Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/10/2012

Εγκλωβισμένοι στις λίστες αναμονής του ΚΕ.Π.Α Καρδίτσας εκατοντάδες πολίτες με αναπηρία, σε απόγνωση και κοινωνικό αποκλεισμό εξωθούνται εκατοντάδες συμπολίτες μας - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας - Υγείας

Σύμφωνα με τον Νόμο 3863/2010 δημιουργήθηκαν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενα στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ.ΕΤΑΜ. Έργο τους ,η εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό και την πιστοποίηση του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων.     

Η αλλαγή της διαδικασίας δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα καθυστερήσεων και ταλαιπωρίας για τους πολίτες, τα οποία μολονότι έχει παρέλθει ήδη ένας χρόνος δεν έχουν ακόμη επιλυθεί, ιδιαίτερα στην επαρχία.

Η ομαδοποίηση των αιτήσεων ανά κατηγορία αναπηρίας και η αναμονή συμπλήρωσης καθορισμένου αριθμού αιτήσεων που αφορούν στην ίδια κατηγορία αναπηρίας αυξάνει τον ήδη μεγάλο χρόνο αναμονής για την εξέταση της αίτησης, πρόβλημα που οξύνεται σε περιπτώσεις διπλής αναπηρίας .Το πρόβλημα αφορά σε όλες τις κατηγορίες αναπηρίας, αλλά οξύνεται σε αναπηρίες που αφορούν ψυχικά νοσήματα ή κάποιες που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες στον πληθυσμό. Επιπλέον πολύμηνες καθυστερήσεις παρουσιάζονται και στην έκδοση των πορισμάτων των επιτροπών και στην κοινοποίησή τους στους ενδιαφερομένους.

Αυτή τη στιγμή εκατοντάδες πολίτες με αναπηρία στην Καρδίτσα αναμένουν επί μήνες (σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν και τους 10 μήνες) την εξέτασή τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕΠΑ προκειμένου να πιστοποιηθεί η αναπηρία /πάθησή τους και να προσδιοριστεί ο βαθμός αναπηρίας τους. Αρκετοί εξ αυτών έχουν υποστεί τη διακοπή καταβολής της σύνταξής τους ή του προνοιακού τους επιδόματος. Συνυπολογίζοντας ότι για τις περισσότερες από τις περιπτώσεις των πολιτών που εξετάζονται από τις Υγειονομικές επιτροπές για ποσοστό αναπηρίας το μοναδικό εισόδημα επιβίωσής τους είναι το επίδομα από την πρόνοια ή τη σύνταξη αναπηρίας, η καθυστέρηση της διαδικασίας που περιγράφεται τους έχει οδηγήσει σε καταστάσεις εξαθλίωσης και κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Για τους περισσότερους συμπολίτες μας με αναπηρία το προνοιακό επίδομα ή σύνταξη αναπηρίας που περιμένουν να λάβουν, είναι απαραίτητο για την επιβίωσή τους και οι τεράστιες καθυστερήσεις που υπάρχουν, δημιουργούν μεγάλο κοινωνικό ζήτημα. Απειλείται ευθέως η ακεραιότητα της υγείας τους αφού αδυνατούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα φάρμακα, να κάνουν τις ενδεδειγμένες για τα προβλήματα τους  εξετάσεις, ακόμα και να εξασφαλίσουν τα αναγκαία τρόφιμα για τη διατροφή τους.

Τέλος  είναι κοινωνικά ανάλγητη η υποχρέωση καταβολής παραβόλου 46,1 ?/ευρώ από τους αιτούντες που προσέρχονται για εξέταση στις επιτροπές, χωρίς παραπεμπτικό από ασφαλιστικό φορέα τη στιγμή που οι ανασφάλιστοι-αποασφαλισμένοι συμπολίτες μας εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών αποτελούν περίπου το 1/3 του πληθυσμού της χώρας.

   -Επειδή από τις πολύμηνες αναμονές οι δικαιούχοι έχουν περιέλθει σε κατάσταση ένδειας και αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές καθημερινές ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους.

  - Επειδή η καθυστέρηση της διαδικασίας που περιγράφεται προκαλεί βάναυση προσβολή της αξιοπρέπειας των πολιτών και τους οδηγεί σε κατάσταση εξαθλίωσης.

Ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

-Προτίθενται να αλλάξουν το καθεστώς που ισχύει για τη σύσταση των επιτροπών, προκειμένου να αποφεύγονται οι χρονοβόρες καθυστερήσεις που συνδέονται με τον αριθμό αιτήσεων που έχει οριστεί για κάθε κατηγορία αναπηρίας και την έκδοση και κοινοποίηση των αποφάσεων ;

-Θα καταργηθεί η κοινωνικά ανάλγητη καταβολή του ποσού 46,1 ?/ευρώ από την ευπαθή ομάδα των ανασφάλιστων ατόμων με αναπηρία;

-Θα ενισχυθεί το Ειδικό Σώμα Ιατρών με ιατρούς με τις απαραίτητες ειδικότητες ;

-Θα καταργηθεί το καθεστώς αναστολής του αναπηρικού επιδόματος καθώς και των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, κατά τη διάρκεια αναμονής επανεξέτασης με τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει τη χορήγησή τους; Σε περίπτωση μη ανανέωσης της πιστοποίησης, θα επιβάλλεται η επιστροφή των καταβληθέντων;

-Στις περιπτώσεις των νέων αναπήρων, θα αποδίδεται το επίδομα από την ημερομηνία κτήσης της αναπηρίας και όχι από την ημερομηνία πιστοποίησής της;

-Θα πάψουν να χρήζουν επαναξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας μη αναστρέψιμες παθήσεις π.χ σύνδρομο Down;Κάτι το οποίο είναι και κοινωνικά ανάλγητο αλλά και δυσλειτουργικό και τροχοπέδη για την συνολική λειτουργία των επιτροπών.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Μιχαλάκης

Ανδρέας Ξανθός

Δημήτρης Στρατούλης

Βασίλης Κυριακάκης

Κώστας Ζαχαριάς

Ειρήνη Αγαθοπούλου