Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
26/10/2012

Δήλωση του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι, για τη Σύνοδο προέδρων του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

«Η επιβολή διεθνούς οικονομικού ελέγχου στην Ελλάδα και η μετατροπή της σε ένα προτεκτοράτο χρέους, είναι πέρα και έξω ακόμα και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων είναι πέρα και έξω από τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό.

Η  κυβέρνηση αποφάσισε να συνταχθεί απολύτως με τις απαιτήσεις της κ. Μέρκελ. Αυτό οδηγεί στην Ελλάδα στην καταστροφή, αλλά διαλύει και την έννοια της Ευρώπης. Δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο στην Ευρώπη που να το επιτρέπει αυτό. Είναι πέρα και έξω ακόμη και από το πλαίσιο αυτής της επονείδιστης συμφωνίας της Ελλάδας, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δεν είναι όμως η μόνη αντίφαση.  Στη Γαλλία ο πρόεδρος Ολάντ επιβάλει φόρο 75% στους πλούσιους. Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα απειλούν ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα διαλυθεί η οικονομία επειδή θα βάλει φόρο στους κατέχοντας τον πλούτο.

Και την ίδια στιγμή η κ. Λαγκάρντ ως υπουργός των Οικονομικών της Γαλλίας, στέλνει τη λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες φοροφυγάδες στους έλληνες πολιτικούς, που την κρύβουν στα συρτάρια τους, ακριβώς γιατί θέλουν να προστατεύσουν τους κατόχους του πλούτου.

Το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει απαξιωθεί ηθικά και πολιτικά, έχει οδηγήσει τον ελληνικό λαό στην καταστροφή, για να σώσει ορισμένους λίγους και αρεστούς. Αυτό είναι μια εξέλιξη που δημιουργεί μία κατάσταση, που εγκυμονεί κινδύνους, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη, για τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκοί λαοί,  και ειδικότερα οι λαοί του ευρωπαϊκού νότου, ξεσηκώνονται. Ο ελληνικός λαός πρέπει να δώσει το παράδειγμα. Να σύρει το χορό της αντίστασης, με πρώτο σταθμό την απόρριψη των μέτρων στο ελληνικό κοινοβούλιο, όποτε αυτά έρθουν».

To Γραφείο Τύπου