Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
12/05/2000

Δήλωση του Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλου

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η Πολιτική Γραμματεία ολοκληρώνει σήμερα την προετοιμασία για το 3ο Τακτικό Συνέδριο του Συνασπισμού και θα υποβάλει τις σχετικές προτάσεις αύριο και μεθαύριο στην κρίση της ΚΠΕ.

Ο ΣΥΝ προχωρά συντεταγμένα στο συνέδριό του με έναν κεντρικό στόχο. Βγάζοντας τα ορθά συμπεράσματα από τα εκλογικά αποτελέσματα, να κάνουμε όλες τις αποσαφηνίσεις και τις βελτιώσεις, ώστε την επόμενη περίοδο να έχουμε μια πιο αποτελεσματική και ανοδική πορεία.

Επιμένουμε στην αυτόνομη και αυτοδύναμη πορεία μας. Ο ΣΥΝ έχει προσφέρει πάρα πολλά στην πολιτική ζωή και στην ελληνική κοινωνία. Γι αυτό και θα συνεχίσουμε με όσο πιο δημιουργικό τρόπο μπορούμε. Σε όσους μηδενίζουν, ευτελίζουν και αρνούνται το ρόλο, την προσφορά και την προοπτική του ΣΥΝ, θα απαντήσουμε με την πιο ισχυρή απάντηση. Κι αυτή είναι η πολιτική μας πράξη και η πολιτική μας συνέπεια.

Η απόφαση ορισμένων στελεχών να αποχωρήσουν από τον ΣΥΝ είναι οπωσδήποτε μια δυσάρεστη εξέλιξη. Η επιλογή όμως είναι δική τους. Δική τους και η ευθύνη. Εμείς δεν πρόκειται να ασκήσουμε καμιά κριτική στην απόφασή τους. Θα απαντήσουμε στην πράξη. Επιλέγουν όμως έναν άλλο δρόμο και γι αυτό θα κριθούν. Θα κριθούν από τον ελληνικό λαό. Θα κριθούν ιδιαίτερα από τα μέλη του ΣΥΝ. Θα κριθούν από τον κόσμο της Αριστεράς. Θα κριθούν απ’ όλους εκείνους που δώσανε έναν σκληρό αγώνα με άνισους όρους για να είναι ο ΣΥΝ σήμερα και στη Βουλή και να μπορεί να συνεχίσει τη δημιουργική του πορεία.

Για μας η ένταξή μας στην Αριστερά και τον ΣΥΝ είναι επιλογή μακράς πνοής. Δεν τελεί υπό την αίρεση των οποιωνδήποτε συγκυριών και αποτελεσμάτων. Θα αγωνιστούμε για να υπερασπιστούμε αυτή την επιλογή μακράς πνοής. Για να ισχυροποιήσουμε τη σύγχρονη, δημοκρατική και ριζοσπαστική Αριστερά, την Αριστερά των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας. Θα αγωνιστούμε για τον συνολικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος της χώρας".

Στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Για την προοπτική εκλογικών συνεργασιών του ΣΥΝ:

Είναι ζητήματα τα οποία και στην πορεία μας προς το συνέδριο θα συζητήσουμε και στο συνέδριο θα αντιμετωπίσουμε. Μας ενδιαφέρει το άνοιγμα στην κοινωνία, η διεύρυνση στους χώρους των κοινωνικών κινημάτων, στον ευρύτερο χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς και της Οικολογίας. Κι εκείνο που έχουμε ως ευθύνη είναι, με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις να δημιουργήσουμε αυτή την ευρύτερη δυνατότητα αποτελεσματικής παρουσίας, παρέμβασης, πρωτοβουλιών και δράσεων του ΣΥΝ.

Για την επιδίωξη αμφίπλευρης διεύρυνσης του ΠΑΣΟΚ:

Τα κόμματα έχουν τις στρατηγικές τους, έχουν τις πολιτικές τους προτάσεις. Ο ΣΥΝ έχει τη δική του πρόταση την οποία και θα επεξεργάζεται διαρκώς. Αναφέρεται στην αναγκαιότητα ύπαρξης και ενίσχυσης μιας δημοκρατικής αριστεράς των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας, που δεν μπορεί να αποτελεί τμήμα πόλων ή συμπληρωματικών δράσεων.

Για την αποχώρηση ορισμένων στελεχών από τον ΣΥΝ:

Ορισμένα στελέχη του ΣΥΝ αποφάσισαν με δική τους απόφαση να αποχωρήσουν. Ο ΣΥΝ δεν είναι τα επιμέρους στελέχη. Ο ΣΥΝ είναι οι φίλοι, τα μέλη, ο κόσμος που αγωνιά. Ο κόσμος που ενδιαφέρεται για την σύγχρονη αριστερά του 2000. Ο κόσμος που πραγματικά αναζητά πρωτοβουλίες, δραστηριότητες και παρεμβάσεις προκειμένου αυτό που εκκρεμεί μέχρι και το 2000 ως συνολικός μετασχηματισμός της χώρας, να προσεγγιστεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο από την πλευρά του ΣΥΝ.

Δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον ΣΥΝ για έλλειψη δημοκρατίας. Θα έλεγα το αντίθετο. Λειτουργούμε με τρόπο που εξασφαλίζει στο κάθε μέλος ατομική έκφραση, αλλά και στην κάθε τάση συλλογικά το δικαίωμα έκφρασης και υπεράσπισης της διαφορετικής γνώμης. Η διαφορετική γνώμη στο εσωτερικό του πλουραλισμού και των δημοκρατικών διαδικασιών για την συγκρότηση της ενιαίας, πολιτικής παρουσίας, της ενιαίας πολιτικής άποψης, της ενιαίας πολιτικής δράσης. Εδώ δεν έχουμε θέματα εσωτερικής διαφωνίας και αμφισβήτησης των δημοκρατικών διαδικασιών του κόμματος. Εχουμε να κάνουμε με την επιλογή από ορισμένα στελέχη άλλου δρόμου, άλλης πορείας. Μέχρι τώρα η θέση όλων μας ήταν: Συνασπισμός μακράς πνοής. Κάποια στελέχη επιλέγουν άλλο δρόμο. Θα κριθούν στην πράξη από όλους.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου