Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/10/2012

Παραμένει χωρίς τη λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφάλειας η επικίνδυνη λειτουργία της οδού Κενάν Μεσαρέ στα Γιάννενα - Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Χρ.Μαντά

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών - Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων

Σε εντονότατη διαμαρτυρία που έδωσαν στη δημοσιότητα, μαζί με πρόσφατα αποδεικτικά έγγραφα,  οι περί την οδό Κενάν Μεσαρέ κάτοικοι της πόλης των Ιωαννίνων «αποκαλύπτουν»:

1)    Σε μια και μόνον  διασταύρωση και για διάστημα 20 μηνών έγιναν 68 τουλάχιστον «ατυχήματα» εξ αιτίας των ιλιγγιωδών ταχυτήτων τις οποίες οι υπεύθυνοι σκόπιμα και μεθοδευμένα  διατηρούν «πάση θυσία», μαζί με τα 100 ντεσιμπέλ στο κέντρο της πόλης.

2)    Τα δεκάδες άλλα δυστυχήματα που έγιναν σε όλο το μήκος της οδού αποκρύπτονται εν ψυχρώ. Μόνον εφέτος έχουν σημειωθεί αρκετοί τραυματισμοί με μεγάλη προβολή στα ΜΜΕ. Ακόμη και αυτοί συγκαλύφθηκαν από κάποιους οι οποίοι πληρώνονται για να επιβάλλουν τους Νόμους που προστατεύουν την πόλη και τα παιδιά μας.

3)    Τρεις φορές ο Εισαγγελέας έδωσε διαταγή για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, ισάριθμες του επεστράφη αφού κάποιοι φρόντιζαν όλα να είναι μια χαρά στα χαρτιά, για να συνεχίζουν ανενόχλητοι το ηρωικό τους έργο κατά της περιοχής και των βρεφονηπίων μας.

4)    Επί δυο χρόνια, μέχρι πρόσφατα, οι υπεύθυνοι διαβεβαιώνουν τους Γιαννιώτες πως η ΕΕ τους απαγορεύει να κάνουν τις παρεμβάσεις ασφαλείας που και οι ίδιοι θέλουν (διαβάσεις πεζών, κυκλικοί κόμβοι, πάρκιν, ποδηλατόδρομοι, κάθετες οδοί). Αντιθέτως, εδώ και πολλούς μήνες η ΕΕ (κλιμάκια της οποίας πραγματοποίησαν δυο επιτόπιους ελέγχους) τους καλεί με επανειλημμένα τελεσίγραφα να κάνουν άμεσες παρεμβάσεις ασφαλείας.

5)    Οι υπεύθυνοι της πρωτοφανούς αγριότητας παρανομιών και μεθόδων αρνούνται να εισακούσουν τον Συνήγορο του Πολίτη, τον κ. Ρακιντζή, τον κ. Διαμαντούρο, την ΕΕ. Τώρα που αποκαλύφθηκαν και τα προαναφερόμενα ανδραγαθήματά τους, αντί να παραιτηθούν ή «να τους παραιτήσουν» (όπως την κ. Μπάστα που κρατούσε την υψηλή «ομπρέλα» στα αίσχη της Κ.Μ.), διαγκωνίζονται να «φωτογραφηθούν» δίπλα σε περίοπτα πολιτικά πρόσωπα και με αυτό το όπλο απαντούν περιπαικτικά ακόμη και στις εκκλήσεις της χρηματοδοτούσας ΕΕ για παρεμβάσεις ασφαλείας: Με χρήματα ΕΣΠΑ «μελετούν» την αλλαγή των ατσαλόμπαρων  με πιο σύγχρονες ενώ ετοιμάζουν τα ίδια για άλλες δυο περιοχές .

6)    Πολλοί από τους 1800 μαθητές των 10 παρακείμενων σχολείων θα διασχίζουν την Κ.Μ. και τις ατσαλόμπαρες εν μέσω οχημάτων κινουμένων με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Τις προτάσεις για άμεση, ανέξοδη εφαρμογή τις έκαναν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι όταν διαβεβαίωναν πως θέλουν αλλά δεν τους επιτρέπει η ΕΕ να τις πραγματοποιήσουν!

7)    Η σιωπή των Αρχών που υποχρεούνται να παρέμβουν εξασφαλίζει τη συνέχιση της πλήρους και θανάσιμα επικίνδυνης ανομίας, της μεγάλης υποβάθμισης μεγάλου τμήματος της πόλης και της απρόσκοπτης συνέχισης παραγωγής δυστυχημάτων στην πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών, που παρόμοιες πρακτικές την κατάντησαν τη θορυβούπολη των 8 νεκρών από τροχαία συμβάντα τους 8 πρώτους μήνες του 2012.  

Σας υπενθυμίζουμε πως εκκρεμεί ασυνήθιστα η απάντηση σε ανάλογη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ προς τον υπουργό Εσωτερικών δια του βουλευτού κ. Παπαδημούλη από τις 8/03/2012.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

1. Ποια μέτρα θα λάβουν ώστε να δοθούν άμεσες λύσεις για την ασφάλεια μαθητών και περιοίκων;

2. Σκοπεύει το αρμόδιο υπουργείο να διενεργήσει έρευνα για να έρθουν στο φως όλες οι πλευρές της συγκεκριμένης υπόθεσης;

3. Θα λάβετε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να περιοριστούν τα πρωτοφανούς πυκνότητας ατυχήματα και βεβαίως για την αδιάλειπτη καταγραφή των τροχαίων συμβάντων στην συγκεκριμένη οδό;

Ο ερωτών Βουλευτής

Χρήστος Μαντάς