Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/10/2012

Δευτερολογία της Ν.Βαλαβάνη, βουλευτή Β' Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην Ολομέλεια επί της αρχής ν/σχ ΤΑΙΠΕΔ

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:

 

Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τροποποίηση του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του νόμου 3986/2011 ʽΕπείγοντα μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015ʼ (Α΄152), όπως ισχύει», της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Κατάργηση ελάχιστου ποσοστού Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας, καθώς και κατάργηση του άρθρου 11 του νόμου 3631/2008 (Α΄6)» και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις

 

ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Στην εισηγητική μου ομιλία το πρωί σε σχέση με τα άρθρα Πρώτο, Δεύτερο και Τρίτο, έθεσα στον κύριο Υπουργό το ερώτημα που αφορά στο ποια είναι η τιμή της δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα ερώτημα, κύριε Υπουργέ, στο οποίο δεν μου απαντήσατε.                                                                          

Μου απαντήσατε όμως για το άλλο ερώτημα που έθεσα, δηλαδή ποια είναι η τιμή της δόσης. Μου είπατε ότι είναι πάρα πολύ υψηλή, ότι είναι άπειρη γιατί θα πεινάσουμε χωρίς τη δόση. Με προκαλέσατε να σας πω αν υπάρχει άλλος τρόπος για να επιβιώσουμε, βεβαιώνοντάς με ότι δεν υπάρχει.

Θα ήθελα να σας πω ότι το Μάρτιο του 2010 η τότε κυβέρνηση -της οποίας δεν ήσασταν μέλος- έθεσε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο τα πράγματα και τα διλήμματα και το χρέος τότε ήταν, όπως ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα, 129%.

Σήμερα, ακολουθώντας όσο πιο πιστά γίνεται αυτό το δρόμο και μάλιστα μετά από ένα «κούρεμα»-παρωδία του χρέους, όπου καταφέραμε να «κουρέψουμε» τον εαυτό μας, φτάσαμε σʼ ένα χρέος που θα προσεγγίζει στο τέλος του χρόνου το 180%. ]

Ταυτόχρονα, όσον αφορά την πείνα, κάποιοι όντως πεινάνε, μισό εκατομμύριο Έλληνες που τρώνε καθημερινά στα συσσίτια της Εκκλησίας και των δήμων και ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι, που λαθροβιώνουν μακριά από το φως, στα σπίτια τους.

Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, κύριε Υπουργέ, πόσο σίγουρος είστε ότι η τιμή της δόσης αξίζει το ξεπούλημα όλων των δημόσιων επιχειρήσεων που χτίστηκαν κυριολεκτικά με τον ιδρώτα αλλά και με δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού και τώρα προσφέρονται «στο πιάτο» για «ψίχουλα» στον πρώτο τυχόντα; Πόσο σίγουρος είστε ότι αξίζει τη διάλυση κάθε έννοιας ισονομίας σε σχέση με τη γη, όταν αυτοί που έχουν λεφτά μπορούν να γράφουν στα παλιά τους παπούτσια οτιδήποτε ισχύει για όλους τους υπόλοιπους, στο βαθμό που εισάγεται ουσιαστικά ιδιωτική χωροταξία για μία συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων; Πόσο σίγουρος είστε ότι αξίζει τον κόπο να προχωρήσετε –γιατί αυτό θα είναι το αποτέλεσμα αν εφαρμοστούν κι εμείς βέβαια θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα- σε μία τέτοια ευρείας έκτασης απαλλοτρίωση της ιδιωτικής περιουσίας χάρη των επενδυτών, αποδεικνύοντας κατά κάποιο τρόπο ότι τελικά αυτοί που έρχονται να πάρουν και τη γη και τα σπίτια των ανθρώπων και ακόμα και τα λιμάνια, τα ποτάμια και τις όχθες, δεν θα είναι τελικά οι κομμουνιστές, όπως επί ένα αιώνα περίπου τους κατηγορούσαν, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως μας λένε εσχάτως, αλλά θα είναι η τρικομματική Κυβέρνηση καθʼ υπαγόρευση της Τρόικας;

Προπαντός όμως αυτό που θα ήθελα να σας ρωτήσω για το πόσο σίγουρος είστε αν αξίζει την τιμή της δόσης είναι η απεμπόληση των μελλοντικών δυνατοτήτων για μία σχεδιασμένη, παραγωγική ανασυγκρότηση, φιλική στο περιβάλλον και στον εργαζόμενο άνθρωπο που δεν μπορεί να γίνει –νομίζω ότι το ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα- χωρίς δημόσιες τράπεζες, χωρίς δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας, χωρίς δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας που να μπορούν να κρατάνε χαμηλότερα τα τιμολόγια από μία Κυβέρνηση που δεν έχει τις δεσμεύσεις των Μνημονίων και του Μεσοπρόθεσμου. Και αν αξίζει βέβαια η τιμή της δόσης μία ανεπίστρεπτη καταστροφή του περιβάλλοντος, όταν δεν εξαιρείτε καν τους τόπους NATURA, όταν από τη συζήτηση απόψε ακούσαμε ότι στο ΤΑΙΠΕΔ έχει περάσει ή περνάει η «Κοιλάδα με τις Πεταλούδες» στη Ρόδο ή ο «Ερημίτης», που είναι προστατευμένη περιοχή. Ας μη θυμηθούμε τώρα και όλα τα νησάκια.

