Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
03/05/2000

Σχετικά με τη συνέντευξη του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας για τις εκθέσεις της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Με αφορμή την συνέντευξη του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαντωνίου για τις εκθέσεις της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ επισημαίνει:

Η ένταξη της Ελλάδας στη ΟΝΕ μπορούσε να γίνει νωρίτερα, με μικρότερο κοινωνικό κόστος και όρους πραγματικής σύγκλισης. Γίνεται με καθυστέρηση, με υπέρμετρο κοινωνικό κόστος, άδικα και άνισα κατανεμημένο και με λογιστικούς δείκτες της ονομαστικής σύγκλισης.

Η μονόδρομη πολιτική της ονομαστικής σύγκλισης και των μονόπλευρων θυσιών επελέγη από την κυβέρνηση ενώ θα έπρεπε να προωθηθεί η πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών, της εξυγίανσης του κράτους, της ανασυγκρότησης της πραγματικής οικονομίας, της μείωσης των οικονομικών και περιφερειακών ανισοτήτων, της μείωσης της σπατάλης, της ορθολογικής διαχείρισης των πόρων, της θέσπισης κανόνων διαφάνειας, ελέγχου και υγιούς ανταγωνισμού, της διευρυμένης κοινωνικής προστασίας, της αναδιανομής εισοδημάτων και πόρων.

Τα προβλήματα της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας δεν θα λυθούν ως διά μαγείας. Απεναντίας θα βρεθούν σε νέες, πιο ανταγωνιστικές και πιεστικές συνθήκες. Όπως φαίνεται και από τις εκθέσεις των οργάνων της Κοινότητας, η ΟΝΕ δεν είναι ο αυτόματος πιλότος, που θα οδηγήσει στη γη της επαγγελίας. Η ένταξη και διατήρηση της χώρας στην ΟΝΕ, για να γίνει πραγματικότητα προς όφελος όλης της κοινωνίας πρέπει να είναι αποτέλεσμα της πραγματικής σύγκλισης και της πραγματικής οικονομίας και όχι να στηρίζεται στη διατηρησιμότητα των ονομαστικών δεικτών, που οδηγεί στη διατηρησιμότητα των κοινωνικών επιπτώσεων και ανισοτήτων.

Αντί, λοιπόν, ο κ. υπουργός Εθνικής Οικονομίας να εκθειάζει τις εκθέσεις των οργάνων της κοινότητας, οφείλει να αντιληφθεί ότι η συνέχιση της ίδιας κυβερνητικής πολιτικής συνοδεύεται από κινδύνους και έντονες πιέσεις, σε συνθήκες περιορισμού της παραγωγικής βάσης της χώρας, με σοβαρές απώλειες αγορών και μείωση της ανταγωνιστικότητας, με διψήφιο ποσοστό ανεργίας κι έντονο πρόβλημα κοινωνικής συνοχής.

Η ένταξη, λοιπόν, της Ελλάδας στην ΟΝΕ επιβάλλει να αντιμετωπιστούν σε πρώτη προτεραιότητα τα προβλήματα για μια πραγματική σύγκλιση, με δίκαιη κατανομή βαρών κι ωφελημάτων, γενναία αναδιανομή εισοδημάτων, προς όφελος των ασθενέστερων στρωμάτων, δημιουργία πραγματικών θέσεων απασχόλησης, περιορισμό της ανεργίας, διευρυμένη κοινωνική πολιτική και περιφερειακή ανασυγκρότηση του κράτους.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου