Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
23/10/2012

Προβλήματα των κατοίκων της περιοχής της ʽοδού Ορφανίδουʼ στην πόλη της Ρόδου - Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Δ.Γάκη

Προς τους Υπουργούς Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη - Τουρισμού - Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής - Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού - Εσωτερικών

Κατά μήκος της οδού Ορφανίδου, στην περιοχή του «Νιοχωριού», τμήμα της πόλης της Ρόδου που είναι χαρακτηρισμένο ως «παραδοσιακό» (ΦΕΚ 161Δ/03-03-1987), λειτουργούν ανεξέλεγκτα εδώ και δεκαετίες, επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής (μπαρ), που παραβιάζουν συστηματικά το ωράριο λειτουργίας μουσικής αλλά και τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπής ήχων. Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων αυτών, δημιουργεί έντονα προβλήματα ηχορύπανσης στην περιοχή, προκαλώντας συνεχή όχληση του καλοκαιρινούς μήνες στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στους επισκέπτες της πόλης.

Στο «Νιοχώρι» της Ρόδου, όπως και σε πολλές άλλες τουριστικές περιοχές διαπιστώνεται απουσία ουσιαστικού έλεγχου από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες. Η απραξία εντείνεται λόγω της συναρμοδιότητας τριών υπηρεσιών, της αστυνομίας, της δημοτικής αστυνομίας και του υγειονομείου. Η αναποτελεσματικότητα και οι αδυναμίες του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου οδηγούν στη συστηματική καταστρατήγηση των κανόνων λειτουργίας τους ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως φαίνεται και από σχετικά δημοσιεύματα στα τοπικά ΜΜΕ, έχει επιδείξει ατολμία στους ελέγχους, μεταφέροντας στην τοπική κοινωνία το μήνυμα ότι δεν προτίθεται ή δεν μπορεί από μόνη της, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα στην ολότητα του. Επιπλέον, η έλλειψη ολοκληρωμένου πολεοδομικού σχεδιασμού και η απουσία καθορισμένων χρήσεων γης στην περιοχή, διαιωνίζουν το περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Επειδή, οι μόνιμοι κάτοικοι της οδού Ορφανίδου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του «Νιοχωριού», εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους και να εγκατασταθούν σε άλλες περιοχές της πόλης, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ή παραμένουν στην περιοχή κάτω από δυσμενείς συνθήκες με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Επειδή, η περιοχή υποβαθμίζεται και απαξιώνεται και η συνεχής μείωση των μόνιμων κατοίκων, μεταβάλλει δραστικά τον κοινωνικό ιστό.

Επειδή, η «επιβολή» των χρήσεων αναψυχής στην περιοχή, ευνοεί εγκληματικές και παράνομες δραστηριότητες, φθείροντας ανεπανόρθωτα το οικιστικό απόθεμα και αλλοιώνοντας τον ιδιαίτερο ιστορικό, κοινωνικό, αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό χαρακτήρα της προστατευόμενης «παραδοσιακής» συνοικίας του «Νιοχωριού».

Επειδή, στο αναφερόμενο πλαίσιο ασυδοσίας, είναι φυσικά αδύνατο να λειτουργήσουν τα υφιστάμενα τουριστικά και ξενοδοχειακά καταλύματα της περιοχής για τα οποία τίθεται θέμα βιωσιμότητας.

Επειδή, η ηχορύπανση, σύμφωνα με έρευνα του ΠΟΥ (WHO), έρχεται δεύτερη στην κατάταξη των περιβαλλοντικών κινδύνων για την υγεία.

Επειδή, η ΕΕ έχει εντάξει στη στρατηγική της για την αειφόρο ανάπτυξη, την μείωση της ηχορύπανσης στην πηγή και η Κομισιόν έχει εκδώσει σχετική οδηγία για τη διαχείριση που περιβαλλοντικού θορύβου, στο πλαίσιο της διασφάλισης ότι τα συνολικά επίπεδα έκθεσης των πολιτών σε θορύβους θα ελαχιστοποιούν τις συνέπειες τους στην υγεία των ευρωπαίων πολιτών.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1. Προτίθενται να χαρακτηρίσουν την περιοχή του «Νιοχωριού» στην πόλη της Ρόδου, ως περιοχή αμιγούς κατοικίας;

2. Σε ποιές άμεσες ενέργειες προτίθενται να προβούν για την προστασία των παραδοσιακών περιοχών κατοικίας από την ανεξέλεγκτη συγκέντρωση οχλουσών δραστηριοτήτων αναψυχής;

3. Ποιός είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και σε μακροχρόνια προοπτική, τέτοιων περιβαλλοντικών φαινομένων / κινδύνων, που είναι διαδεδομένα σε όλη τη χώρα και επιφέρουν συνέπειες τόσο σε βάρος υγείας των κατοίκων αλλά και του τουρισμού;

4. Είναι στους στόχους της κυβέρνησης να αναθεωρήσει / βελτιώσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που αναφέρεται στην προστασία των κατοίκων από την ηχορύπανση και άλλες περιβαλλοντικές εκπομπές, ώστε αυτό να καταστεί επί της ουσίας αποτελεσματικό;

5.  Προτίθενται να προβούν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ανάθεση σε έναν από τους εμπλεκόμενους ελεγκτικούς φορείς, της ευθύνης της αντιμετώπισης του ζητήματος των παραβιάσεων στο θέμα της ηχορύπανσης από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Γάκης