Στο βαθμό που θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα, ξεκινάει μία λεηλασία ουσιαστικά του περιβάλλοντος, η οποία ακόμα και στο επίπεδο της οικονομίας θα έχει σα συνέπεια να εξανεμιστούν όποιες δυνατότητες έχουν μείνει μετά από την καταστροφή που έχει ήδη επέλθει σε πάρα πολλές περιοχές - σας το λέω αυτό με πλήρη συνείδηση, λαμβάνοντας υπόψη μου μόνο το τι έχει συμβεί στη Βόρεια Ακτή της Κρήτης, και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο: Έτσι εξανεμίζονται και οι δυνατότητες που έχουν μείνει για ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Δεν ξέρω βέβαια αν αξίζει η τιμή της δόσης, και τι γνώμη έχετε, για τη συγκέντρωση όλης της δημόσιας περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ, δημιουργώντας ένα έτοιμο ταμείο εγγυοδοσίας χάρην των δανειστών, με στόχο να παρεμποδιστεί μία πορεία της χώρας ανεξάρτητη από τις σημερινές δεσμεύσεις που την οδηγούν στο δρόμο της καταστροφής.

Μας είπατε ότι θα πεινάσουμε. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, το οποίο μέχρι στιγμής έχει καταφέρει να «πέσει μέσα» σε όλες τις προβλέψεις του, αντίθετα με την Τρόικα και την Κυβέρνηση, υπολογίζει ότι η αγοραστική δύναμη του ελληνικού λαού σήμερα κινείται στα επίπεδα τέλους της δεκαετίας του 1970. Με το θηριώδες πακέτο μέτρων που σκοπεύετε να περάσετε προφανώς κινείται με κατεύθυνση την δεκαετία του 1950. Τι εννοείτε, λοιπόν, όταν λέτε ότι αν δεν πάρουμε τη δόση με οποιοδήποτε αντάλλαγμα, θα πεινάσουμε; Προς τα πού πάμε; Μιλάμε για το χειμώνα του 1941-1942; Χρειάζεται εδώ, όταν τρομοκρατούμε ή προσπαθούμε να τρομοκρατήσουμε: με τέτοιο τρόπο τον κόσμο, να έχουμε το μέτρο κάποιας ιστορικής σύγκρισης.

Το Bloomberg ας πούμε μας είπε –τα είπε και η κ. Πατριανάκου προηγουμένως- ότι η ύφεση στην Ελλάδα προσεγγίζει πλέον την ύφεση σήμερα, τώρα, χωρίς να έχουμε ακόμα πεινάσει, κάνοντας όλα αυτά για να πάρουμε τη δόση, του μεγάλου κραχ, τη μεγάλη ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες του 1929-1934. Οπότε εύλογα μπαίνει το ερώτημα πού πάμε.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Θα ήθελα ένα λεπτό ακόμα.

Μας αναφέρατε κάποιους πολλαπλασιαστές ανάπτυξης: 1 προς 3. Και στην Επιτροπή, που τους είχατε πρωτοαναφέρει, και εδώ, είναι χαρακτηριστικό ότι τους συνδέσατε αποκλειστικά με το ξεπούλημα της γης και όχι με τις επιχειρήσεις. Για τις επιχειρήσεις, όμως, είχατε ερωτηθεί στην Επιτροπή. Προφανώς δεν τους συνδέσατε με τις επιχειρήσεις, γιατί εκεί και η ελληνική και η διεθνής πείρα δείχνει ότι  ιδιωτικοποίηση ενός δημόσιου μονοπωλίου σημαίνει συρρίκνωση, απολύσεις, λιγότερες θέσεις εργασίας και, βέβαια, αυξημένα τιμολόγια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τώρα που προετοιμάζετε τη Δ.Ε.Η. για ιδιωτικοποίηση -απʼ ό,τι γράφουν οι εφημερίδες- τα σχέδια είναι να αυξηθούν τα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. κατά 25%-30% χάριν της ανταγωνιστικότητας. Είναι μια πλήρης αντιστροφή απʼ ό,τι μας έλεγαν μέχρι τώρα. Μας έλεγαν ότι πρέπει να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα και να πέσουν οι τιμές.

Ρωτώ λοιπόν: είστε σίγουροι γιʼ αυτούς τους πολλαπλασιαστές –μια  μονάδα που πουλάμε, τρεις μονάδες ανάπτυξης- όταν αναφερόμαστε στη γη; Ας τους πούμε πολλαπλασιαστές ανάπτυξης. Γιατί σε σχέση με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, που χρησιμοποιήσατε, ξέρετε ότι πέσατε εντελώς έξω.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Πρέπει να τελειώσετε.

ΟΛΓΑ- ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Το είπε το ίδιο το Νομισματικό Ταμείο, που είχε βέβαια εξίσου την ευθύνη. Ενώ υπολογίζατε ότι για κάθε μονάδα μέτρων η ύφεση θα ήταν 0,7% αποδείχθηκε ότι κυμαινόταν για την Ελλάδα γύρω στο 1,7%.

Από το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ μας εξήγησαν ότι ο λόγος που πέφτετε συνέχεια έξω στις εκτιμήσεις που κάνετε για την ανεργία εσείς και η Τρόικα είναι ότι υπολογίζετε για κάθε μονάδα μέτρων ότι η ανεργία αυξάνεται 0,5% ενώ το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ ξέρει ότι ήταν 1%.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Νάκος): Κυρία Βαλαβάνη, θα τα πείτε αύριο. Περάσατε κατά πολύ το χρόνο. Παρακαλώ.

ΟΛΓΑ- ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ: Εντάξει.

Είναι φανερό πάντως ότι η τιμή της δόσης στραγγαλίζει τελικά το παρόν. Για το μέλλον καλύτερα να μη συζητήσουμε.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ)