόπο, και όχι στο να επικεντρώνεται σε εξεταστικά και διοικητικά μέτρα, στο να αναβαθμίζει το εκπαιδευτικό σύστημα και την δημόσια παιδεία και όχι να ενισχύει την ιδιωτική εκπαίδευση και να απορρυθμίζει το εκπαιδευτικό σύστημα.

Στοχεύει τέλος στο να αναπτύσσει την προσωπικότητα των μαθητών, και όχι να δημιουργεί σε βάρος της εξέλιξης των νέων μη αντιστρέψιμες καταστάσεις με φραγμούς στις ευκαιρίες τους και αποκλεισμούς.

Ο ΣΥΝ επιμένει να θεωρεί αναγκαίο και πρωταρχικό τον συστηματικό και υπεύθυνο διάλογο με όλον τον εκπαιδευτικό κόσμο και τις πολιτικές δυνάμεις, για τον πλήρη σχεδιασμό και την υπεύθυνη προώθηση της ουσιαστικής εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που θα αναβαθμίσει την δημόσια Παιδεία.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου