Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/04/2000

Σχετικά με την εξέλιξη της διαμάχης Θ.Πάγκαλου και Ευ.Βενιζέλου το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Η πρόσφατη αντιδικία με ανταλλαγή βαρύτατων κατηγοριών μεταξύ κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελεί οικογενειακή υπόθεση που μπορεί να κλείσει με αμοιβαίες εξηγήσεις στα όργανα του ΠΑΣΟΚ ή δημόσιους χαριεντισμούς των μέχρι χθες αλληλοκατηγορούμενων. Αφορά στην διαχείριση του δημόσιου χρήματος και στην λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος και φέρνει στην επιφάνεια ένα μέρος από τις πελατειακές σχέσεις που μεθοδεύτηκαν προεκλογικά. Τέτοια φαινόμενα δεν είναι φαινόμενα ανανέωσης και εκσυγχρονισμού.

Ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού κ. Βενιζέλος, την τελευταία ημέρα της αποχώρησής του από το Υπουργείο, υπέγραψε 167 νέες αποφάσεις επιχορηγήσεων. Αλλά και η τέως Υπουργός Πολιτισμού κα. Παπαζώη δεν είχε υστερήσει σ' αυτόν τον τομέα. Την τελευταία ημέρα αποχώρησής της από το Υπουργείο υπέγραψε 253 αντίστοιχες αποφάσεις. Το κεντρικό θέμα είναι η διαχείριση του δημοσίου χρήματος με εντελώς προσωπικά κριτήρια και η άσκηση πολιτικής με διαδικασίες εκτός δημόσιου λογιστικού και εκτός Προϋπολογισμού του κράτους, τόσο στο Υπουργείο Πολιτισμού όσο και σε άλλα υπουργεία.

Για την κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού κόσμου υπάρχει μείζον θέμα ηθικής και πολιτικής τάξης, αφού είναι γνωστό σε όλους ότι με τέτοια διαχείριση του δημοσίου χρήματος εξυπηρετούνται και αναπτύσσονται πολύμορφες σκοπιμότητες.

Ο Συνασπισμός ζητά από την κυβέρνηση να δώσει αμέσως στην δημοσιότητα με πρωτοβουλία της όλα τα σχετικά στοιχεία. Ζητά επίσης τη ριζική αναμόρφωση όλου του σχετικού καθεστώτος επιχορηγήσεων, με αντικειμενικά κριτήρια προκειμένου να εξασφαλιστούν στοιχειώδεις εγγυήσεις διαφάνειας και ελέγχου.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου